Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

H "χρυσή" παράδοση της Αργυρούπολης συνεχίζεται


Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία Koza Altın İşletmeleri, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού και αργύρου στο χωριό Demirkaynak, που βρίσκεται 7 χλμ ΒΔ της Αργυρούπολης, τα επόμενα έξι χρόνια η εταιρεία θα παράγει 15 τόνους χρυσού και 9 τόνους αργύρου από τα ορυχεία της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή Αργυρούπολης, Άρδασσας και Κρώμνης φημίζεται για τα κοιτάσματα αργύρου και άλλων μετάλλων που διαθέτει, λόγος για τον οποίο αποτέλεσε επίκεντρο ενδιαφέροντος των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιοχής από τους Οθωμανούς (1478) και την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων από τον σουλτάνο στους Έλληνες μεταλλωρύχους της περιοχής, εκεί ιδρύθηκε η Αργυρούπολη (Gümüşhane), η οποία έζησε περίοδο ακμής μέχρι το 19ο αιώνα.
Τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων έκανε η εταιρεία Eurogold το 1991. Η ως άνω εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος χρυσού στο Οβατζίκ της Περγάμου.
Τοπικοί παράγοντες της Αργυρούπολης εξέφρασαν φόβους για δυσμενείς οικολογικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των ορυχείων, αφού η επεξεργασία των εξορύξεων γίνεται με τη μέθοδο του κυανίου.

Πηγή: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=705393

Δεν υπάρχουν σχόλια: