Στο ψήφισμα δεν αναφέρεται ο όρος γενοκτονία και αντ' αυτού περιγράφονται οι σφαγές ως «μεγάλη καταστροφή»
Το περιβόητο Αρθρο 301...
Τούρκος εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια έρευνας που μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των συντακτών του διαδικτυακού ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συγγνώμη από τους Αρμενίους για τα γεγονότα του 1915.
Ο εισαγγελέας της Αγκυρας διερευνά αν οι ακαδημαϊκοί και οι διανοούμενοι που συνέταξαν το ψήφισμα παραβιάζουν το άρθρο 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο ποινικοποιεί την προσβολή του τουρκισμού.
Ομάδα Τούρκων ακαδημαϊκών και διανοούμενων ξεκίνησε το Δεκέμβριο εκστρατεία συλλογής υπογραφών μέσω Διαδικτύου για κείμενο με το οποίο ζητείται συγγνώμη από τους Αρμενίους για τις σφαγές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο ψήφισμα δεν αναφέρεται ο όρος γενοκτονία και αντ' αυτού περιγράφονται οι σφαγές ως «μεγάλη καταστροφή».
Η πρωτοβουλία ανήκει στους καθηγητές Πανεπιστημίου Αχμέτ Ινσέλ, Τζενγκίζ Ακτάρ και Μπασκίν Οράν.
Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ως γενοκτονία τους θανάτους 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και η αντιπολίτευση έχουν αντιδράσει έντονα στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τη συγγνώμη στους Αρμενίους, ενώ στη διογκούμενη διαμάχη έχει παρέμβει και ο τουρκικός στρατός.
Υπό το βάρος διαρκούς ευρωπαϊκής πίεσης -και με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις- η Τουρκία προχώρησε πέρυσι σε μεταρρύθμιση του Αρθρου 301, καθιστώντας υποχρεωτική την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσει η όποια δικαστική υπόθεση.
Ωστόσο, η καταδίκη εξακολουθεί να επισείει ποινή κάθειρξης.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου