Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

23 Ιουλίου 1908: 100 χρόνια από την ημέρα που ανέτειλε ο «ήλιος του Θανάτου» στην καθ' ημάς Ανατολή

100 χρόνια "Νεοτούρκων"
Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 100 χρόνια από την επικράτηση του στρατιωτικού κινήματος των Νεοτούρκων που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και ανάγκασε τον Σουλτάνο Αμβούλ Χαμίτ να επαναφέρει σε ισχύ το οθωμανικό Σύνταγμα του 1876. 0 ίδιος Σουλτάνος είχε αναστείλει το Σύνταγμα αυτό με πρόφαση τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78. Η ενασχόληση με την κατάληψη της εξουσίας το 1908 από το Κομιτάτο «Ενωσης και Προόδου», όπως ήταν η επίσημη ονομασία του συνωμοτικού πολιτικού κινήματος, σήμερα θα είχε μόνο ιστορική αξία αν οι πρακτικές και οι νοοτροπίες που καθιερώθηκαν από το Κομιτάτο αυτό δεν ήταν ολοζώντανες ακόμα. Η ανάληψη της εξουσίας από το Κομιτάτο «Ενωσης και Προόδου» σηματοδοτούν την έναρξη ενός αιώνα πρωτοεμφανιζόμενων πράξεων Εθνοκαθάρσεων και Γενοκτονιών κατά των ιστορικών λαών της Μικράς Ασίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την υπόθεση «Eτgenekon» αλλά και της δίκης για την απαγόρευση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Προόδου που εκλέχθηε με πλειοψηφία περίπου 50% δείχνουν ότι οι μηχανισμοί που καθιερώθηκαν από το Κομιτάτο «Ενωσης και Προόδου» βρίσκονται εν ζωή. Τι ήταν όμως και από πού προήλθε το Κομιτάτο;

Οι ιστορικές συνθήκες τον 19ο αι. στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
0 19ος αιώνας υπήρξε ο «πλέον μακρύς αιώνας» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον οποίο οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η αυτοκρατορία που ξεκίνησε ως ένα μικρό κρατίδιο το έτος 1300 μ.Χ. στη Βιθυνία εξελίχτηκε σε αυτοκρατορία μέσα σε 150 χρόνια καταλαμβάνοντας εκτενείς περιοχές στην Ασία και την Ευρώπη και οργανωμένη με βάση τον ισλαμικό νόμο. Η αδυναμία της προσαρμογής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις εξελίξεις της εποχής στα τέλη του 18ου αιώνα για τη στοιχειώδη ισότητα των πολιτών ώστε να πάψουν οι χριστιανικοί λαοί να ζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας υπό την ανοχή των κυριάρχων μουσουλμάνων αλλά και ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) για εξασφάλιση των συμφερόντων τους εξανάγκασε το οθωμανικό κράτος να προσπαθήσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο νομικό του σύστημα. Οι προσπάθειες αυτές οδηγήθηκαν σε αποτυχία αρχίζοντας από τη διακήρυξη του Τανζιμάτ (1839) και στη συνέχεια του Χαπί Χουμαγιούν (1856) και της Ανακήρυξης του Συντάγματος το 1876. Παρά ταύτα, η έστω και σε περιορισμένη κλίμακα φιλελεύθερες συνθήκες την περίοδο αυτή έδωσαν τη δυνατότητα στους χριστιανικούς λαούς της αυτοκρατορίας vα αναπτυχθούν πολιτισμικά και οικονομικά.
Στις αρχές του 20ού αιώνα παρά τον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό των δυτικών δυνάμεων στις οποίες είχε προστεθεί και η Γερμανία για εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων, η ανάπτυξη της χώρας είχε αρχίσει να επιταχύνεται με γοργό ρυθμό χάρη στην εργατικότητα των χριστιανικών λαών. Οι Έλληνες και Αρμένιοι ήταν οι φιλοπρόοδοι πληθυσμοί που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μαζικής γεωργίας για παραγωγή προϊόντων αλλά ακόμα και της βιομηχανίας, που κυρίως βασιζόταν στην επεξεργασία γεωργικών και μεταλλευτικών προϊόντων. Είχαν όμως και σημαντική παρουσία στον τραπεζικό τομέα. Η ραγδαία ανάπτυξη της παιδείας στις κοινότητες των Ελλήνων συνέβαλε ουσιαστικά στην οικονομική πρόοδο της χώρας. Σήμερα διαπρεπείς Τούρκοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι, αν δεν διακοπτόταν η ανοδική αυτή οικονομική πορεία που βασιζόταν στον μόχθο και την εργατικότητα των χριστιανικών λαών, σήμερα η Μικρά Ασία θα ήταν μια από τις πλέον αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης λαμβάνοντας υπόψη τον απέραντο φυσικό πλούτο που διαθέτει. Εξάλλου η πολυπολιτισμική σύνθεση του λαού της αυτοκρατορίας με πυρήνα τη Μικρά Ασία ήταν μοναδικός πλούτος ανθρώπινου δυναμικού.

Η εμφάνιση του Κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος»
Το Κομιτάτο ιδρύθηκε το 1888 από μια ομάδα πέντε φοιτητών της στρατιωτικής ιατρι¬κής σχολής στην Κωνσταντινούπολη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και τα στελέχη της συνελήφθησαν από του πράκτορες του Σουλτάνου, συνέχισε τη συνωμοτική του δράση διεισδύοντας στο στράτευμα πρωτίστως στα ευρωπαϊκά εδάφη με κέντρο τη Θεσσαλονίκη αλλά και μεταξύ των εξόριστων διανοουμένων στην Ευρώπη. Στο πρώτο, συνέδριο του Κομιτάτου το 1902 σημειώνεται η διάσπαση μεταξύ των δύο παρατάξεων, της φιλελεύθερης του Πρίγκιπα Σαμπαχετίν και της ριζοσπαστικής του Αχμέτ Ριζά. Η επιστροφή το έτος 1906 των Δρ. Μεχμέτ Ναζίμ και Δρ. Μπαχεντίν Σακίρ (και οι δύο ιατροί από την κοινότητα Σαμπεθαϊστών της Θεσσαλονίκης που αργότερα ηγήθηκαν της μυστικής «Ειδικής Οργάνωσης Τεσκιλάτι Μαχσουσά») στη Θεσσαλονίκη επιτάχυνε την επικράτηση των ριζοσπαστών και την καλλιέργεια της ιδεολογίας «Κοινωνικού Δαρβινισμού», δηλαδή την υιοθέτηση της αρχής ότι ένα ισχυρότερο έθνος μπορεί να αφανίσει ένα άλλο με όποια μέσα μπορεί. Οι θεωρητικοί του Κομιτάτου έχοντας ζήσει στη Γαλλία είχαν επηρεαστεί επιφανειακά από διάφoρα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής, όπως του Μαρξισμού, του Θετικισμού και των ιδεών του Νίτσε. Σίγουρα, έβλεπαν πολύ ελκυστικά μεθόδους άσκησης πολιτικής βίας, όπως των Ιακωβινών κστά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, που θεωρούσε σωστή την άσκηση πολιτικής βίας για επιβολή της ιδεολογίας τους. Το 1906 συμμετέχουν στην ηγετική ομάδα ο Μεχμέτ Ταλάατ, Ενβέρ, Τζεμάλ προερχόμενοι από κατώτερα στρώματα του στρατού χωρίς καμιά μόρφωση. Επίσης, γίνονται μέλη του Κομιτάτου οι Μουσταφά Κεμάλ (αργότερα ηγέτης της νέας Τουρκίας), Ραχμί (αργότερα Νομάρχης της Σμύρνης την περίοδο 1912-18 οργανωτής της καταστροφής του Ελληνισμού της Ιωνίας) και Σουκρού.
Είναι η περίοδος που το Κομιτάτο αρχίζει και διεισδύει ευρύτατα στο οθωμανικό στράτευμα. Τον Ιουλίου του 1908 το Κομιτάτο έχοντας πετύχει να θέσει υπό τον έλεγχό του την Στρατιά των ευρωπαϊκών εδαφών της αυτοκρατορίας, επέτυχε με αναίμακτο πραξικόπημα να επιβάλει στον Σουλτάνο την επαναφορά του Συντάγματος του 1876 με το σύνθημα «Ανακήρυξη της Ελευθερίας». Το γεγονός αυτό προκαλεί ενθουσιασμό στους λαούς της Αυτοκρατορίας και στην Αθήνα γίνονται διαδηλώσεις με τουρκικές σημαίες υπέρ του νέου καθεστώτος. 0 μόνος, μα ο μόνος, που είδε τις θύελλες και την καταστροφή που ερχόταν ήταν ο Πατριάρχης ο Ιωακείμ Γ’, ο οποίος σε αυτούς που έσπευσαν να του ανακοινώσουν ότι «ήλθε η ελευθερία», δήλωσε με σιγουριά ότι «τίπoτε το καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τους φανατικούς αυτούς και θα χρειαστούν νέοι αγώνες για το γένος». Πράγματι, οι προθέσεις του Κομιτάτου φάνηκαν σε σύντομο διάστημα όταν ο Δρ. Μεχμέτ Ναζίμ τον Οκτώβριο του 1908 στη Σμύρνη δήλωνε ότι οι χριστιανοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να δεχτούν το εκπαιδευτικό σύστημα που θα υπαγόρευε το Κομιτάτο και όσο σύντομα το δεχτούν αυτό τόσο το καλύτερο για τους χριστιανούς. Την πρώτη περίοδο αμέσως από την επικράτηση του πραξικοπήματος το Κομιτάτο προσπάθησε να προσεταιριστεί ανώτατους αξιωματικούς για να επιτύχει την πλήρη υποταγή του κρατικού μηχανισμού.
Η αντεπανάσταση της 31 Μαρτίου 1909 που οργανώθηκε από τον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη για να μειωθεί η δύναμη του Κομιτάτου απέτυχε, αφού το κίνημα ήταν γνωστό από πριν στο Κομιτάτο. Ωστόσο, το κίνημα έδωσε τη δυνατότητα στο Κομιτάτο να αρχίσει να απαλλάσσεται από τους ανώτερους αξιωματικούς που είχαν συμμαχήσει με το Κομιτάτο. Την περίοδο αυτή αρχίζει και η πρακτική δολοφονίας δημοσιoγράφων που έχουν την τόλμη να καταγγείλουν την δράση του Κομιτάτου. Δολοφονείται ο διαπρεπής Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Φεχμί μέρα μεσημέρι, στη γέφυρα του Γαλατά, αρχές του 1909. Η πρώτη αυτή δολοφονία κατά της ελευθερίας του τύπου αποτελεί την αρχή μιας θλιβερής παράδοσης. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας και η Τουρκία βαρύνεται με τις περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων, Με την αποτυχία της αντεπανάστασης εκθρονίζεται ο Σουλτά¬νος Αμδούλ Χαμίτ και στη θέση του τοποθετείται ο Μεχμέτ Ρεσάτ, που ήταν αλκοολικός και άβουλος.
Το πραγματικό προσωπείο του Κομιτάτου της «Ενωσης και Προόδου», που έχει μετονομαστεί σε πολιτικό κόμμα, φαίνεται στην Κιλικία τόν Απρίλιο του 1909, όταν σφαγιάζονται πάνω από 20.000 Αρμένιοι. Ως δικαιολογία της σφαγής χρησιμοποιείται το γεγονός ότι το ίδιο Κομιτάτο που είχε συνεργασία με ριζοσπαστικές αρμενικές ορ¬γανώσεις είχε εξοπλίσει μερικούς Αρμένιους για να υποστηρίξουν το Κομιτάτο κατά της σουλτανικής παράταξης. Τα ετήσια συνέδρια του Κομιτάτου από το 1908 μέχρι το 1911 που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη είναι μυστικά. Η ιστορική έρευνα δείχνει ότι στα συνέδρια αυτά καταστρώθηκε στο σχέδια εξόντωσης των χριστιανικών λαών της αυτοκρατορίας και η προσπάθεια εκτουρκισμού των υπόλοιπων μουσουλμανικών, όπως των Βοσνίων, Αλβανών, Κούρδων, Αράβων, Κιρκασίων κτλ. Οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο του 1912 έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως, «εκλoγές με ξύλο» και καθιερώνεται η μέθοδος της ανοικτής ψηφoφορίας και της μυστικής καταμέτρησης των ψήφων. Η εξουσία περιέρχεται στο Φιλελεύθερο Κόμμα που είχε αγγλόφιλη πολιτική. Η αδυναμία εφαρμογής στοιχειώδους κράτους δικαίου, η αδυναμία να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που για 50 και πλέον χρόνια ήταν το αίτημα των χριστιανικών λαών στα ευρωπαϊκά εδάφη της Αυτοκρατορίας οδηγεί στον Βαλκανικό Πόλεμο το φθινόπωρο του έτους 1912, στον οποίο συμμαχούν τα βαλκανικά κράτη, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τα οθωμανικά στρατεύματα υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα και παραμένει στο έλεγχο του οθωμανικού κράτους μόνο η Ανατολική Θράκη.
Η δεινή ήττα στον Βαλκανικό πόλεμο φέρνει στην εξουσία ξανά το Κόμμα της Ενωσης και Προόδου. Το πραξικόπημα που έχει καταγράψει η ιστορία ως «η Έφοδος του Μπαμπαλή (Βαbiali Baskini)» συμβαίνει όταν ο Ενβέρ εισβάλλοντας στο κτήριο της Υψηλής Πύλης δολοφονεί εν ψυχρώ τον Υπουργό Αμυνας και αναγκάζει υπό την απειλή του όπλου τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση. Πλέον η χώρα είναι στα χέρια μιας τριανδρίας που δρα ανεξέλεγκτα με την καθιέρωση ασύστολα εγκληματικών μεθόδων. Η επανάκτηση της Αδριανούπολης από τον Ενβέρ, όταν η πόλη έχει εκκενωθεί από τους Βούλγαρους λόγω του Β' Βαλκανικού πολέμου, προβάλλεται ως μεγάλο επίτευγμα του Ενβέρ για ισχυροποίησή του. Η Γερμανία που από τη δεκαετία του 1890 έχει αρχίσει να διεισδύει πολιτικά και οικονομικά στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς το τέλος του έτους 1913 επικρατεί πλήρως, αφού σε θέσεις-κλειδιά του οθωμανικού στρατού διορίζονται Γερμανοί αξιωματικοί. 0 γερμανικός μιλιταρισμός βρίσκει πλήρη αντιστοιχία με την τριανδρία. Παράλληλα, ο Κούρδος Ζιγιά Γκιοκάλπ προτείνει την ιδεολογία της σύνθεσης του Ισλάμ με τον τουρκικό εθνικισμό. Πλέον όλα είναι έτοιμα για να εξαπολυθεί η εφαρμογή του σχεδίου αφανισμού των χριστιανικών λαών.
Το ξεκίνημα είναι προς το τέλος του 1913 με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης που εκτοπίζονται βίαια από τα χωρία και τις πόλεις τους, Οι εκτοπίσεις συνοδεύονται με φοβερές κακουχίες και σφαγές. Πριν από την έναρξη των ανοικτών πογκρόμ εφαρμόζεται συστηματικός οικονομικός αποκλεισμός που οργανώνεται από τις παρακρατικές οργανώσεις της 'Ενωσης και Προόδου και την «Ειδική Υπηρεσία», γνωστή ως Teskilati Mahsusa. Παράλληλα, στις υπόλοιπες πυκνοκατοικημένες από Έλληνες περιo¬χές αρχίζει ένας σφοδρός οικονομικός πόλεμος. Στα ελληνικά καταστήματα αναρτώνται πινακίδες καλώντας τους μουσουλμάνους να μην εισέρχονται, επειδή οι 'Ελληνες είναι εχθροί του κράτους. Σαν πρόφαση χρησιμοποιείται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εφαρμογή του σχεδίου εξόντωσης συνεχίζεται αρχίζοντας από τη Δυτική Μικρά Ασία (Ιωνία) τον Μάρτιο του 1914 με μαζικές επιθέσεις, σφαγές, πογκρόμ και εκτοπίσεις των Ελληνικών πληθυσμών. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει κανένα ίχνος πολέμου και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι εκτοπίσεις γίνονταν λόγω αμυντικών αναγκών.
Οι επιθέσεις στα ελληνικά χωριά και κωμοπόλεις οργανώνονται με μυστικό τρόπο χρησιμοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό του Κόμματος 'Ενωσης και Προόδου καθώς επίσης και την αστυνομία. Συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι αξιωματικοί του στρατού, Η πλέον τραγική περίπτωση είναι η ολoκληρωτική καταστροφή της Φώκαιας την 14 Ιουνίου 1914 που καταγράφεται από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φελιξ Σαρτιώ, που βρισκόμενος στην Φώκαια φωτογραφίζει τις σφαγές και την πυρπόλησή της ενημερώνοντας τη γαλλική κοινή γνώμη. Η Φώκαια είναι η μητέρα-πατρίδα της Μασσαλίας και τα γεγονότα ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών σε όλη τη Γαλλία. Αν και οι διωγμοί μετριάζονται εν μέρει με την ανακήρυξη της εκκλησίας εν διωγμώ τον Μάιο του 1914 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η κατάσταση χειροτερεύει με την είσοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τέλη Οκτωβρίου. Σε πολλές εκθέσεις και αναφορές πρεσβευτών ουδέτερων χωρών αναφέρεται ο ρόλος της Γερμανίας στην παρότρυνση της οθωμανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μαζική εθνοκάθαρση με όλα τα χαρακτηριστικά που σήμερα θεωρείται ότι συνιστούν «Εθνοκάθαρση ή Γενοκτονία».
Οι εκτοπί¬σεις γίνονται κάτω από τραγικές συνθήκες σε όλες τις περιoχές της Δυτικής Μικράς Ασίας συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Προποντίδας, όλης τα παραλιακής ζώνης του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μη έχοντας εμπλακεί ακόμα στον πόλεμο, μέχρι τον Ιούνιο του 1917 διατηρούσε προξενεία και υποπροξενεία σε πολλές πόλεις (π.χ. Σμύρνη, Βουρλά, Αίβαλί, Προύσα, Τσανάκκαλε, Αττάλεια, Σαμσούντα. Τραπεζούντα κτλ), από τα οποία καταφθάνουν αναφορές συνέχεια προς τήν Ελληνική Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης και στην Αθήνα στο Υπ. Εξωτερικών. Η κυβέρνηση του Βενιζέλου απειλεί την κήρυξη πολέμου αλλά με την επικράτηση του εθνικού διχασμού από τις αρχές του 1915 η βοήθεια από την Ελλάδα για την προστασία των πληθυσμών περιορίζεται. Οι διωγμοί συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ μαζικές επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης αρχίζουν στον Δυτικό Πόντο το φθινόπωρο του 1916, ενώ ο Ανατολικός βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Η πραξίκοπημαπκή είσοδος στον Α' Παyκόσμιο πόλεμο
Η είσοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται με πραξικοπηματικό τρόπο από τη δικτατορική τριανδρία Ενβέρ, Ταλαάτ και Τζεμάλ. Αρχές Αυγούστου του 1914 η οθωμανική Βουλή με μεθόδευση τίθεται σε διακοπές και σταματάει προσωρινά τις εργασίες της. Η Γερμανία πoλιορκεί ασφυκτικά τους τρεις δικτάτορες και εκβιάζει για την είσοδο του οθωμανικού Κράτους στον πόλεμο με την απειλή διακοπής της οικονομικής βοήθειας. Η επίσημη είσοδος γίνεται με την είσοδο των δύο Θωρηκτών πλοίων «Γκόμπεν» και «Μπρέσλαου» από τον Ελλήσποντο, τα οποία υψώνουν τουρκικές σημαίες και οι ναύτες φορούν φέσια και με δική τους πρωτoβουλία βγαίνουν στον Εύξεινο Πόντο και βομβαρδίζουν την Οδησσό, με αποτέλεσμα η Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο στο οθωμανικό Κράτος. Πλέον το τυχοδιωκτικό γερμανικό σχέδιο συνωμοσίας έχει πετύχει και η αυτοκρατορία βρίσκεται εντός του πολέμου, χωρίς να το έχει αποφασίσει η Βουλή ή ακόμα το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ο Γερμανός πρέσβης με τον Ενβέρ, που κατέχει το αξίωμα του Υπουργού Αμυνας. Πλέον οι πολίτες ανεξάρτητα θρησκείας και εθνικότητας οδηγούνται σε ένα απέραντο σφαγείο.
Την 14η Νοεμβρίου 1914 η δικτατορική κυβέρνηση οργανώνει την κήρυξη του Ιερού Πολέμου-Τζιχάτ, που αποτελεί ένα από τα στάδια εφαρμογής του ολοκληρωτικού σχεδίου καταστροφής των χριστιανικών λαών. Μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές πράξεις συντελείται τον Δεκέμβριο του 1914 από τον Υπουργό Αμυνας Ενβέρ, που διατάσσει τους 100.000 φαντάρους της Γ' Στρατιάς που είχε ελαφριά εξάρτυση πολέμου, για να πολεμήσει στην αραβική έρημο, να επιτεθούν στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Σαρίκαμις, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι οι φαντάροι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι. Παρά αυτή την άνευ προηγούμενη ανθρώπινη τραγωδία, ο Ενβέρ παραμένει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Σημειωτέον ότι ο Ενβέρ είχε αναρριχηθεί στην βαθμίδα του στρατάρχη με δική του απόφαση. Είναι τραγικό ότι ακόμα και σήμερα σύμφωνα με την επίσημη ιστορία της Τουρκίας ο Ενβέρ πασάς χαρακτηρίζεται ως ήρωας, πράγμα που δείχνει ότι στην Τουρκία ακόμα επικρατεί η νοοτροπία του Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου.

Η ολοκληρωτική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών
Η συνέχιση του πολέμου, η ναυτική επίθεση στα στενά των Δαρδανελίων και η απομόνωση της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας από τον έξω κόσμο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της 'Ενωσης και Προόδου να εφαρμόσει το γενικό σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών λαών. Η εξόντωση των Αρμενίων και Ασσυρίων σε όλες τις περιοχές που ζούν κορυφώνεται τον Απρίλιο του 1915, χωρίς να σταματούν οι διωγμοί των Ελλήνων στίς υπόλοιπες περιοχές. Στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου εξόντωσης, εφαρμόζεται η σύλληψη της πνευματικής ηγεσίας των 250 Ελλήνων τον Μάρτιο και των 300 Αρμενίων την 24 Απρλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, εξαιρούνται από τις εκτοπίσεις λόγω της παρουσίας πρεσβευτών ουδέτερων χωρών. Οι προσπάθειες για τη διάσωση των χριστιανικών λαών του μεγάλου ανθρωπιστή πρέσβη της Αμερικής Χ, Μοργκεντάου αποτυγχάνουν. Αργότερα ο ίδιος πρέσβης ονομάζει την γενοκτονία των Αρμενιών ως «τον θάνατο ενός "Εθνους». Η επίθεση του αγγλογαλλικού στόλου τον Μάρτιο του 1915 στα στενά των Δαρδανελίων αποτυγχάνει, όμως τα οθωμανικά στρατεύματα σε όλη τη διάρκεια του 1915 και του 1916 υφίστανται ήττες στον Καύκασο και στις αραβικές ερήμους.
Η τραγική κατάσταση των λαών της αυτοκρατορίας, λόγω των σφαγών και εκτοπισμών των χριστιανικών πληθυσμών αλλά και του πολέμου, φθάνει σε τρομακτικό επίπεδο. Το σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών λαών εφαρμόζεται από την παραστρατιωτική οργάνωση «Τεσκιλάτι Mαχσouσά-Teskilati Mahsusa» που διοικείται από τους Μπεντρετίν Σακίρ, Μεχμέτ Ναζίμ και Εσρέφ Κουστσούμπαση. Τα εκτελεστικά όργανα της Τεσκιλάτι Mαχσouς είναι τα εγκληματικά στοιχεία της Κοινωνίας που μαζεύονται από τις φυλακές βαρυποινιτών και στρατολογούνται για την εξόντωση γυναικόπαιδων, αφού οι χριστιανοί άντρες έχουν οδηγηθεί στα τρομερά Τάγματα Εργασίας γνωστά ως Αμελέ Ταμπουρλαρί.
0 ρωσικός στρατός τον Απρίλιο του 1916 καταλαμβάνει την ανατολική παραλία του Πόντου συμπεριλαμβανομένης της Τραπεζούντας. 0 Μητροπολίτης Χρύσανθος, ως πρότυπο Ορθόδοξου ιεράρχη, οργανώνει την περίθαλψη όλων των πληθυσμών, μουσουλμάνων και χριστιανών, και εξασφαλίζει την ομαλότητα στην περιοχή του Ανατολικού Πόντου.
Όμως στον δυτικό Πόντο (Σαμσούντα και Μπάφρα) αρχίζουν από τον 0κτώβριο του 1916 τρομεροί εκτοπισμοί του ελληνικού στοιχείου σε μέγεθος ολοκληρωτικής γενοκτονίας οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι το τέλος του πολέμου. Το οθωμανικό κράτος καταρρέει το φθινόπωρο του 1918 και οι τρεις δικτάτορες Ενβέρ, Ταλάτ και Τζεμάλ διαφεύγουν μυστικά αρχές Οκτωβρίου με γερμανικό υποβρύχιο, ενώ το οθωμανικό κράτος αναγκάζεται να υπογράψει την ανακωχή του Μούδρου της 30 Οκτωβρίου 1918. Παρά τη διαφυγή των τριών δικτατόρων στο εξωτερικό, οι μηχανισμοί του Ιττιχάτι Τερρακί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άθικτοι και το κόμμα αλλάζοντας ονομασία συνεχίζει τη δράση του στο οθωμανικό κοινοβούλιο. Η νέα κυβέρνηση που ορίζει ο Σουλτάνος Βαχντεντίν προσπαθεί να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους εγκληματίες κατά των Αρμενίων και Ελλήνων, αλλά η προσπάθεια αυτή σταματάει ουσιαστικά προς τα τέλη του 1919 με την έναρξη του εθνικιστικού κινήματος με πρωτεύουσα την Αγκυρα, στην οποία σπεύδουν όλα τα μέλη του Κόμματος της "Ενωσης και Προόδου. Η προσπάθεια των Βρετανών να οργανώσουν δίκη των υπαιτίων της εξόντωσης των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας οδηγείται σε αποτυχία λόγω της επικράτησης των οικονομικών συμφερόντων της Γαλλίας, Ιταλίας, Η.Π.Α. αλλά και της ίδιας της Βρετανίας, που δεν θέλει να μείνει εκτός του μοιράσματος σφαιρών οικονομικού επηρεασμού.
Τα πολλαπλά διαδοχικά σφάλματα που υποπίπτουν οι κυβερνήσεις τόσου του Βενιζέλου όσο και της βασιλικής παράταξης στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, η ανοικτή υποστήριξη της νέας Σοβιετικής 'Ενωσης αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας οδηγεί στην ήττα του ελληνικού στρατού και την ολοκληρωτική εξόντωση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, που αποτελεί την ολοκλήρωση του σχεδίου εξόντωσης των χριστιανικών λαών. Το μεγαλύτερο κόστος πληρώνει ο Ποντιακός Ελληνισμός που εκτοπίζεται μαζικά στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Πολέμου και οδηγείται σε ολοκληρωτικό αφανισμό. 0 συνολικός αριθμός των θυμάτων των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας υπερβαίνει τα 3 εκστομμύρια για την περίοδο 1913-1922. Η ατιμωρησία που επισημοποιήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως επισήμανε ο Τσώρτσιλ από το 1928, αποτέλεσε κύρια αιτία που ο Χίτλερ κατέστρωσε με βάση την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης. Όταν άρχιζε η επιχείρηση εθνοκάθαρσης των Εβραίων της Πολωνίας το 1939 στις. επιφυλάξεις των στρατηγών της Βέρμαχτ ο Χίτλερ απάντησε κατά την κορύφωση του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ευρώπης: «ποιος θυμάται σήμερα τους Αρμένιους;».
Συμπερασματικά η 100ή επέτειος της επικράτησης του Κομιτάτου Ενωσης και Προόδου – Ιττιχάτι Τερακκί αποτελεί την πλέον μελανή επέτειο όχι μόνο για τους λαούς της περιοχής μας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα. Το ότι οι νοοτροπίες και οι πολιτικές αντιλήψεις που εισήγαγαν οι οπαδοί του Κομιτάτου ακόμα και σήμερα αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προβληματίσει όλους τους φιλειρηνικούς ανθρώπους και τη διεθνή κοινότητα.

"Ο Πολίτης των Κωνσταντινουπολιτών" (Αύγουστος 2008)
Αναδημοσίευση από το ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

vΠερισσότερα για το θέμα & στείλτε τα σχόλιά σας στο http://hadjidaoud.blogspot.com
Read more on the subject and make your comments in http://hadjidaoud.blogspot.com

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗ-ΝΤΑΟΥΝΤ ΦΑΡΚΟΥΧ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΛΟΙΟΥ

Ο Χατζη-Νταούντ Φαρκούχ ήταν ένας πλούσιος Οθωμανός υπήκοος που εχριστιανίστηκε και έκανε και τα παιδιά του Έλληνες. Ηταν πλοιοκτήτης της μεγαλύτερης πλοιοκτητικής εταιρείας του τέλους του 19ου – αρχών 20ου αιώνα, της «Χατζη-Νταούτ Φαρκούχ» με έδρα τη Σμύρνη.

Όταν το 1897 ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στην Κρήτη και προτού η Ελλάδα προβεί σε κήρυξη πολέμου προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Ελληνικό Ναυτικό συνέλαβε το οθωμανικής πλοιοκτησίας πλοίο «Γεώργιος» της εταιρείας Χατζή-Νταούντ Φαρκούχ επειδή μετέφερε και πολεμοφόδια για τον τουρκικό στρατό στην Κρήτη που προσπαθούσε να καταπνίξει την επανάσταση. Το πλοίο αυτό στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «ΚΡΗΤΗ ΙΙ».

Εφόσον δεν είχε προηγηθεί της σύλληψης του πλοίου η κήρυξη πολέμου κατά της Τουρκίας, αυτή η ενέργεια είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου του Πολέμου και στοιχειοθετεί αξίωση αποζημίωσης την οποία μπορούν να διεκδικήσουν οι κληρονόμοι του Χατζη-Νταούτ Φαρκούχ. Ανεξάρτητα βέβαια με το παράνομο ή όχι της σύλληψης του πλοίου, το δικαίωμα της αποζημίωσης υπήρχε και από τις διατάξεις της συνθήκης ειρήνης που υπογράφτηκε το 1897 με την Τουρκία, στην οποία γινόταν ρητή μνεία της υποχρέωσης υποζημίωσης και όλων των οθωμανών υπηκόων που ζημιώθηκαν από τις πολεμικές ενέργειες.

Μήπως γνωρίζετε τίποτα σχετικά με τα παιδιά του Χατζη-Νταούντ Φαρκούχ.

Ένας από τους γυιούς του ο Γεώργιος Φαρκούς είχε οριστεί διαχειριστής της Archipelago-American company, όταν ένα από τα πλοία της εταιρείας το Texas (πρώην Olympia της εταιρίας Χατζη-Νταούντ Φαρκούχ από την οποία μεταβιβάστηκε) προσέκρουσε την 1η Μαίου 1912 σε θαλάσσια νάρκη έξω από το λιμάνι της Σμύρνης κοντά στο οχυρό Yenikale και βυθίστηκε με 69 επιβάτες.

Ο Γεώργιος Φαρκούχ συγκαταλεγόταν το 1918 στον κατάλογο των πολιτών-αιχμαλώτων πολέμου της Γαλλίας που συνετάγη μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Άλλος γιος του ο Κωνσταντίνος Φαρκούχ που ζούσε επίσης στη Σμύρνη, μεταξύ 1915 και 1920 εγκατέλειψε τη σύζυγό του και κάπου έφυγε με τη φιλενάδα του. Μήπως γνωρίζετε που πήγε, που πέθανε, πού θάφτηκε; Η γυναίκα του πέθανε στην Αθήνα το 1939.

Γενικά μήπως έχετε στοιχεία για τις γεννήσεις, γάμους θανάτους και που ετάφησαν των τέκνων του Χατζη-Νταούντ Φαρκούχ;

Yunanistan, hacı Daud Farkouh birisi, varisine idealleştirmeyi ödeyecektir.

Hacı Daud Farkouh'un varisleri, önceki Osmanlı shipowner, Yunan hükümetten idemnizationu talep eder Hacı Daud Farkouh, bir Türkçe ticaret filosu şirketinin varlıklı bir sahibiydi, Osmanlı İmparatorluğu'nun altında yaşamak. Yunanistan ve 1897,'de Osmanlı İmparatorluğu'nun arasında savaşın patlak vermesinden birkaç gün önce gemisi "Georgios", Yunan bir torpido botu tarafından denizde engellendi, ve Yunan Deniz Kuvvetleri tarafından el koyuldu çünkü Crete adasında devrimi koymak için Türkçe sürüsüne cephaneyi taşıyordu.

Engellemeden Yunan Deniz Kuvvetleri'nin işi Yunanistan'ın, savaşı bildirmemiş olduğundan beri şu anda, geçersiz ve hükümsüzdü, ve Yunan hükümet, hacı Daud Farkouh varislerine indemnizationa borçlu olur. Aynen idemnization, borçlu olmuş oldu, diğer taraftan, Yunanistan'ın, bütün Osmanlı vatandaşlarına indemnizationa ödemek zorunda olduğu gibi Yunanistan ve Türkiye'nin arasında 1897 savaşını bitiren antlaşmanın şartları ile.

Onun oğullarının biri, buhar tencerelerinin birinin, (Eski eş Olympia) Teksas'ı adlandırdığı zaman takımada-Amerikalı şirketin idarecisinin ismi verilen George Farkouh, o şirkete hacı Daud Farkouh şirketinden diğer 7 gemileriyle beraber transfer etti, Mayıs 1 1912touched'de Smyrna'nın dışında yüzer bir maden (Izmir), (Yenikale kalesi) barındırır, ve battı. George Farkouh, ilk sözcük savaşının sonunda Fransa'nın düşman sivil savaş esirlerinin arasında 1918'te listelendi. Hiçbir şey daha çok değil. Hacı Daud Farkouhu'nun çocuklarının kalanının üzerine ne?

Hacı Daud Farkouhu'nun çocuklarının üzerine bilir misin? Onların doğum tarihleri ve yerler, onların evlilikleri ve tarihlerin üzerine herhangi bir gerçeği bilir misin, ve nerede öldüğünü yerleştirir misin?


Greece is going to pay an indemnification to the heirs of Hadji Daud Farkouh.

Hadji Daud Farkouh was a wealthy citizen of the ottoman empire, being owner of the famous Hadji Daud Shipping Company established in Izmir, Turkey.

When hostilities broke in the island of Crete and before Greece's declaration of war against the ottoman empire, the greek navy intercepted and captured the ottoman ship named "Georgios" of the said Hadji Daud Shipping company because its was carrying ammunition to Crete to turkish troops who were trying to put down the revolution. The ship later was named "Crete II" by the Greeks.

Since there was no official declaration of war between Greece and Turkey at the moment of the ship's interception, Greece has violated the laws of war and ows indemnization to the Hadji Daud Farkouh's heirs.

Do you have any information about Hadji Daud Farkouh's children? Their dates and places of birth, marriage and death?

One of his sons was George Farkouh who was given the name of the manager of the Archipelago-American company, at the time one of the steamers named Texas (ex Olympia), transferred to that company together with other 7 ships from the Hadji Daud Farkouh company, on May 1 1912 touched a floating mine outside the Smyrna (Izmir) harbour (Yenikale Fort) and sunk.

George Farkouh was listed in 1918 among the France's enemy civilians prisoners of war at the end of the first word war. Nothing more.

One of his sons, Constantine Farkouh, resident of Izmir Turkey, between 1915 et 1920, abandoned his wife and left for un unknown destination with his girl friend. Do you know where he died and buried?

What about the rest of Hadji Daud Farkouh's children?

La Grèce pourrait etre obligée a va verser une indemnisation aux héritiers du Hadji Daud Farkouh. Hadji Daud Farkouh était un citoyen riche de l'empire ottoman, étant propriétaire de Hadji Daud Shipping Company célèbre, établie à Izmir, Turquie.

En 1897, quand les hostilités ont commancé a l'île de Crète et avant que la Grèce declare la guerre contre l'empire ottoman, la marine grecque a intercepté et a capturé le bateau de ottoman " Georgios" de la compagnie de Hadji Daud Farkouh parce que ce navire transportait des munitions à Crète aux troupes turques qui essayaient de supprimer la révolution. Le bateau plus tard a été nomé "Crète II" par les Grecs. Puisqu'il n'y avait aucune déclaration de guerre officielle de la Grèce contre la Turquie au moment de l’ interception du navire, Grècse a violé les disposition du droit de la Guerre et doit verser une indemnisation aux heritiers du Hadji Daud Farkouh.

Est-ce que vous possedez aucune information sur les enfants de Hadji Daud Farkouh ? Leurs dates et lieux de naissance, de mariage et la mort ? Un de ses fils était George Farkouh qui a été nommé directeur de la compagnie Archipel-Américaine, lorsqu'un des vapeurs appelé « Texas” (ex-Olympia), transféré à cette compagnie ainsi que 7 autres bateaux par la compagnie de Hadji Daud Farkouh, a touché une mine en dehors du port de Smyrna (Izmir) (fort de Yenikale) et a coulé. George Farkouh a été énuméré en 1918 parmi le France' ; prisonniers de guerre ennemis de civils de s à la fin de la première guerre de mot. Rien plus. Que diriez-vous du reste du Hadji Daud Farkouh' ; enfants de s ?

Un de ses enfants Constantine Farkouh, resident de Izmir, entre 1915 et 1920 a abandoné son épouse et s’est allé a vivre avec une amie d’ origine greco-egyptienne. Connaissez-vous ou a eté mouru et enterré ?

Griechenland wird ein idemnization zahlen den Erben von Hadji Daud Farkouh.
Hadji Daud Farkouh war ein wohlhabender Bürger des Osmanereiches und war Inhaber berühmten Hadji Daud Shipping Company, die in Izmir, die Türkei gebildet wurde. Als Feindseligkeiten die Insel von Kreta und vor Greece' einliefen; s-Kriegserklärung gegen das Osmanereich, die griechische Marine fing ab und nahm das Osmaneschiff gefangen, das " genannt wurde“ Georgios" von der besagten Hadji Daud Schifffahrtsgesellschaft, weil sein Munition zu Kreta zu den türkischen Truppen trug, die versuchten, die Revolution niederzulegen. Das Schiff später wurde " genannt; Kreta II" durch den Griechen. Da es keine amtliche Kriegserklärung zwischen Griechenland und der Türkei zum Zeitpunkt des ship' gab; s-Abfangen, Griechenland hat die Gesetze der Krieg- und owsentschädigung zum Hadji Daud Farkouh' verletzt; s-Erben. Haben Sie alle mögliche Informationen über Hadji Daud Farkouh' s-Kinder? Ihre Daten und Geburtsorte, Verbindung und Tod? Einer seiner Söhne war George Farkouh, dem der Name des Managers der Archipel-Amerikanischen Firma gegeben wurde, zu der Zeit als einer der Dampfer Texas (ex Olympia) nannte, gebracht auf diese Firma zusammen mit anderen 7 Schiffen von der Hadji Daud Farkouh Firma, berührt einer sich hin- und herbewegenden Grube außerhalb des Smyrna (Izmir) Hafens (Yenikale Fort) und gesunken. George Farkouh wurde 1918 unter dem France' verzeichnet; s-feindliche Zivilistkriegsgefangen am Ende des ersten Wortkrieges. Nichts mehr.
Ein seiner Söhne, Constantines Farkouh, Bewohner von Izmir die Türkei, zwischen 1915 und 1920, verließ seine Frau und verließ für UNO-unbekannten Bestimmungsort mit seiner Freundin. Wissen Sie, wo er starb und begrub?

Was über den Rest von Hadji Daud Farkouh' s-Kinder?


La Grecia sta andando pagare un idemnization agli eredi del Hadji Daud Farkouh. Il Hadji Daud Farkouh era un cittadino ricco dell'impero di ottomano, essendo proprietario della compagnia di spedizioni famosa di Daud del Hadji istituita a Smirne, Turchia. Quando le ostilità si sono rotte nell'isola di Crete e prima di Greece' la dichiarazione di guerra di s contro l'impero di ottomano, il blu marino greco ha intercettato e bloccato la nave dell'ottomano chiamata " Georgios" della compagnia di spedizioni detta di Daud del Hadji perché relativo stava trasportando le munizioni a Crete alle truppe turche che stavano provando a posare la rivoluzione. La nave più successivamente è stata chiamata " Crete II" dai Greci. Poiché non ci era dichiarazione di guerra ufficiale fra la Grecia e Turchia al momento dello ship' l'intercettazione di s, Grecia ha violato le leggi di indennizzo dei ows e di guerra al Hadji Daud Farkouh' eredi di s. Avete tutta l'informazione sul Hadji Daud Farkouh' bambini di s? I loro data e luogo della nascita, dell'unione e della morte? Uno dei suoi figli era George Farkouh che è stato dato il nome del responsabile dell'azienda Arcipelago-Americana, quando uno dei vapori ha chiamato il Texas (ex Olympia), trasferito a quell'azienda insieme ad altre 7 navi dall'azienda di Daud Farkouh del Hadji, commovente una miniera di galleggiamento fuori del porto di Smyrna (Smirne) (fortificazione di Yenikale) ed affondato. George Farkouh è stato elencato in 1918 fra il France' prigionieri di guerra nemici dei civili di s alla conclusione della prima guerra di parola. Niente più. Che cosa circa il resto del Hadji Daud Farkouh' bambini di s?


Greece está indo pagar um idemnization aos herdeiro do Hadji Daud Farkouh. O Hadji Daud Farkouh era um cidadão rico do império de otomano, sendo proprietário de la famosa compania maritima Hadji Daud Farkouh, estabelecido em Izmir, Turquia. Quando as hostilidades quebraram na ilha de Creta e antes que a Grecia decrarasse la guerra de encontro ao império otomano, a marinha grega interceptou e capturou o navio do otomano nomeado " Georgios" do transitário dito de Hadji Daud Farkouh porque transporaba muniçoes a Creta às tropas turcas que estavam tentando coloc a suprimir la revolucao. O navio foi nomeado mais tarde " Crete II" pelos gregos. Desde que não havia nenhuma declaração de guerra oficial entre Greece e Turquia no momento da intercepcao do navio, Grecia violou as leis da guerra e debe pagar aos herdeiros Hadji Daud Farkouh una grande indemnisacao. Você tem qualquer informação sobre as crianças de Hadji Daud Farkouh? Suas datas e lugares de nascimento, de união matrimonial e de morte? Um de seus filhos era George Farkouh que foi nomeado gerente da companhia Arquipélago-Americana, então um dos navios nomeou Texas (Olympia ex), transferido a essa companhia junto com outros 7 navios da companhia de Daud Farkouh do Hadji, tocado uma mina de flutuação fora do porto de Smyrna (Izmir) (forte de Yenikale) e afundado. George Farkouh foi alistado em 1918 entre o France' prisioneiros de guerra de Francia ao fin da primeira guera mondial.
Um de seus filhos, Constantim Farkouh, residente de Izmir Turquia, entre 1915 e 1920, abandonou sua esposa e saiu-a para destino desconhecido do un com a sua namorad. Você sabe onde morreu e foi eterrado?


Греция идет оплатить idemnization к наследникам Hadji Daud Farkouh. Hadji Daud Farkouh был состоятельным гражданином империи тахты, был предпринимателем известной компании по транспортировке грузов Daud Hadji установленной в Izmir, Турция. Когда враждебности сломали в острове Крета и перед Greece' объявление войны s против империи тахты, греческий военно-морской флот перехватило и захватило названный корабль тахты " Georgios" сказанной компании по транспортировке грузов Daud Hadji потому что сво снесл боеприпасы к Крета к турецким войскам которые пробовали положить вниз с витка. Корабль более поздно был назван " Крета II" греками. В виду того что было никакое официальное объявление войны между Греция и Турция в момент ship' перехват s, Греция нарушал законы войны и indemnization ows к Hadji Daud Farkouh' наследники s. Вы имеете любую информацию о Hadji Daud Farkouh' дети s? Их даты и места рождения, замужество и смерть? Один из его сынков было Джордж Farkouh которому дало имя менеджера Архипелаг-Американской компании, вовремя один из распаровщиков назвало утонутое Техас (ex Олимпию), перенесенное к той компании вместе с другими 7 кораблями от компании Daud Farkouh Hadji, коснутое плавучей мине вне гавани Smyrna (Izmir) (форта Yenikale) и. Джордж Farkouh было перечислено в 1918 среди France' пленники штатскиев человек s враждебные войны в конце первого войны слова. Ничего больше. его сынков, Constantine Farkouh, резидента Izmir Турция, между 1915 et 1920, покидать его супруги и вышло для назначения ООН неизвестного с его подругой. Вы знаете где он умер и похоронил?
Что о остальноях Hadji Daud Farkouh' дети s?

Grecia va a pagar una idemnisacion a los herederos del Hadji Daud Farkouh.

Hadji Daud Farkouh era un ciudadano rico del imperio otomano, siendo dueño de la famosa compania Hadji Daud Farkouh Shipping Company establecido en Esmirna, Turquía. En 1897 cuando las hostilidades comencaran en la isla de Crete y antes que Grecia decrarara la guerra contra el imperio ottomano, la marina de guerra griega interceptó y capturó la nave del otomano nombrada " Georgios" del naviera Hadji Daud Farkouh porque ella llevaba en su cargo munición para las tropas turcas de Creta que intentaban poner fin en la revolución de los griegos. La nave más adelante fue nombrada " Crete II" por los Griegos. Puesto que no había declaración de guerra oficial entre Grecia y Turquía en el momento de la intercepción de la lave, Grecia ha violado las leyes de la guerra y deve pagar a los herderos de Hadji Daud Farkouh una grande indemnisacion.
¿Usted tiene cualquier información sobre los niños el Hadji Daud Farkouh? ¿Sus fechas y lugares del nacimiento, de la unión matrimonial y de la muerte? Uno de sus hijos era George Farkouh que fue dado el nombre del encargado de la compañía Archipiélago-Americana, cuando uno de los vapores nombró Tejas (ex Olympia), transferido a esa compañía junto con otras 7 naves de la compañía de Daud Farkouh del Hadji, ha tocado una mina de flotación fuera del puerto de Smyrna (Esmirna) (fortaleza de Yenikale) y ha hundido. Enumeraron a George Farkouh en 1918 entre el France' prisioneros de guerra enemigos de los civiles de s en el final de la primera guerra mundial. Nada más.
Uno de sus hijos, Constantine Farkouh, residente de Esmirna Turquía, entre 1915 y 1920, abandonó a su esposa y se fue para la destinación desconocida con su enamorada. ¿Usted sabe dónde él murió y enterró?

Qué sobre el resto del Hadji Daud Farkouh' ¿niños de s?


اليونان سوف تدفع idemnization إلى ورثة الحاج داود Farkouh.Hadji داود Farkouh كانت ثرية مواطن من الامبراطورية العثمانية ، ويجري صاحب الشهير حاجي داود إنشاء شركة للنقل البحري في أزمير ، تركيا.
عندما كسر القتال في جزيرة كريت واليونان قبل اعلان الحرب ضد الامبراطورية العثمانية ، اعترضت البحرية اليونانية والعثمانية استولت على السفينة اسم 'خورخيوس' من قال الحاج داود للنقل البحري لأن الشركة كانت تحمل ذخيرة الى القوات التركية لجزيرة كريت الذين كانوا يحاولون اخماد الثورة. السفينة في وقت لاحق وكان اسمه 'كريت الثاني' من جانب اليونانيين.
نظرا لعدم وجود إعلان رسمي للحرب بين اليونان وتركيا في لحظة اعتراض السفينة ، واليونان قد انتهكت قوانين الحرب والتعويض إلى حاجي داود Farkouh ورثة.Do لديكم أية معلومات عن الحاج داود Farkouh أطفال؟ تواريخ وأماكن الولادة والزواج والوفاة؟
واحد من أبنائه ، كان جورج Farkouh الذي نال اسم المدير من أرخبيل بين الشركة الأمريكية ، في ذلك الوقت واحدة من البواخر اسمه (تكساس) (السابق أولمبيا) ، ونقل إلى أن الشركة مع غيرها من سفن 7 من الحاج داود Farkouh شركة ، وتطرق عائمة الألغام خارج سميرنا (ازمير) والميناء (Yenikale فورت) وsunk.George Farkouh كانت قائمة في عام 1918 بين فرنسا عدو المدنيين أسرى الحرب في نهاية الكلمة الأولى من الحرب. more.What شيئا عن بقية حاجي داود Farkouh أطفال؟

La Grecia sta andando a pagare una idemnizatione agli eredi del Hadji Daud Farkouh.

Hadji Daud Farkouh era un cittadino ricco dell'imperio ottomano, essendo proprietario della compagnia di spedizioni famosa de Hadji Daud Farkouh i istituita a Smirne, Turchia. Nel anno 1897 quando le ostilitate hanno comminciato rotte nell'isola di Crete e prima que Grecia dicharasse la guerra contro l’ imperio ottomano, la marina greca ha intercettato e bloccato la nave citadina chiamata "Georgios" della compagnia di spedizioni de Hadji Daud Farkouh, perché estava trasportando munizioni a la ilia de Creta alle truppe turche, che stavano tentando a vincere la rivoluzione. La nave successivamente è stata chiamata " Crete II" dai Greci. Poiché non ci era dichiarazione di guerra ufficiale fra la Grecia e Turchia al momento della intercettazione de la lave, Grecia ha violato le leggi di guerra ed deve pagare ai eredi de Hadji Daud Farkouh una grande indemnisazione.
Avete qualque l'informazione relativa ai figli de Hadji Daud Farkouh? loro data e luogo della nascita, del matrimonio e della morte? Uno dei suoi figli era George Farkouh che è stato dato il nome del responsabile dell'azienda Arcipelago-Americana, quando uno dei vapori ha chiamato il Texas (ex Olympia), trasferito a quell'azienda insieme ad altre 7 navi dall'azienda di Daud Farkouh del Hadji, il 1° maggio 1912 commovente una miniera di galleggiamento fuori del porto di Smyrna (Smirne) (fortificazione di Yenikale) ed affondata.
George Farkouh è stato elencato in 1918 fra il France' prigionieri di guerra nemici dei civili di s alla conclusione della prima guerra di parola. Niente più. Uno dei suoi figli, Constantine Farkouh, residente di Smirne Turchia, fra 1915 et 1920, ha abbandonato la sua moglie ed ha andato per la destinazione sconosciuta dell'ONU con una sua amica. Sapere dove è morto e sepolto? Che cosa circa il resto degli figli de Hadji Daud Farkouh?

Περισσότερα για το θέμα & στείλτε τα σχόλιά σας στο http://hadjidaoud.blogspot.com
Read more on the subject and make your comments in http://hadjidaoud.blogspot.com