Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πατριαρχικό Προσκύνημα στη γη του Πόντου (Β Μέρος)

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους Κρωμναίους και τα δάκρυα του Μητροπολίτη Δράμας (Φώτο-VIDEO)Πατριαρχικό Προσκύνημα στη γη του Πόντου (Β Μέρος)

Πόντος, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα
Στα παρχάρια της Κρώμνης, μεταξύ απόκρημνων πλαγιών και δυσπρόσιτων βουνοκορφών, στέκουν ακόμα όρθιες, έστω και ερειπωμένες, πολλές Εκκλησίες «ορφανεμένες» από το ξεριζωμένο ποίμνιο που κάποτε σε αυτές λάτρευε τον Θεό και τους Αγίους και εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης αλλά και στην ασεβή στάση και βέβηλη διάθεση ορισμένων εκ των μετοίκων σε αυτές τις πανέμορφες γωνιές του Πόντου. Ο Άγιος Θεόδωρος, πετρόκτιστος και άλλοτε περικαλλής Ιερός Ναός, όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια του, «επιμένει» να συναντιέται καθημερινά με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, με τους ανέμους και τις βροχές, με τα σύννεφα και το φεγγάρι, συνεχίζοντας μια  «μοναχική πορεία», από το 1923, με «συντροφιά» τα λείψανα των χιλιάδων Κρωμναίων που βρίσκονται ενταφιασμένοι στη γη των προγόνων τους. 
Στο Ναό αυτό κάηκε και πάλι μοσχοθυμίαμα και διαβάστηκε τρισάγιο από τον Πατριάρχη του Γένους στη μνήμη των ψυχών όλων των Κρομναίων που «παραμένουν» στο Πόντο αλλά και όλων εκείνων που άφησαν την τελευταία τους πνοή μακριά από την Κρώμνη τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέβηκε με γοργό βήμα τον λόφο όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Θεοδώρου, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Δράμας Παύλο, με ρίζες από την Κρώμνη, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Στκοντίντι Πέτρο, εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικούς και λαϊκούς από την Πόλη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.



Με το βλέμμα στραμμένο στη κόγχη του Ιερού του Ναού, και μέσα από το κατεστραμμένο παράθυρο του προς όλο το οροπέδιο της Κρώμνης, ο Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες και τους κληρικούς, έψαλλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των απανταχού κεκοιμημένων Κρωμναίων.

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης Δράμας, με τα δάκρυα να κυλούν από τα μάτια του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ιδιαίτερη τιμή – και την ξεχωριστή στιγμή – να προσευχηθεί για όλους τους κεκοιμημένους Κρωμναίους.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του στον Πόντο αισθάνθηκε πολλές φορές έντονα συναισθήματα για τα έργα, την ευλάβεια και τις αγωνίες του Γένους μας.

Αμέσως μετά, στον περίβολλο του Ναού, με θέα το Οροπέδιο, τις χαράδρες και τις βουνοκορφές των Ποντιακών Άλπεων ο Πατριάρχης και η συνοδοί του άκουσαν τραγούδια και σκοπούς του Πόντου που έπαιξε με τον Κεμεντζέ του ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης από την Θεσσαλονίκη. Σε πολλά από αυτά τον συνόδευσε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ο οποίος βίωσε γι’ άλλη μια φορά την εμπειρία της «επιστροφής» στα ίδια των προγόνων του…

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
____________________

Σημείωση Amen.gr: 
Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα, τα ειδικά θέματα και για τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr καθώς και για το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που τα συνοδεύει, υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr .





Δείτε το πρώτο μέρος του Πατριαρχικού Οδοιπορικού στον Πόντο πατώντας ΕΔΩ


















Δεν υπάρχουν σχόλια: