Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Φεύγουν από την Πάφο Ελληνοπόντιοι λόγω κρίσης

5 χιλιάδες έφυγαν τα τελευταία 3 χρόνια
Πάφος: Με βάση στοιχεία του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού περισσότεροι από πέντε χιλιάδες Ελληνοπόντιοι έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο τα τρία τελευταία χρόνια .
Οι ομογενείς που απασχολούντο κατά κύριο λόγω στους τομείς των οικοδομών και του τουρισμού , που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στέλεχος του ιδρύματος αρωγής και μελέτης ποντιακού Ελληνισμού στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κρίση έχει εξαπλωθεί και στις χώρες αυτές γι’ αυτό πολλοί από αυτούς που είχαν εγκαταλείψει την Κύπρο είναι σε απόγνωση αφού ούτε εκεί έχουν βρει δουλειά.
Σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος η πλειοψηφία όσων έχουν φύγει είναι ομογενείς οι οποίοι είχαν φθάσει στην Κύπρο τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια και δεν είχαν προλάβει να αποκτήσουν δική τους στέγη.
Το ίδρυμα καλεί την κυβέρνηση να εντείνει τα επιχορηγημένα προγράμματα επιμόρφωσης των ομογενών. Το βασικότερο, σύμφωνα με το ίδρυμα, είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την έναρξη νέων έργων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας διαμένουν είκοσι χιλιάδες ομογενείς με τους μισούς περίπου από αυτούς να διαμένουν στην Πάφο.
Οι ομογενείς βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κομματικά ψηφοδέλτια διεκδικώντας είσοδο τους στο δημοτικό συμβούλιο Πάφου. Με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ κατέρχονται τρεις υποψήφιοι, με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ δυο, ένας με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ και ένας με τον ΔΗΣΥ.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: