Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Κυκλοφόρησε το 14ο φύλλο της Ποντιακής Γνώμης


Φύλλο Απριλίου 2010
ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ: Προηγήθηκε η Ηθική και Πολιτική Χρεοκοπία
Η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές, από τις δυσκολότερες στη νεώτερη ιστορία της. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μας, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, απευθύναμε την έκκληση «Να σώσουμε την Ελλάδα» (και δεχτήκαμε κριτική γι' αυτό), ζητώντας να παραμερίσουμε ιδεολογικές, κομματικές και άλλες διαφορές και να αγωνιστούμε ο καθένας μας από το μετερίζι που του έλαχε να υπηρετεί, για να συμβάλλουμε όλοι οι Έλληνες στη διάσωση της Ελλάδος.

Πιστεύουμε ότι αυτές τις στιγμές είναι αποκρουστικό να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, αφού αυτή η πρακτική, της πολιτικής υποκρισίας και της μικροκομματικής διαχείρισης των εθνικών θεμάτων -και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση η οικονομία είναι μείζον εθνικό θέμα-, είναι μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας.
Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι της οικονομικής χρεοκοπίας προηγήθηκε η ηθική και η πολιτική χρεοκοπία της χώρας, όταν τα κόμματα και η ίδια η κοινωνία αδυνατούσαν να ξεπεράσουν ιδεολογικά και κομματικά στερεότυπα και δεσμά και εμπόδισαν τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Τα τεράστια προβλήματα θα λυθούν, κατά τη γνώμη μας, όταν απαιτήσουμε με κάθε τρόπο να επιστρέψει η ηθική στην πολιτική και την κοινωνία. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να γεννηθεί από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού και της κοινωνίας ένα κίνημα ηθικής, που θα καταπνίξει την ανηθικότητα και θα δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου.
Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατόν αυτό που είπαμε στο άρθρο μας «Να σώσουμε την Ελλάδα»: Να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
ΣΚ

Τ’ Εμέτερα: Τα οικονομικά των συλλόγων και της ΠΟΕ,
του Σάββα Καλεντερίδη
…Ενώ οι σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους από τις εισφορές μελών, δωρεές, τυχόν έσοδα από ακίνητη περιουσία και κρατικές επιχορηγήσεις, οι ομοσπονδίες είναι δέσμιες δωρεών και κρατικών επιχορηγήσεων, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες και συχνά ανίσχυρες μπροστά στις προκλήσεις των καιρών.
Η μεγαλύτερη ομοσπονδία του οργανωμένου ποντιακού χώρου παγκοσμίως είναι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που διακονείται από τον καθηγητή Ιατρικής κ. Γιώργο Παρχαρίδη και αντιπροσωπεύει περίπου 370 σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η ΠΟΕ, για να λύσει τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, αποφάσισε να προσφύγει σε όλους εμάς που αγαπάμε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπηρετούμε την Ποντιακή Ιδέα και να ζητήσει τη στήριξή μας. Για το λόγο αυτό στις 9 Μαΐου και ώρα 20:00, διοργανώνει εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης, με τη συμμετοχή πολλών Ποντίων καλλιτεχνών, στο κέντρο διασκέδασης ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ, στη Θεσσαλονίκη, που προσφέρεται αφιλοκερδώς από τον Πόντιο επιχειρηματία κ. Γιώργο Ποζίδη.
Όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί και όσοι είμαστε μακριά, να συνεισφέρουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να έχουμε εμείς οι Πόντιοι δυνατή και ανεξάρτητη φωνή. Εμείς ας κάνουμε το καθήκον μας και από κει και πέρα, την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.

Σελ. 2
«Γουάτ εφτάς;» - «Τσσίπ γουέλ!» και …τα βαθμούς τη Κυρακούτσο,
του Τάσου Κοντογιαννίδη
Ποντιακό Σταυρόλεξο (λύση 12ου φύλλου),
του Αχιλλέα Βασιλειάδη

Σελ. 3-5 Πολιτική
Οι Τούρκοι ανακαλύπτουν την Ιστορία τους,
Μετάφραση-επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης
Αντί αφιερώματος για την Αρμενική Γενοκτονία, η μαύρη επέτειος της οποίας είναι στις 24 Απριλίου, μεταφράσαμε και παρουσιάζουμε συνέντευξη του ιστορικού Σελήμ Ντερινγκίλ στη δημοσιογράφο Νεσέ Ντιουζέλ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «ΤΑΡΑΦ».

Σελ. 6-10
Ποντιακά δρώμενα στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο

Σελ. 11 Πολιτική
Ε! Όχι και «Ατατούρκ»… Φτάνει πια…,
του Κώστα Κούση
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-Μαθήματα από την Αρμενία,
του Μιχάλη Ιγνατίου
Η επίσημη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα
Αναστάσιος Καριπίδης, ένας Πόντιος Βουλευτής που τιμά την Ιστορία του

Σελ. 12 Πόντιοι που έγραψαν Ιστορία
Γεώργιος Μουρούζης, ο λαϊκός ήρωας των Αθηναίων,
του Τάσου Κοντογιαννίδη

Σελ. 13 Πατρίδας Αροθυμίας
Τα Σεβαστειανά του νομού Πέλλας,
του Γιώργου Παναγιωτίδη

Σελ. 14 Η καθ’ ημάς Ανατολή
Επέτειος Μεσολογγίου, 10 Απριλίου 1826,
του Δημητρίου Κρασσά
Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στον Πόντο για ένδεκα αιώνες,
του Κώστα Α। Κοντογιαννίδη

Σελ. 15 Ιστορία
Οι αλλαγές στον Περιστερεώτα ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του ρόλου των ιδρυμάτων στην Ελλάδα,
του Θεοδόσιου Κυριακίδη

Σελ. 16-17 Λαογραφία-Πολιτισμός
Νίκος Σοφιανίδης, Αυθεντικός καλλιτέχνης της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής,
του Τριαντάφυλλου Σαλματωνίδη
Απρίλης – Απρίλτς ή Αγιωργίτας ή Αεργίτας,
του Ανδρέα Χατζηκυριακίδη
Ποντιακή ηθική και σοφία, Στοιχεία εθνικής και οικονομικής αναγέννησης,
του Παναγιώτη Μωυσιάδη

Σελ. 19 Αθλητικό Βήμα - Βήμα Αναγνωστών
Όμιλος Φίλων «Απόλλωνα Πόντου»
Ποίημα «Ποντιακή Γνώμη» του Παναγιώτη Κερμανίδη (Αδελαΐδα Ν. Αυστραλίας)
Σουηδική Ψηφοφορία: Μόνο τους Πόντιους αναγνώρισαν,
του Αριστείδη Τσιλφίδη

Σελ. 20 Πολιτική
Τιμητική Εκδήλωση στη Σουηδία για τους ελληνικής καταγωγής αλλά και Σουηδούς βουλευτές που προώθησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας στη Σουηδική Βουλή Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων έξω από τα Ηνωμένα Έθνη και τα Ανεπιθύμητα Λουλούδια.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί στα Περίπτερα των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

Πληροφορίες για συνδρομές:

-κ.Σοφία Κεσίδου, τηλ. 210 3316036, gnomi@infognomon.gr
-Κωτσίδης Θεόφιλος, τηλ. 6936992000, theophilosk@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: