Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Θαλάσσιο σκι σε χιόνι με κινητήρα...ενός ίππου


Στη φωτογραφία βλέπουμε τους Çetin Güneş (27) και Kenan Karataş (25) την ώρα της επίδειξης θαλάσσιου σκι σε ...χιόνι

Το χωριό Τσιπλακλί υπάγεται στην επαρχία Σελήμ του Καρς. Στο Τσιπλακλί κατοικούν σήμερα 65 οικογένειες, με συνολικό πληθυσμό 525 κατοίκους, στο σύνολό τους Κούρδοι.
Μέχρι το 1918, που αναχώρησαν για την Ελλάδα και τον Καύκασο, στο χωριό αυτό κατοικούσαν 800 Έλληνες, που είχαν εγκατασταθεί εκεί από την περιοχή της Χαλδίας, μετά την απόδοση του Κάρς-Αρνταχάν στη Ρωσία, το 1878. οι κάτοικοι του Τσιπλακλί εγκαταστάθηκαν στα χωριά Παλιό Αγιονέρι, Κεντρικό, Άγιοι Απόστολοι και την πόλη του Κιλκίς, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, στην Πάργα Πρεβέζης, στις Κάτω Κλεινές και στο Νέο Καύκασο Φλώρινας.
Οι νεαροί του σημερινού Τσιπλακλί, εμπνεόμενοι από τους αγώνες θαλάσσιου σκι που βλέπουν στην τηλεόραση, καθότι η θάλασσα είναι πολύ μακρινό αγαθό για τους ίδιους, αποφάσισαν να κάνουν σκι στο χιόνι, με φιλοσοφία θαλάσσιου.
Ενοικίασαν πέδιλα σκι από το παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο του Σαρικαμίς και αντί για ταχύπλοο, χρησιμοποίησαν μηχανή ...ενός ίππου, διοργανώνοντας μάλιστα αγώνες επίδειξης στους μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού.

Πηγή: εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, φ. 11

Δεν υπάρχουν σχόλια: