Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τα οικονομικά των συλλόγων και της ΠΟΕ


Σχόλιο της στήλης "Τ’ εμέτερα", στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, φύλλο Απριλίου

του Σάββα Καλεντερίδη

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη σημασία που δίνουμε στην ύπαρξη και λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι αποτελούν τα Α/βάθμια όργανα-κύτταρα του οργανωμένου ποντιακού χώρου, που είναι υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και δράσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκατοντάδες σύλλογοι, χιλιάδες μέλη διοικητικών συμβουλίων, δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των συλλόγων, δεκάδες χιλιάδες νεολαίοι στο ρυθμό της ιστορίας και της παράδοσης, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, κρατούν ζωντανή τη φλόγα της μνήμης και του ελληνισμού, ειδικά όταν πρόκειται για συλλόγους του εξωτερικού.

Για το συντονισμό της δράσης αυτού του τεράστιου μηχανισμού, που εκτός από την κοινωνικό-πολιτισμική του προσφορά, μπορεί να αποτελέσει και ένα θαυμάσιο εργαλείο άσκησης επιρροής, είναι απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία Β/βάθμιων οργάνων, των Ομοσπονδιών, που αποτελούν τη συλλογική έκφραση του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Ένα διαχρονικό ζήτημα του συγκεκριμένου χώρου είναι ανέκαθεν αυτό της αυτονομίας, κάτι που είναι αδιανόητο να υπάρξει χωρίς οικονομική αυτοδυναμία. Σύλλογοι που έχουν ιδιόκτητη στέγη και ειδικά όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία και έσοδα από αυτήν, όπως η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, οι Αργοναύτες-Κομνηνοί της Καλλιθέας, η Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, η Παναγία Σουμελά και η Ποντιακή Εστία Βοστόνης, συνήθως έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο σε όλα τα επίπεδα, έργο που οφείλεται στα πρόσωπα που υπηρετούν τη λειτουργία των συλλόγων αλλά και στην οικονομική τους αυτοδυναμία.

Ενώ, όμως, οι σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους από τις εισφορές μελών, δωρεές, τυχόν έσοδα από ακίνητη περιουσία και κρατικές επιχορηγήσεις, οι ομοσπονδίες είναι δέσμιες δωρεών και κρατικών επιχορηγήσεων, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες και συχνά ανίσχυρες μπροστά στις προκλήσεις των καιρών.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία του οργανωμένου ποντιακού χώρου παγκοσμίως είναι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που διακονείται από τον καθηγητή Ιατρικής κ. Γιώργο Παρχαρίδη και αντιπροσωπεύει περίπου 370 σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η ΠΟΕ, για να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, αποφάσισε να προσφύγει σε όλους εμάς που αγαπάμε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπηρετούμε την Ποντιακή Ιδέα και να ζητήσει τη στήριξή μας. Για το λόγο αυτό στις 9 Μαΐου και ώρα 20:00, διοργανώνει εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης, με τη συμμετοχή πολλών Ποντίων καλλιτεχνών, στο κέντρο διασκέδασης ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ, στη Θεσσαλονίκη, που προσφέρεται αφιλοκερδώς από τον Πόντιο επιχειρηματία κ. Γιώργο Ποζίδη.

Όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί και όσοι είμαστε μακριά, να συνεισφέρουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να έχουμε εμείς οι Πόντιοι δυνατή και ανεξάρτητη φωνή.

Εμείς ας κάνουμε το καθήκον μας και από κει και πέρα, την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Λ. Νίκης 1, 54 224 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 2310 227822, Fax: +30 2310 227213

e-mail : info@poe.org.gr, http://www.poe.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: