Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

2ο προσκύνημα των Ελλήνων του Πόντου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα



Περίπου τριακόσιοι Ελληνες του Πόντου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα λάβουν μέρος στο προσκύνημα στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, στις 15 Αυγούστου, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη φορά με πρωτοβουλία του βουλευτή του Ρωσικού Κοινοβουλίου, Συντονιστή της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ Ιβάν Σαββίδη.
«Με αυτό το προσκύνημα, θέλουμε να δείξουμε ότι τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού μετά από περίπου ένα αιώνα από τον διωγμό και τη φυγή των προγόνων μας στα βορειοανατολικά της Μαύρης Θάλασσας», δηλώνει ο κ. Σαββίδης, ο οποίος οργανώνει με προσωπική του δαπάνη την αποστολή των Ελλήνων στον Πόντο.
«Όλοι εμείς οι Πόντιοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προσκυνούμε στην Παναγιά Σουμελα, την Αγία Μάνα των Ποντίων, που κράτησε το λαό μας ενωμένο σε όλες της τραγικές στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία μας», προσθέτει.
Στην αποστολή-προσκύνημα θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι Ομοσπονδιών Ελληνικών Συλλόγων της πρώην ΕΣΣΔ και των Ομοσπονδιών Ποντιακών Συλλόγων της Ελλάδος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της νεολαίας και ένα συγκρότημα παραδοσιακών χωρών, ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος και επίσημοι από την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από το Sofia Times Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: