Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία η Τουρκία

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20100313/engine/assets_LARGE_t_420_8787569_type11495.jpg

Ο βουλευτής της Σουηδίας Ν. Παπαδόπουλος από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας, από τους πρωταγωνιστές της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο

Ενας Πόντιος του εξωτερικού, ο βουλευτής της Σουηδίας Ν. Παπαδόπουλος από τον Κεχρόκαμπο έδωσε τον τόνο στην εκδήλωση που έγινε προχθές στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου "Δε ζητάμε εκδίκηση. Το μόνο που ζητάμε είναι αναγνώριση και μια συγνώμη από τους Τούρκους. Η γενοκτονία των Ποντίων είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Και με την Σουηδική βουλή να είναι η πρώτη χώρα μετά την Ελλάδα και Κύπρο που αναγνωρίζει την γενοκτονία, περιμένουμε και από άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο". Αυτά τονίστηκαν από όλους τους ομιλητές το περασμένο Σάββατο το βράδυ, στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που οργάνωσε η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του αμφιθεάτρου της Νομαρχίας τιμήθηκε η μέρα μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας που καθιερώθηκε με το νόμο 2193 της 11/3/94. Η βραδιά άνοιξε με τα παιδιά της Λέσχης Ποντίων να ανάβουν ένα κερί στη μνήμη όλων αυτών που άδικα χάθηκαν από την πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου, με το πρόσχημα να μην ενωθούν με τις Ρωσικές δυνάμεις, που πολιορκούσαν τον Πόντο. Έτσι με την εξόντωση του μισού πληθυσμού (353.000) και τον εκτοπισμό-ξεριζωμό του άλλου μισού, τον Αύγουστο του 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ αναφώνησε θριαμβευτικά: "Επί τέλους τους ξεριζώσαμε".

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. Στην αρχή χαιρέτησαν ο λαογράφος Μάκης Καρασαββίδης, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μονόπρακτο από την θεατρική ομάδα της Λέσχης. Στην συνέχεια χαιρέτησαν ο νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής, οι βουλευτές Μιχάλης Τιμοσίδης, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο καταγόμενος από τον Κεχρόκαμπο βουλευτής του Σουηδικού κοινοβουλίου Νίκος Παπαδόπουλος που πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας από την Σουηδία. Χείμαρρος ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τα όπλα που είχε σ' αυτή του την προσπάθεια, αλλά και τους συναδέλφους του βουλευτές της Σουηδίας που τον βοήθησαν.

"Έίμαι πολύ ικανοποιημένος που μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων καταφέραμε να αναγνωρίσει η Σουηδική Βουλή την γενοκτονία", είπε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος. "Οι Τούρκοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την ιστορία τους. Τα 2500 χρόνια ιστορίας του Πόντου από Έλληνες, δεν σβήνονται εύκολα και το ξέρουν. Αν θέλουν να μπουν στην Ευρωπαική Ένωση πρέπει να προχωρήσουν στην αναγνώριση των γενοκτονιών. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει μέχρι να ζητήσουν μια συγνώμη και να αναγνωρίσουν το λάθος. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία", είπε κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.

Στην συνέχεια χαιρέτησαν οι δήμαρχοι Απολλωνίων Λευκάδας Γιώργος Λογοθέτης που αν και μη Πόντιος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το Ποντιακό ζήτημα, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ Πολυχρόνης Παπαδόπουλος, ενώ τις ομιλίες έκλεισε ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, που ζήτησε από όλους τους πολιτικούς να πιέσουν, ώστε να διδάσκεται το Ποντιακό ζήτημα στα σχολεία. Στην συνέχεια η Λέσχη Ποντίων με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακήρυξε τον Νίκο Παπαδόπουλο επίτιμο μέλος της Λέσχης και του προσέφερε τιμητική πλακέτα. Ακόμη δια χειρός του Θεμιστοκλή Ανανιάδη προσφέρθηκε η συλλεκτική φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας "Πόντος Μερτζιφούντας", της οποίας οι αθλητές μεταξύ τους και ο Συμεών Ανανιάδης, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Η βραδιά έκλεισε με μοιρολόγια από την χορωδία της Λέσχης, το γυναικείο χορευτικό τμήμα στον "Χορό του Θανάτου" και το ανδρικό στον πολεμικό Πυρρίχιο χορό, ενώ προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα εν ήδη μνημοσύνου. Ο εορτασμός της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των ποντίων έκλεισε την Κυριακή το πρωί, όπου στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου εψάλει επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν από φορείς στεφάνια, στο Ηρώο της Καβάλας.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ, ΕΒΔΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: