Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Σαντρί Σενέρ: Ο ελληνόφωνος πρόεδρος της Τραπεζούντας


Ο Σαντρί Σενέρ, ο πρόεδρος που επανέφερε μετά από χρόνια την θρυλική ομάδα της Τραπεζούντας (Τράμπζονσπορ) στην κουρυφή της βαθμολογίας του τουρκικού πρωταθλήματος, κατάγεται από το εληνόφωνο χωριό Τούραλι, της περιοχής Τόνιας.
Ο πατέρας του, Σαντρί Σενέρ, Αχμέτ, γόνος δημοκρατικής ελληνόφωνης οικογένειας της Τόνιας, σπούδασε γεωπονία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας (Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi) και εκλέχτηκε πέντε φορές βουλευτής Τραπεζούντας (XII, XIII, XIV, XV, XVI βουλευτική περίδος), ενώ διετέλεσε και υπουργός επικρατείας στην 42η Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μπουλέντ Ετζεβίτ (5 Ιανουαρίου 1978 - 12 Νοεμβρίου 1979).
Ο Αχμέτ Σενέρ υπήρξε πολιτικός-σύμβολο στην περιοχή της Τραπεζούντας και αποτέλεσε το διαχρονικό στήριγμα των ελληνόφωνων τα 30 χρόνια που ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική.
Ο γιός του Σαντρί Σενέρ, γεννήθηκε το 1951 στην Τραπεζούντα και σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul Teknik Üniversitesi), παίρνοντας το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού.
Διατηρεί μεγάλη τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεγάλων τεχνικών έργων στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Ο Σαντρί Σενέρ υπηρέτησε με πίστη την ομάδα της Τραπεζούντας τη δεκαετία του 1990 (1990-1994).
Τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποσύρθηκε από τα διοικητικά της ομάδας, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την εταιρεία του.
Το 2008 ανέλαβε και πάλι τα ηνία της ομάδας, η οποία ήδη φιγουράρει στην κορυφή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Τουρκίας.
Ο Σαντρί Σενέρ, παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τραπεζούντα, μιλάει την ποντιακή διάλεκτο (ιδίωμα Τόνιας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: