Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

To 19ο Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στο Μόντρεαλ

«Πόντος: από το Χθες στο Αύριο» είναι το θέμα του 19ου Παμποντιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ- Καναδά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Μοντρεάλ «Ο Εύξεινος Πόντος» από τις 8-11 Οκτωβρίου στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι όλων των συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας από τη Νέα Υόρκη, το Ιλλινόι, την Πενσυλβάνια, το Οχάιο, το Κοννέκτικατ, τη Μασσαχουσέτη, το Τορόντο και το Μόντρεαλ του Καναδά, καθώς και του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής.

Λόγω δε των επερχόμενων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα, δεν αναμένεται, σύμφωνα με τους οργανωτές, κανένας από τους πολιτικούς που είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή.

Αντίθετα, κοντά στους Πόντιους της Βόρειας Αμερικής θα βρεθούν τα χορευτικά της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και «Αραπίτσα» της Νάουσας, βασικός ομιλητής θα είναι ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ενώ θα τιμηθούν η «γιαγιά του Πόντου» Sano Halo, η οποία επέζησε της γενοκτονίας και η κόρη της Thea Halo που κατέγραψε στο συγγραφικό έργο της τη συγκλονιστική ιστορία της μητέρας της.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου αρχίζει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου με πολιτιστική και λαογραφική έκθεση στο Δημαρχείο του Μόντρεαλ, ενώ επίσημα οι εργασίες ξεκινούν την επόμενη μέρα.

Τόσο ο κ. Αγτζίδης όσο και ο έτερος εισηγητής Χρήστος Γαλανίδης θα αναφερθούν στις ομιλίες τους στην ιστορία του Πόντου, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε «σκέψεις και προοπτικές για το αύριο».

Για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και το ίδιο βράδυ θα ακολουθήσει η επίσημη χοροεσπερίδα με συνοδεία κεμεντζέ, ασκού και νταουλιού από γνωστούς μουσικούς.

Την Κυριακή μετά τον εκκλησιασμό στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το γεύμα στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος για την προεδρία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα είναι ο νυν γενικός γραμματέας Δημήτρης Μολοχίδης, ο οποίος συγκεντρώνει τη στήριξη πολλών ποντιακών σωματείων.

Παράλληλα θα συνεδριάσει και η Νεολαία που έχει οργανωθεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας, έχει ξεχωριστό ταμείο και πραγματοποιεί κάθε δεύτερο χρόνο το συνέδριό της, ενώ ετησίως διοργανώνει σεμινάριο εθνικής αυτογνωσίας.

Ιδρυθείς το 1964, ο «Ευξεινος Πόντος» αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς συλλόγους Ποντίων στη Βόρεια Αμερική. Αν και ολιγάριθμοι οι Πόντιοι του Μόντρεαλ, έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο ως προς τη διατήρηση των παραδόσεων και του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας των παπούδων τους. «Είμαστε λίγοι εδώ στο Μόντρεαλ, είμαστε ενωμένοι και ίσως γι’ αυτό τον λόγο να είμαστε και πιο δυναμικοί. Γιατί πρέπει να εργαστούμε λίγο πιο σκληρά για να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας».

Ο Σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο όπου λειτουργεί και Ποντιακή Σχολή για την εκμάθηση της Ιστορίας και Λαογραφίας του Πόντου, της ποντιακής διαλέκτου, των χορών, αλλά και της ποντιακής λύρας, διατηρεί εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό πρόγραμμα και μέσω του διαδικτύου, έχει δική του ιστοσελίδα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ακόμη και γκρουπ στο Facebook.

Το πρώτο όμως και πιο σημαντικό του πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι το τμήμα νεολαίας του, ενώ πλέον ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα οκτώ από τα δέκα μέλη του παρόντος Διοικητικού του Συμβουλίου είναι ομογενείς δεύτερης γενιάς.

Ειδικά για τους αντιπροσώπους στο 19ο παμποντιακό συνέδριο οι οικοδεσπότες παρουσιάζουν φέτος ένα CD με ποντιακή μουσική και τραγούδια από ομογενείς μουσικούς.

(Πηγή: voice of greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια: