Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ιστορική Θεία Λειτουργία στη μονή της Παναγίας Σουμελά

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών.
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί φέτος Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά, αφού η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να τελεστεί η θεία λειτουργία τη μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τη Λειτουργία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Μετά το 1923 οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου «μετανάστευσαν» μαζί με τους Ποντίους στην Ελλάδα, τη γειτονική Ρωσία, αλλά και τα τέσσερα σημεία του κόσμου. Έκτοτε η Μονή Σουμελά και τα έργα τέχνης που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, λειτουργεί ως μουσείο, στο πλαίσιο των διευθετήσεων που αποφάσισε το κοσμικό Κεμαλικό καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Φέτος, για πρώτη φορά γίνεται δυνατή η χρήση του χώρου αυτού για τη τέλεση χριστιανικής λειτουργίας.
Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.
Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τη λειτουργία θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.
Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν παρθεί στο χώρο της μονής, όπου μόνο λίγοι προσκυνητές μπορούν να χωρέσουν και έχουν ήδη εγκατασταθεί συνεργεία τηλεοπτικών μεταδόσεων που θα μεταφέρουν την ιστορική θεία λειτουργία.

Δηλώσεις δημάρχου στην Τραπεζούντα
Η Τραπεζούντα είναι πόλη της παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού», δήλωσε ο Δήμαρχος της Τραπεζούντας Ορχαν Φεβζι Γκουμρουκτσούογλου, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο τελείται φέτος η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.
«Που ήταν το λάθος; Θα πρέπει να δείχνουμε πάντα τον πολιτισμό, που μας κληροδότησαν οι Οθωμανοί. Τι θα έκαναν οι Οθωμανοί; Όπως είχαν θρησκευτική ελευθερία, την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να εφαρμόσουμε και σήμερα», είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί γίνεται φέτος ο εορτασμός στην Μόνη Σουμελά.
Ο τουρκικός τύπος, κυρίως της περιοχής, θέτει το ερώτημα γιατί γίνεται λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όταν αρχίζει η περίοδος της μουσουλμανικής νηστείας του Ραμαζανίου.
«Θα ήταν καταπληκτικό, αν ο κόσμος θα μπορούσε να επισκέπτεται την πόλη μας και ταυτόχρονα να συμμετέχει στην λειτουργία στο Μοναστήρι», τόνισε ο Δήμαρχος, που συνέδεσε τις εξηγήσεις του αυτές, με τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: