Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

«Ανέβζηγος Αροθυμία» και «Ποντιακή Διάλεκτος» από την «Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων»


Αυτό το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» «Ανέβζηγος Αροθυμία» θα κάνει αφιέρωμα στην «Ποντιακή Διάλεκτο». Φιλοξενούμενοι της εκπομπής, ο Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Τσολάκης, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορικότητα και την εξέλιξη της ποντιακής διαλέκτου από το χθες στο σήμερα και ο εκδότης κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την ποντιακή διάλεκτο στο σημερινό Πόντο.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ποντιακά ένα μικρό απόσπασμα από τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Διδάκτωρος Παν/νίου ULM Γερμανίας και Επικ. Καθηγητή Α.Π.Θ Dr. Χρήστου Αντωνιάδη. Επίσης γίνονται αναφορές στην ποντιακή λογοτεχνία και τα ποντιακά ανέκδοτα, ενώ παρουσιάζεται στην ποντιακή διάλεκτο ένα ποντιακό παραμύθι και μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή από την κ. Σοφία Ιασωνίδου.

Η εκπομπή «Ανέβζηγος Αροθυμία» (Άσβεστη Νοσταλγία) η οποία μεταδίδεται από το Ράδιο πρωινός στους 105,3 κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 και από το διαδίκτυο στο www.proinosonline.gr πραγματεύεται θέματα που άπτονται του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ειδικότερα τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μουσική, τους χορούς, τους θρύλους και τις παραδόσεις των πολύπαθων αυτών περιοχών. Τα αρχεία των προηγούμενων εκπομπών μπορείτε να τα κατεβάσετε από τη διεύθυνση : www.thalassa-karadeniz.livepage.gr/file/2166_ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ_ΑΡΟΘΥΜΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: