Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ένταση στη διάρκεια της πορείας των Αρμενίων στην Αθήνα


ΑΠΕ
Από τη συγκέντρωση των μελών της Αρμενικής κοινότητας στην πλατεία Συντάγματος
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Τριήμερο εκδηλώσεων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24/4/2009)

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής Αρμένιοι της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 94η επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας.
Με πανό και συνθήματα, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος ζήτησαν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να «μεταβάλλει την αρνητική στάση της και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, όπως επιβάλλει η ηθική τάξη και το διεθνές δίκαιο».
Κατά τη διάρκεια της πορείας δημιουργήθηκε ένταση όταν οι διαδηλωτές, στην προσπάθειά τους να επιδώσουν ψήφισμα στην τουρκική πρεσβεία εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών.

Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα, σε νέα προσπάθεια αντιπροσωπείας των διαδηλωτών να πλησιάσουν στην πρεσβεία, παρά την υπόδειξη των αστυνομικών δυνάμεων ότι επιτρέπεται να επιδώσουν το ψήφισμα δυο άτομα.
Σε ψήφισμά τους οι Αρμένιοι όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την επιστροφή στον αρμενικό λαό των «παράνομα κατεχόμενων» ιστορικών εδαφών τους, την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από την Τουρκία στα εδάφη της Αρμενίας, καθώς και την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, περιλαμβάνεται έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος (23-26/4). Η κεντρική εκδήλωση μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας θα γίνει στο κινηματοθέατρο «Αττικόν», την Κυριακή.
Εξάλλου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη, παρουσία του πρέσβη της Αρμενίας στη χώρα μας Βαχράμ Καζογιάν.
Στον χαιρετισμό του, εκπρόσωπος της αρμενικής παροικίας αναφερόμενος στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επισήμανε ότι πρώτα βήματα αυτής της πορείας πρέπει να είναι η άρση του αποκλεισμού της Αρμενίας, ενώ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Απέδωσε «σε παρελκυστικές τουρκικές μεθοδεύσεις» την επιλογή της χρονικής στιγμής της ανακοίνωσης «δύο μέρες νωρίτερα της επετείου με στόχο να προκαταλάβει οποιαδήποτε δήλωση ή νέα αναγνώριση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των ΗΠΑ».
Ανέφερε επίσης ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η πολιτική επιρροή της Τουρκίας δοκιμάζεται και ότι το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει σε καθοριστικά βήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ στις 42 πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, προστέθηκε τελευταία και η γενέτειρα του προέδρου Ομπάμα, Χαβάη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: