Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν δηλώνει ότι το οθωμανικό κράτος έκανε Γενοκτονία στους Αρμενίους

Bookmark and Share

Iran, Turkiye'yi canevinden vurdu!
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι πριν από 100 χρόνια, την οθωμανική περίοδο, εφαρμόστηκε Γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Χαμίντο Μπαγκέι (Hamid Baghaei) είπε ότι πριν από 100 χρόνια, την οθωμανική περίοδο, εφαρμόστηκε "Γενοκτονία" εις βάρος των Αρμενίων. Έτσι, για πρώτη φορά ένας Ιρανός αξιωματούχος χρησιμοποίησε τη λέξη "Γενοκτονία" για τα γεγονότα του 1915.
Με βάση το ειδησεογραφικό πρακτορείο News.am, σε εκδήλωση που έγινε στην Τεχεράνη, με αφορμή την 70ή επέτειο της κατοχής του Ιράν από τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμαχικών χωρών, ο Μπαγκέι συνέκρινε τα όσα έζησαν οι Ιρανοί την περίοδο εκείνη, με όσα έζησαν οι Αρμένιοι το 1915.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Μπαγκέι είπε: "Πριν από εκατό χρόνια το Οθωμανικό Κράτος εφάρμοσε πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων. Σήμερα το Οθωμανικό Κράτος δεν υπάρχει. Όμως παρόλα αυτά οι Αρμένιοι περιμένουν συνγώμη και αποζημιώσεις από την Τουρκία".
Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αντιμετώπισε με ευαρέσκεια η Αρμενία.
Ο Giro Manoyan, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών σχέσεων του κόμματος ARF (Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία) που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι αν και το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία, Ιρανοί αξιωματούχοι την έχουν αναγνωρίσει με δηλώσεις τους στο παρελθόν.
Όμως, είναι η πρώτη φορά που τόσο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Ιράν προβαίνει σε μια τέτοια δήλωση, σημείωσε ο Μανογιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: