Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συγκινητικές οι εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Κορυφώθηκαν χθες με επισημότητα στην Ανατολή
Με κάθε επισημότητα και μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το πρωί παρουσία τοπικών και στρατιωτικών Αρχών, φορέων, συλλόγων αλλά και αρκετών πολιτών, τελέστηκε δοξολογία στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων». Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ανατολής, με την ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθ. Γκόντοβου, με θέμα: «Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό κράτος. Η μνήμη ως χρέος και ως μήνυμα της παιδαγωγικής της ειρήνης».
• Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αφού μίλησε για την σημασία της επετείου, αναφέρθηκε στην σημερινή δύσκολη περίοδο. «Είμαστε όλοι εδώ σε μία εποχή πολύ δύσκολη για την χώρα μας, είμαστε μ’ ένα πνεύμα αλληλεγγύης , πρέπει όλοι να υπερβούμε εαυτούς και να στηρίξουμε την πατρίδα μας. Δύσκολη εποχή που ο τόπος χρειάζεται μεγάλη βοήθεια, χρειάζεται να στηριχθούν οι παραγωγικές τάξεις, χωρίς φοβικά σύνδρομα…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του.
• Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος επικεντρώθηκε στη γενοκτονία των Ποντίων. «Τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων οδήγησαν στην απώλεια χιλιάδων ψυχών. Σήμερα τιμάμε τους προγόνους των συμπολιτών μας και πιστεύουμε ότι από τέτοιες λογικές που επικράτησαν εκείνα τα χρόνια, εμείς οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να απέχουμε…».
• Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Κώστας Λαόσογλου τόνισε ότι στόχος των εκδηλώσεων αυτών κάθε χρόνο είναι να μνημονευθούν τα θύματα που χάθηκαν στον ξεριζωμό, αλλά και να περάσει στις νεότερες γενιές η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: