Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Καλλικράτης, Πόντιοι... και απορίες!



του Θεόφιλου Κωτσίδη

Μία μέρα μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών και του νέου χάρτη της Ελλάδας όπως αυτός διαμορφώνεται με τον περίφημο "Καλλικράτη" με τη συνένωση δήμων και νομαρχιών, αναρωτιόμαστε ακόμα πως μπορεί αυτή η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε 13 πρόσωπα, αρχής γενομένης από τα 13 "μικρά κρατίδια" που δημιουργήθηκαν αλλά και τους 330 περίπου νέους δήμους, θα μπορέσει να βοηθήσει στην αποτελεσματική ανάπτυξη και πρόοδο της τοπικής κοινωνίας!

Τι δεν άλλαξε και τι βελτιώθηκε άραγε στο σύνολο της επικράτειας έτσι ώστε να σπεύσουμε να γίνει το ταχύτερο δυνατό μία ακόμα διοικητική μεταρρύθμιση;

Έχουν εξασφαλιστεί άραγε τα απαραίτητα χρήματα και οι πηγές χρηματοδότησης για τα έργα και την ανάπτυξη που πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου;

Είναι άραγε αυτό το μικρό και ευέλικτο κράτος που επιδιώκουμε με μικρότερη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία;

Είμαστε σίγουροι ότι:
- δεν θα κερδίζουν τα προνόμια και τις προτεραιότητες μόνο οι μεγάλες περιοχές,
- δεν θα οδηγούνται σε μαρασμό οι μικρότερες περιοχές,
- δεν θα έχουμε έναν ολοκληρωτικό κομματικό έλεγχο λίγων πλέον προσώπων,
- δεν θα έχουμε ανισορροπία αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης των περιοχών,
- δεν θα έχουμε πανίσχυρους και ανεξέλεγκτους τοπικούς άρχοντες;

Δημιουργώντας αυτό το περίφημο μικρό και ευέλικτο κράτος που κάποιοι απέτυχαν να επανιδρύσουν και κάποιοι "εργολαβικά;" έχουν βαλθεί να αποτελειώσουν δεν θα έπρεπε σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο κοινωνικοί τομείς όπως είναι η υγεία, η εργασία, η πρόνοια κ.ά.;

Αυτά και άλλα πολλά επιβάλλεται να μας απασχολήσουν τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια όταν και θα ξαναγίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές πριν ξεκινήσει η πενταετής εφαρμογή αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Παρατράγουδα και τραγελαφικά μπορεί να υπάρχουν αρκετά και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.

Όμως κρίνουμε σκόπιμο να σταθούμε σε δύο σημεία τα οποία ίσως αποδειχτούν καθοριστικά για τυχόν μελλοντικές εξελίξεις.

Πως μπορούν και πως δέχονται ορισμένοι το αποτέλεσμα μίας ολόκληρης Περιφέρειας, αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, να το διαμορφώνουν πολίτες άλλης χώρας;

Οι Έλληνες πολίτες μίας ολόκληρης περιφέρειας είναι πολίτες άλλης κατηγορίας σε αυτή τη χώρα;

Και φυσικά (για την αποφυγή παρεξηγήσεων) δεν αναφέρομαι στους Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες της ευαίσθητης αυτής περιοχής αλλά στα οργανωμένα ταξίδια και μετακινήσεις χιλιάδων ψηφοφόρων από τη γείτονα χώρα με σκοπό της στήριξη συγκεκριμένου υποψήφιου Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εξάλλου του Αθηναϊκού τύπου τις εντονότατες υποψίες για επιχείρηση μαζικής εξαγοράς ψήφων στη Θράκη προς όφελος των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, ενισχύει έγγραφο του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, με το οποίο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αποφάσισε να δοθεί από τα «μυστικά κονδύλια» σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ στην περιοχή της Θράκης. Χρήματα που έως τώρα, παραμένει άγνωστο που πήγαν. Κι’ όλα αυτά τη στιγμή που σε αυτή την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας οργιάζουν οι φήμες για οργανωμένο σχέδιο ενίσχυσης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

Απάντηση δόθηκε από τον κ. Ξυνίδη. Στην ουσία όμως δεν απήντησε ο υπουργός, αφήνοντας υπονοούμενα για το τι ενδεχομένως έκαναν άλλοι προκάτοχοι του και προκαλώντας ακόμα περισσότερο λέγοντας: "Πρόκειται για έγκριση δαπάνης και έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής στο όνομα της αρμόδιας υπολόγου υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης. Το ένταλμα αυτό δεν έχει καν εκδοθεί ακόμη, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Άρα ευρώ δεν έχει διατεθεί."

Λες και δεν θα εκδοθεί το ένταλμα!!!

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Ξυνίδης συναντήθηκε μία μέρα πριν τις εκλογές με το ψευδομουφτή Ξάνθης κάτι που και ο ίδιος επιβεβαίωσε!


Στη Θεσσαλονίκη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της, κ. Μπουτάρης, στηρίχθηκε από τον αριστερό χώρο καθώς και από την κ. Μπακογιάννη. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε περισσότερο την κατάσταση του παρόντος πολιτικού συστήματος. Εξάλλου δεν το συνηθίζουμε μέσα από τη θεματολογία του e-Pontos χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε αμέτοχοι και άβουλοι στις πολιτικές και στις λοιπές εξελίξεις του τόπου μας.


Στήριξη του προσέφερε και η πρώην υπουργός εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να μην παραστεί ως καλεσμένος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων με θέμα: «ΠΟΝΤΙΟΙ – ΑΡΜΕΝΙΟΙ – ΑΣΣΥΡΙΟΙ: Τρεις γενοκτονίες, ένας θύτης» στην Παλαιά Βουλή στις 10 Μαΐου 2009.

Για την ιστορία ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της Ν.Δ., υφυπουργός εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την τελευταία στιγμή ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση επικαλούμενος αόριστα κυβερνητικές υποχρεώσεις, χωρίς δυστυχώς η κυβέρνηση να ορίσει αντικαταστάτη.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: