Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Σε μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ το Y/Π Πόντος (S119)

Bookmark and Share

Στη μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση NOBLE MANTA 2010 του ΝΑΤΟ πρόκειται να συμμετάσχει το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ (S119) ανατολικά-νοτιοανατολικά της Σικελίας, στον ευρύτερο θαλάσσιο δίαυλο εξόδου της Αδριατικής στην Μεσόγειο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου και θεωρείται από τις πιό δύσκολες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις. Το ελληνικό σκάφος σε ένα από τα σενάρια θα προσομοιώσει εχθρικό υποβρύχιο που επιχειρεί να διεισδύσει στην Αδριατική και να αποκόψει τους κύριους λιμένες της Νότιας Ιταλίας.
Επίσης θα ασκηθούν και σε ειδικά αντικείμενα που αφορούν την επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR καθώς και της Νατοϊκής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης NRF (Nato Response Force)
Εκτός από το Π.Ν. Στην άσκηση συμμετέχουν υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από Γαλλία, Καναδά, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Τουρκία καθώς οι μονάδες της Μόνιμης Δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMG-2).
Από 9 έως 12 Φεβρουαρίου το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ θα καταπλεύσει στο λιμένα της Αυγούστας της Σικελίας προκειμένου μέρος του πληρώματος να συμμετάσχει στη σύσκεψη της άσκησης προ απόπλου. Μετά το πέρας της άσκησης, την 24 Φεβρουαρίου, πρόκειται να καταπλεύσει εκ νέου στο λιμένα της Αυγούστας για συμμετοχή στη σύντομη ανάλυση / κριτική της άσκησης.
Το Υ/Β ΠΟΝΤΟΣ (S-119) είναι το τελευταίο κλάσης 209 (1200), από τα υποβρύχια τύπου "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο Κίελο. Καθελκύσθηκε την 19 Μαρτίου 1979. Την 8 Ιουνίου 1980 κατέπλευσε στo Ναύσταθμο Σαλαμίνος και εντάχθηκε στη δύναμη Διοίκησης Υποβρυχίων. Συνεισφορά στην αγορά του είχε η Ένωση Ελλήνων Ποντίων, προς τιμήν των οποίων δόθηκε και το όνομά του.
Το έμψυχο δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων αριθμεί περί τα 500 μόνιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, εκ των οποίων τα 250 περίπου είναι τα πληρώματα των υποβρυχίων, ενώ άλλα τόσα (πρώην πληρώματα των υποβρυχίων), έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της οργανώσεως της Διοικήσεως, την εκπαίδευση, την σχεδίαση των ασκήσεων και αποστολών, καθώς και με σημαντικό μέρος της υποστηρίξεως, συντηρήσεως και επισκευής των Υ/Β.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: