Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008


Ψαρομηλίγκου 29, Κεραμεικός, Αθήνα

Προσωρινή διεύθυνση: Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα

Τηλ. & Φαξ:2103316036, e-mail: efxinos@infognomon.gr

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 23 Μαρτίου 2008 δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο ότι κατά τη διάρκεια εκσκαφής που γινόταν στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού Γιαζιλάρ (Yazılar), που απέχει 20 χλμ από το Τεκέκιοϊ (Tekkeköy), έδρα της ομώνυμης επαρχίας του νομού Σαμσούντας, στην περιοχή του Δυτικού Πόντου, βρέθηκε ομαδικός τάφος, στον οποίο είχαν ταφεί ομαδικά δέκα περίπου άτομα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των χωρικών, τα οστά ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους του χωριού, το οποίο μέχρι τη Γενοκτονία (1916-1922) και μέχρι την Ανταλλαγή των πληθυσμών (1923) ήταν αμιγώς ελληνικό.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν το γεγονός στις τοπικές αρχές, οι οποίες έδειξαν αδιαφορία και μετά από αυτό τα οστά των Ελλήνων του Γιαζιλάρ, που θάφτηκαν αδιάβαστοι, όπως και οι 353.000 Έλληνες του Πόντου και το ένα εκατομμύριο των Ελλήνων της Θράκης και της Μικράς Ασίας, πετάχτηκαν στο παρακείμενο ποτάμι.

Το τυχαίο γεγονός έρχεται να θυμίσει σε μας του απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά και σε όλους τους νεοέλληνες, τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία, αλλά και απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής. Η Γενοκτονία είναι ένα απαράγραπτο συνεχές έγκλημα που αφορά όλη την ανθρωπότητα -πόσο μάλλον μέλη της ίδια φυλής- και αν δεν διεκδικήσουμε τη δικαίωση και τη διεθνή αναγνώρισή της, τότε στην ουσία τη νομιμοποιούμε, όπως επίσης νομιμοποιούμε και τις παρόμοιες πολιτικές που ακολούθησε το καθεστώς της Άγκυρας από το 1922 μέχρι σήμερα σε βάρος του Ελληνισμού. Παράλληλα δε προετοιμάζουμε και ανοίγουμε το δρόμο για τις επόμενες τραγωδίες, που όλοι ευχόμαστε να μην συμβούν ποτέ ξανά.

Τέλος, τα οστά που αποκαλύφθηκαν ηχούν ως φωνή απόγνωσης και αγωνίας όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν από το μαχαίρι των γενοκτόνων, και έρχονται να φέρουν όλους εμάς προ των ευθυνών μας, κυρίως δε εκείνους που, λόγω άγνοιας πιστεύουμε, με τις πράξεις τους, στην ουσία, υπονομεύουν τον αγώνα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Αποτελούν επίσης κραυγή δικαίωσης προς τους αρνητές της Γενοκτονίας, κονδυλοφόρους και πολιτικούς, οι οποίοι, την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού ήταν και παραμένει ένας απλός ιδεασμός που στηρίζεται από κάποιους «παράξενους ακραίους», οι ίδιοι στηρίζουν μετά παρρησίας –και ορθά κατά την άποψή μας, αν και επιλεκτικά και ίσως σκόπιμα- τους αγώνες που γίνονται για την καταδίκη πολιτικών και καθεστώτων που οδήγησαν σε γενοκτονίες και ολοκαυτώματα που έγιναν σε βάρος άλλων λαών της Οικουμένης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί έμπρακτα την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την μετακομιδή των οστών που βρέθηκαν στη μαρτυρική Σαμσούντα στην Ελλάδα, για να διαβαστεί τρισάγιο, έστω και μετά από 90 χρόνια, και να τα τοποθετήσουμε στη συνέχεια στο Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο επίσης καλούμε την κυβέρνηση να στήσει στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που έγινε η Γενοκτονία, ποτέ δεν είναι αργά.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο


http://haber.mynet.com/sayfali/guncel/Samsun-da-toplu-mezar-bulundu/22Mart2008/A2203050/3

Samsun'da toplu mezar bulundu

Samsun'un Tekkeköy ilçesi Yazılar köyünde Rumlara ait olduğu sanılan toplu mezar bulundu. Toplu mezarlıktan çıkan insan iskeletlerinin kimse sahip çıkmadığı için ırmağa döküldüğü bildirildi.

İl Özel İdaresi'ne ait kepçe, Yazılar Köyü İlköğretim Okulu'na istinat duvarı yapmak için toprak alımı yaparken toplu mezarlığı ortaya çıkardı. 4 Rum kilisesinin kalıntılarının bulunduğu köyde, toplu mezarlığın da Rumlara ait olabileceği bildirildi. Bir mezardan 5-6 insan iskeletinin çıkmasına anlam veremeyen köylüler, yetkililere haber verdi. Tekkeköy ilçesinde tüm kuruluşların, mezarlık konusunda bilgilendirilmesine rağmen konuya ilgi göstermediklerini ileri süren köylüler, okulun bulunduğu yerde kilisenin olduğunu, mezarlığın kiliseye ait olabileceğini, ancak bir mezardan 5-6 insan iskeletinin çıkmasına anlam veremediklerini söyledi.

Kepçenin okula istinat duvarı yapmak için toprak alımı yaptığı esnada mezarlığın ortaya çıktığını dile getiren Köylü Selim Aydın, "Mezarlığın kime ait olduğunu bilmiyoruz ama burada Rumlara ait bir kilisenin olduğunu biliyoruz. Mezarlıktan çıkan iskeletlerin bazıları hafriyat ile birlikte ırmağa döküldü" dedi.

Köy azası Musa Aydın ise, "Burada mezar olduğunu kimse bilmiyordu ama kepçe kazdıkça mezarlar çıktı. Burası tarihi ya da toplu bir mezarlık olabilir. İskeletleri yol kenarına topladık yetkililer görsün diye, fakat kimse gelmedi" diye konuştu. Çocukluğunda iskeletlerinin çıktığı yerde kilisenin olduğunu belirten Şehriye Yılmaz da, "Babam burada bulunan kiliseyi yıktı, yerine okul yaptı. Burası mezarlıktı, ancak kimsenin sahip çıkmaması ve toprak kayması nedeniyle mezarlar kayboldu" şeklinde konuştu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: