Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο ειδήσεων στα Ποντιακά


Μια απολύτως ζωντανή γλώσσα θα ακούγεται πλέον από τη zougla.gr
Οι κυριότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο θα εκφωνούνται και θα προβάλλονται μέσω της zougla.gr τώρα και στην ποντιακή διάλεκτο.
Καθημερινά, στις 18:00, οι αναγνώστες της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εφημερίδας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ένα ξεχωριστό και μοναδικό δελτίο ειδήσεων.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι αναγνώστες και ακροατές της zougla.gr είναι να πατήσουν το κόκκινο κουμπί WEB TV, που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του player (βλέπε και φωτογραφία).
Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο περιβάλλον της WEB TV της zougla.gr, από όπου μπορείτε να επιλέξετε το δελτίο ειδήσεων στα Ποντιακά, επιλέγοντάς το από τη λίστα τίτλων στο δεξιό τμήμα της οθόνης.
Η ιστορική σημασία της ποντιακής γλώσσας
Την ποντιακή διάλεκτο μιλούν στις μέρες μας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή του Πόντου.

Πρόκειται για ένα γλωσσικό μόρφωμα, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από την τοπική όψιμη Ελληνιστική Κοινή σε χώρο, με ιωνικό υπόστρωμα. Στη χώρα μας μιλιέται σήμερα σε διάφορες περιοχές, σε μεγαλύτερο βαθμό στη Μακεδονία (π.χ. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Δράμα, Πτολεμαΐδα).
Προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, εξήραν τον ρόλο της ποντιακής διαλέκτου, καθώς αποτελεί ένα ζωντανό συνδετικό κρίκο με τις αρχαιοελληνικές γλωσσικές ιδιολέκτους.
Με βάση την ταξινόμηση που έκανε ο ίδιος ο Τριανταφυλλίδης, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως στην εγγύτητα προς τη Νεοελληνική Κοινή, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις ομάδες ιδιωμάτων εντός της διαλέκτου: α) οινουντιακά ιδιώματα (με αυξημένη νεοελληνική επίδραση μέσω της Κωνσταντινουπόλεως), β) τραπεζουντιακά ιδιώματα (μικρότερη νεοελληνική επίδραση) και γ) χαλδιώτικα ιδιώματα (με αυξημένη τουρκική επίδραση).
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές, όπως η πρόσφατη, το 1996, του Τούρκου συγγραφέα Ομέρ Ασάν, σχετικά με την ύπαρξη σημαντικού αριθμού μουσουλμάνων ομιλητών της γλώσσας στον σύγχρονο Πόντο.
Σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, ο οποίος είναι επίσης ομιλητής της Ποντιακής, σήμερα στον Πόντο η γλώσσα μιλιέται από τουλάχιστον 300.000 άτομα σε περίπου 60 χωριά της περιοχής της Τραπεζούντας, αλλά και αλλού, από εσωτερικούς μετανάστες της Τουρκίας.
Ο καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πίτερ Μάκριτζ, περιγράφει τα ελληνικά της περιοχής του Όφεως της Τραπεζούντας ως υποδιάλεκτο της Ποντιακής, η οποία περιέχει ανεπτυγμένο αρχαίο ελληνικό λεξιλόγιο, αλλά και αρχαία γραμματικά χαρακτηριστικά.

Προσωπικότητες και ορόσημα
Όταν αναφέρεται κανείς στον Πόντο και ιδιαίτερα στην ποντιακή διάλεκτο, στον νου του έρχονται εικόνες από την ιστορική εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, τόσο στην Τραπεζούντα όσο και από τη νεότερη εκδοχή της, τη Νέα Παναγία Σουμελά, που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά του Νομού Ημαθίας.
Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τους ήχους της ποντιακής λύρας, συμβόλου του αγώνα των Ποντίων για την ανεξαρτησία, αλλά και τους ποντιακούς χορούς, όπως το κότσαρι, ο πυρρύχιος, η μιτερίτσα και το τικ, των οποίων οι ρυθμοί παραπέμπουν στις μουσικές ορχήσεις και τις μελωδίες της αρχαίας Ελλάδας.
Παράλληλα, σπουδαίες προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής, όπως ο Χρύσανθος και ο Στέλιος Καζαντζίδης, άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο ελληνικό τραγούδι και ανέδειξαν μέσα από τις συνθέσεις τους την ποντιακή διάλεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: