Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Κυκλοφόρησε το 16ο φύλλο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ

Bookmark and Share


ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ:
«Στρατηγικό βάθος» ή στρατηγικό αδιέξοδο

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το ‘στρατηγικό βάθος’ και το ‘νεοοθωμανικό όραμα’ της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όρους 21ου αιώνα. Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό έχουν ενταθεί ιδιαίτερα μετά την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών «Το Στρατηγικό Βάθος. Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας». Επειδή έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά και επειδή έχει ασκηθεί ενός είδους ψυχολογική πίεση στην ελληνική κοινή γνώμη για το υποτιθέμενο μεγαλείο της Τουρκίας, θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε στο θέμα, για να αποκτήσουμε μια κατά το δυνατόν σαφή εικόνα γύρω από το όλο ζήτημα.

Το περιβόητο δόγμα του στρατηγικού βάθους και το νεοοθωμανικό όραμα της Τουρκίας … παραβλέπει ένα βασικό στοιχείο. Ότι για να υλοποιηθεί, απαιτείται η βούληση των λαών και των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία, σημειωτέον, δεν συμμετείχαν αυτοβούλως και από την οποία απαλλάχτηκαν μετά από ένδοξους και πολυαίμακτους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Η παρατηρούμενη έντονη εξωστρέφεια στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπορεύεται από την υιοθέτηση του δόγματος του στρατηγικού βάθους και του ιδεολογήματος του νεοοθωμανισμού του Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα όμως θα πρέπει να αναζητήσουμε σ’ αυτήν -καθώς και στην πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες- το στρατηγικό αδιέξοδο και το γεωπολιτικό τρόμο της Άγκυρας, μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με το Κουρδικό και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, ενδεχόμενο που αν γίνει πραγματικότητα θα καταστήσει αυτομάτως την Τουρκία μέρος ενός ευρύτερου πεδίου δυναμικής αστάθειας.
…καλό είναι όταν εξετάζουμε το φαινόμενο της υπερδιέγερσης και υπερκινητικότητας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να αναζητούμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο νεοοθωμανικό όραμα και στην αγωνιώδη προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, για να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στην Άγκυρα οι εξελίξεις στο Κουρδικό και το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν.

Τ’ Εμέτερα:
Οι τέσσερεις πρωταγωνιστές,
του Σάββα Καλεντερίδη
Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας, που διοργανώθηκαν απ’ άκρου εις άκρον σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, είχαν τέσσερεις βασικούς πρωταγωνιστές: τον βουλευτή Σουηδίας Νίκο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης Κώστα Φραγγίδη, την κουρδικής καταγωγής βουλευτή Σουηδίας Γκιουλάν Αβτζί και -αρνητικό αυτή τη φορά- το Υπουργείο Παιδείας της πατρίδας μας, που θεώρησε καλό να βάλει τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον αρχιγενοκτόνο και δάσκαλο του Χίτλερ Κεμάλ, ως θέμα στις εξετάσεις της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κείμενο… με τίτλο «Στου Κεμάλ το Σπίτι»…

Σελ. 2 Σκηνές από την καθημερινή ζωή
«Ο Χριστόφορον ο Κολόμβον εύρεν την Αμερικήν!», της Δέσποινας Πεϊμανίδου-Πολυχρονίδου
Βιβλίο: «Η Πατρίδα μου το Ουσάκ», Κωνσταντίνου Πανταζόγλου


Σελ. 3-4-5 Γεγονότα του μήνα - Πολιτική
Το προηγούμενο διάστημα διαδραματίστηκαν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ επιτέθηκε σε βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σκοτώνοντας επτά ναύτες και τραυματίζοντας άλλους εννέα. Τέσσερις ώρες μετά, ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που έπλεε στα διεθνή ύδατα, και σκότωσαν εννέα Τούρκους πολίτες, μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής για τη Γάζα.
Τα δυο αυτά γεγονότα από μόνα τους έχουν τεράστια σημασία για τις εξελίξεις στην περιοχή, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά γίνεται προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να συσχετιστούν, κακώς κατά την άποψή μας.
Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε μερικά αντιπροσωπευτικά κείμενα που σχετίζονται και με τις δυο υποθέσεις.
«Άλλος ένας ελληνικός παραλογισμός!», του Σάββα Καλεντερίδη
«Mε αφορμή τις πτήσεις των Heron πάνω από τα ελληνικά νησιά», του Σάββα Καλεντερίδη
«Το Κουρδικό Πρόβλημα της Μερσίνας», του Καντρί Γκιουρσέλ
«6 ναύτες νεκροί και 9 τραυματίες σε επίθεση του ΡΚΚ στην Αλεξανδρέττα», Πηγή: Ραντικάλ
«Η κρίση Ισραήλ-Τουρκίας και το πρόβλημα του ΡΚΚ», του Gunay Aslan.
«Ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αργεντινή»
20 Μαΐου 2010. Ανοιχτή επιστολή προς την κ. Διαμαντοπούλου, του Σάββα Καλεντερίδη
«Μας «τίμησαν» με την παρουσία τους οι Έλληνες βουλευτές», της Χριστίνας Χαφουσίδου
«Ο Πόντος είναι απαγορευμένος για τους Κούρδους. Όσοι Κούρδοι εργαστούν στη συλλογή λεφτοκαριών, θα φακελωθούν»


Σελ. 6-9 Ποντιακά δρώμενα στην Ελλάδα
Σελ. 10-13 Εκδηλώσεις Γενοκτονίας στην Ελλάδα
Σελ. 14-15 Ποντιακά νέα απ’ όλο τον κόσμο

Σελ. 16 Γεγονότα του μήνα
«Έφυγε ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Συμεωνίδης»
«Με γραπτή άδεια από το τουρκικό κράτος θα λειτουργήσει ξανά η Μονή της Παναγίας Σουμελά», της Μαρία Αντωνιάδου


Σελ. 17 Λαογραφία
«Κυβεντίδης Γεώργιος (Γιωρίκας). Λυράρης - Τραγουδιστής - Κατασκευαστής Ποντιακής Λύρας», του Ανδρέα Χατζηκυριακίδη

Σελ. 18-19 Αθλητικό Βήμα - Βήμα Αναγνωστών
Βιβλίο: «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», Παναγιώτη Δημητριάδη
Επιστολές Αναγνωστών
«Η Εθνική μας στο Μουντιάλ έγραψε ιστορία: Δημήτρης Σαλπιγγίδης- Βασίλειος Τοροσίδης την υπογράφουν»
Σελ. 20 Κεντρικές εκδηλώσεις Μνήμης της Π.Ο.Ε. σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
«Αποσπάσματα ομιλίας της κ. Γκιουλάν Αβτζί στην Αθήνα»

Πληροφορίες-Συνδρομές: κ. Κεσίδου Σοφία, 210 3316036 begin_of_the_skype_highlighting 210 3316036 end_of_the_skype_highlighting, gnomi@infognomon.gr, BΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ, Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα, Αθήνα, ΤΚ 10557

Δεν υπάρχουν σχόλια: