Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ …Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ

Απίστευτο ρατσισμό βίωναν οι Πόντιοι στην κοινωνία της Αθήνας μέχρι και την δεκαετία του 70, ρατσισμό που συγκρίνεται με αυτόν που βιώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως οι Ρομά! Αυτό ανέφερε σε παλαιότερή του ομιλία στην περιοχή μας ο γνωστός συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας για το πως ο Ποντιακός Πολιτισμός βγήκε σιγά – σιγά στο προσκήνιο στην ελληνική κοινωνία.
Το πρώτο βήμα το έκανε ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς όπου τόσο μέσα από το θεατρικό του έργο, όσο και από τα δημοσιεύματά του στον Τύπο της εποχής περνούσε μηνύματα σχετικά με τον μέχρι τότε παρεξηγημένο Ποντιακό Πολιτισμό. Στη συνέχεια ακολούθησε η …βόμβα μεγατόνων που ακούει στο όνομα Χάρρυ Κλυνν που με το ξεκίνημα του καλλιτεχνικού του έργου στην Ελλάδα (προερχόμενος από τις Η.Π.Α.) δεν έχανε κάθε φορά την ευκαιρία μέσω χορευτικών ή μέσω της μουσικής και της σάτιρας να καθιερώνει βήμα – βήμα την κουλτούρα των Ποντίων στην συνείδηση του κοινού. Και τέλος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης που μέσω των μεγάλων ΜΜΕ με τα οποία συνεργάστηκε δεν ξεχνούσε να υπενθυμίζει στους Ελληνες το ξεχασμένο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ
Και μετά …έγινε ο χαμός! Οπως και με κάθε τι το οποίο είναι στη μόδα και προκαλεί τάσεις υπερβολής, έτσι και ο Ποντιακός Πολιτισμός με το που ανακαλύφθηκε από τους Ελληνες και γύρω στην δεκαετία του 80 έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, έγινε κι αυτός show! Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα πασίγνωστα ποντιακά ανέκδοτα! Ανθρωποι με έμφυτο το αίσθημα του χιούμορ οι Πόντιοι παρόλο που αποτελούν μία κατατρεγμένη φυλή δε χάνουν ούτε στιγμή το κέφι και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους, βλέποντας την καθημερινότητα μέσα από μία άλλη οπτική γωνιά. Κάπως έτσι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης εξηγεί την εμφάνιση των ποντιακών ανεκδότων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

http://rodopinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: