Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μνήμες του ελληνισμού της Μικράς Ασίας


Με αφορμή τον εορτασμό δώδεκα χρόνων λειτουργίας, το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διοργανώνει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τις μνήμες» που θα είναι δωρεάν επισκέψιμες από το κοινό.

Στις 18.30, ο κ. Γιώργος Τζεδέπουλος, υπεύθυνος της ομάδας Νεότερης Ιστορίες του ΙΜΕ, θα παρουσιάσει το διαδικτυακό κόμβο «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού», που θα είναι διαθέσιμος στο κοινό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ehw.gr.

To έργο, αποτέλεσμα δεκάχρονης έρευνας έγκριτων επιστημόνων, επικεντρώνεται στην παρουσίαση και προβολή του ελληνικού πολιτισμικού στοιχείου σε όλη τη χωροχρονική του εξέλιξη. Τα κείμενα, υποστηρίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γλωσσάρι, παραθέματα, βιβλιογραφία και πηγές στο διαδίκτυο.

Στις 19.00, ο κ. Μιχάλης Βαρλάς, επικεφαλής του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Γενεαλογίες και προφορική Ιστορία».

Μέσα από φωτογραφίες, τεκμήρια, βίντεο και συνεντεύξεις, θα παρουσιαστούν ιστορίες οικογενειών και ανθρώπων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την Τένεδο, όπως τις κατέγραψε η έρευνα του τμήματος Γενεαλογίας του ΙΜΕ, από το 1997 μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της νέας έκδοσης «Έφεσος –ιστορία και Αρχιτεκτονική», την οποία προλογίζει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντόπουλου, η οποία θα χαιρετίσει και την εκδήλωση.

Το βιβλίο, θα παρουσιάσουν ο Dr Georg Ladstatter, Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Μπουραζέλης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δρ. Αθανάσιος Σίδερης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΙΜΕ και επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης.

Η βραδιά, θα κλείσει με το θεατρικό δρώμενο «Μίλητος, Πριήνη-στα χνάρια του Ελληνισμού», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη.

Πληροφορίες: Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Θέατρον» του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, στην αίθουσα Αντιγόνη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: