Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Δεν θα υπάρξει Ελευθερία όσο η γλώσσα δεν χρησιμοποιείται ελεύθερα"

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας στο Diyarbakır.Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η οργάνωση διατήρησης της Κουρδικής γλώσσας TZPKurdi.Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «χωρίς μητρική γλώσσα δεν υπάρχει ζωή".
Οι ομιλητές επέκριναν την πολιτική αφομοίωσης του κουρδικού λαού της Τουρκικής κυβέρνησης με την οποία αρνείται την δημόσια χρήση της Κουρδικής γλώσσας, οχυρωμένη πίσω από την θέση «μια γλώσσα,ένα έθνος».
Επισημάνθηκε η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφερόμενος στους Τούρκους μετανάστες χαρακτήρισε ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την πολιτική αφομοίωσης τους μέσα από τον περιορισμό των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων, σε αντιδιαστολή με την άρνηση της Τουρκικής δικαιοσύνης να επιτρέψει στους Κούρδους κατηγορουμένους (Δίκη 152 Κούρδων Πολιτικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστικών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατηγορία  της σχέσης με "τρομοκρατική" οργάνωση και προπαγάνδα υπέρ της) να απολογηθούν στην μητρική τους γλώσσα.
Σε αυτή την δίκη δικάζεται και η κουρδική γλώσσα επεσήμαναν οι ομιλητές θεωρώντας ότι το δικαίωμα του Κουρδικού Λαού να μιλά την γλώσσα του είναι ιερό, αποτελεί δικαίωμα που προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις και για τον κουρδικό λαό η γλώσσα του αποτελεί βασική αξία.
Από το 2000 στο Ελεύθερο Κουρδιστάν οι Κούρδοι τυπώνουν βιβλία στην Κουρδική γλώσσα, τα οποία και διαθέτουν στους Κούρδους μαχητές Ο ρόλος που αποδίδεται στον μετασχηματισμό της κουρδικής κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης είναι σημαντικός και θεωρούν ότι η εκπαίδευση των Κούρδων αποτελεί απαραίτητη και βασική προυπόθεση για την επιτυχία του αγώνα τους. Μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί πάνω χιλιάδες βιβλία και περιοδικά και παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τον Τουρκικό και Ιρανικό στρατό το 2010 τυπώθηκαν 150 βιβλία. Ολο αυτό το έντυπο υλικό καλύπτει τους τομείς της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, της Πολιτικής και της Ποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: