Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΤΗΣ ΡΕΒΕΚΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Το πάγιο αίτημά τους για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς και τους Νεότουρκους, την περίοδο 1916-1923, διατράνωσαν οι Πόντιοι της Αμερικής, μέσα από σειρά εκδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και τη Νέα Ιερσέη, με αφορμή την 91η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τις εκδηλώσεις μνήμης, που ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Μαΐου, με επιμνημόσυνη δέηση για τα 350.000 -και πλέον- θύματα της γενοκτονίας διοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής - Καναδά με τα τοπικά της σωματεία «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ, και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Την περασμένη Κυριακή, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Επισκόπου Φασιανής Αντωνίου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στο West Milford της Νέας Ιερσέης και έγινε η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνου στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών.

Από τη γενοκτονία στην κατοχή

Ανήμερα της επετείου, την Τετάρτη 19 Μαΐου, έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας και του ποντιακού λαβάρου της αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας στο Bowling Green του Μανχάταν, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η συγγραφέας, ερευνήτρια και δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού με θέμα «Από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Κατοχή της Κύπρου».

Έχοντας μελετήσει επί χρόνια τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, όπου και διαμένει, η κ. Αργυρού παρουσίασε τις μελανές αυτές σελίδες της Ιστορίας, ακριβώς μέσα από τις εκθέσεις Βρετανών αξιωματούχων, το 1922, που περιγράφουν τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου. «Στο Βρετανικό Δημόσιο Αρχείο, στο Λονδίνο, υπάρχει πληθώρα αναφορών για τις τουρκικές καταδιώξεις και ομαδικές σφαγές του Ελληνισμού στις περιοχές τής τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», τόνισε.

Σκόπιμες εξοντώσεις

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που διάβασε η κ. Αργυρού από έκθεση του Βρετανού Πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, Sir H. Rumbold, με ημερομηνία 11 Μαΐου 1922, όπου αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει πλέον καμιά πιθανή αμφιβολία ότι η Άγκυρα σκοπίμως εξοντώνει όλες τις χριστιανικές μειονότητες και ότι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν το σχέδιο αυτό και στην περιοχή της Σμύρνης».
Όπως και το απόσπασμα από έκθεση του ανώτερου αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Φόρεϊν ‘Οφις), G. W. Rendel, ότι «… Οι εθνικιστές θεωρούν τις μειονότητες ως την αιτία ατέλειωτων προβλημάτων, και έχουν αποφασίσει πως ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσουν τέτοιες ταραχές να ξαναδημιουργηθούν, είναι να τις αφανίσουν διά παντός.»

Η κ. Αργυρού υποστήριξε τη θέση του ερευνητή Νικόλαου Χλαμίδη ότι «ήταν λάθος η κομματιασμένη προσπάθεια για αναγνώριση γενοκτονιών ξεχωριστά για τους Έλληνες Ποντίους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, αντί μιας και συλλογικής απαίτησης για ‘Ελληνική Γενοκτονία’», ενώ, σημείωσε ακόμα, «τα βρετανικά έγγραφα είναι επικριτικά για τη στάση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς οι Βρετανοί πίστευαν ότι το Πατριαρχείο σε μεγάλο βαθμό ευθυνόταν για την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Αναφορά έκανε η κ. Αργυρού και στις σταλινικές καταδιώξεις των Ελλήνων Ποντίων από τον Καύκασο κατά το 1940, τονίζοντας ότι «η πολιτική εξόντωσης, εθνικού ξεκαθαρίσματος του Ιωσήφ Στάλιν ήταν εξίσου κτηνώδης και απάνθρωπη».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

«Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι γεγονός, ένα εθνικό ξεκαθάρισμα χειρίστου είδους, μια κεμαλική πολιτική που εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολλοί άλλοι αδίστακτοι ηγέτες σ’ όλο τον κόσμο και πρόσφατα οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο το 1974 με βρετανική και αμερικανική βοήθεια και "επίβλεψη" και σοβιετική συγκατάθεση. Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν ένας δεν διδάσκεται από τα μαθήματα της Ιστορίας, η Ιστορία επαναλαμβάνεται», επισήμανε η κ. Αργυρού. Πρόσθεσε, τέλος, ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη να ξεχνά σε ποιους πράγματι ανήκε αυτός ο τόπος -ο Πόντος- και πώς και γιατί οι Έλληνες Πόντιοι εξοντώθηκαν από την πατρίδα τους».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά, Δημήτριος Μολοχίδης, αντί χαιρετισμού, αναφέρθηκε στην κεντρική εκδήλωση στο Bowling Green, τονίζοντας ότι επιδόθηκαν διακηρύξεις από τον πολιτειακό γερουσιαστή Τζορτζ Ονοράτο, τον πολιτειακό βουλευτή Μάικ Γιάνναρη, και τον πολιτειακό γερουσιαστή του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, ενώ ανέγνωσε χαιρετισμό της Γενικής Προξένου της Κύπρου, Κούλας Σοφιανού.

Σημείωσε, επίσης, ότι το «Υψηλάντειο Βραβείο» της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα σταλεί στον ποντιακό σύλλογο της Στοκχόλμης για να επιδοθεί στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, η οποία αναγνώρισε πρόσφατα τη Γενοκτονία.

Εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής», Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης -ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση-, υπογράμμισε ότι αν η διεθνής κοινότητα είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Τουρκία θα απέφευγε παρόμοιες βαρβαρότητες στο μέλλον. Ανέφερε, επίσης, ως ιδιαίτερα σημαντικά βήματα την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Σουηδία και την τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και τη συμπερίληψη της ποντιακής διαλέκτου από την UNESCO στον Άτλαντα των παγκοσμίων γλωσσών σε κίνδυνο. Επισήμανε ακόμα την προφορική άδεια που έχει δοθεί από τις τουρκικές Αρχές για την τέλεση λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Ηλίας Τσεκερίδης, η γενική γραμματέας του ΣΑΕ, Δρ Όλγα Σαραντοπούλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς.
*Greek News, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: