Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επιστολή της ΠΟΕ στον Δ. Δρούτσα για τα επεισόδια στην πλατεία της Ξάνθης

Συνέχεια στο ζήτημα των επεισοδίων που έγιναν στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, υπήρξε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μετά από σχετική ενημέρωση του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης.
Σε επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα γίνεται λόγος για προειδοποίηση που είχε γίνει ήδη από τις 13/5, στην οποία χαρακτηρίζονται ως «Τούρκοι εθνικιστές ενδεδυμένοι με το μανδύα φιλειρηνικών αυτοκινητιστών» τα μέλη της Λέσχης Κλασικού Αυτοκινήτου της Κωνσταντινούπολης που επισκέφθηκαν στις 19 Μαΐου την Ξάνθη ενώ ταυτόχρονα, όμως, τηρείται απόσταση από τους δημιουργούς των επεισοδίων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είχαμε την πρόνοια να σας ενημερώσουμε εγκαίρως με την από 4078/13-5-2011 επιστολή μας προς εσάς για την πρόθεση Τούρκων εθνικιστών ενδεδυμένων τον μανδύα «φιλειρηνικών αυτοκινητιστών» να πραγματοποιήσουν τροχοφόρα πορεία εντός της πόλεως της Θεσσαλονίκης, ανήμερα την 19η Μαΐου ημερομηνία σύμβολο για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προς δόξα του σφαγέα των Ποντίων Μουσταφά Κεμάλ.
Μετά λύπης μας γίναμε μάρτυρες μιας αντικρουόμενης κατάστασης: Πληροφορηθήκαμε, εξάλλου υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό, ότι οι Τούρκοι εθνικιστές δήθεν αυτοκινητιστές φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής Βαρδαρίου της Θεσσαλονίκης την 19η Μαϊου 2011, κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία με την συνοδεία ανδρών της ελληνικής αστυνομίας στο Τουρκικό Προξενείο, απ’ όπου πήραν χώμα από το δήθεν σπίτι του Κεμάλ και ανεχώρησαν προς Ανατολάς. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναγκαστήκαμε να επιδώσουμε το ψήφισμα για την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων σε δένδρο ακριβώς απέναντι από το Τουρκικό Προξενείο κάτω από πρωτοφανή μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αντίστοιχη περίπτωση πριν από 4 χρόνια στην πόλη Στουτγκάρδη της Γερμανίας η εκεί τοπική αστυνομία ανάγκασε το Τουρκικό Προξενείο να ανοίξει τις πύλες του για να επιδώσουν το ψήφισμά τους οι εκπρόσωποι των Ποντίων της περιοχής παρά την κάθετη αντίδραση των Τούρκων διπλωματών.
Δυστυχώς στην πόλη της Ξάνθης όπως μας ενημερώνει το σωματείο μέλος μας Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης στην κεντρική πλατεία ομάδα αγνώστων, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ομοσπονδία μας, επιτέθηκε φραστικά στους προκλητικούς αυτοκινητιστές με υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσης των επεισοδίων.
Αυτό ακριβώς κ. Υπουργέ είχαμε επισημάνει στην πρώτη μας επιστολή, τον κίνδυνο της προβοκάτσιας δηλαδή και είχαμε ζητήσει την προστασία της ημέρας μνήμης από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας. Σας δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί με τα 397 σωματεία μέλη της και τους χιλιάδες υποστηρικτές της καμία προσπάθεια «Αγιοποίησης» του σφαγέα των Ποντίων τόσο στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη όσο και στην ελληνική Θράκη."

Δεν υπάρχουν σχόλια: