Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

«Η Γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται»


Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Η Γενοκτονία των Ποντίων συνεχίζεται»
* Εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» για το Ποντιακό ζήτημα
«Οι Έλληνες υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων, λόγω εσφαλμένων πολιτικών χειρισμών, να αποδεχτούμε μια νέα σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, στη λογική του νεοοθωμανισμού και του νεοραγιαδισμού. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση σήμερα, που η Ελλάδα αντί για κατήγορος και διεκδικητής, είναι απολογούμενη, στη λογική αυτού που λέει ο λαός μας: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας κλέβουν και το βόδι».
Με αυτά τα λόγια σχολίασε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα: «Το Ποντιακό ως ένα ζήτημα πολιτικό», που συνδιοργάνωσαν χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων και ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, ο Σάββας Καλεντερίδης-αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Ινφογνώμων».
Την εκδήλωση, σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα, με έντονο το στοιχείο του Πόντου στο ακροατήριο άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Ισαάκ Σταμπουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε έναν ομαδικό τάφο που βρέθηκε πριν από ένα χρόνο στο χωριό Σαμψούντα, όπου πριν την ανταλλαγή του πληθυσμού κατοικούσε αμιγής ελληνικός πληθυσμός και αποδεικνύει τη γενοκτονία των Ποντίων.
Ο κ. Σταμπουλίδης ζήτησε δε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να μεριμνήσει, ώστε τα κόκαλα των προγόνων μας να μην παραμείνουν στα αζήτητα.
Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο, «που ανάγεται στον 8ο π.Χ. αιώνα, αν και υπάρχουν μύθοι που μιλούν για σχέση των Ελλήνων με την εν λόγω περιοχή σε παλαιότερες περιόδους και την περίοδο της Γενοκτονίας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ εμφανίστηκε στον ορίζοντα το φάσμα της ολοκληρωτικής διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, με βάση τις συμφωνίες ανταλλαγής των πληθυσμών, του 1923. Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρόξενος, όταν έγραφε την τελευταία σελίδα του Προξενείου της Τραπεζούντας έγραφε ότι αφήνουμε πίσω μας εκατό χιλιάδες εξισλαμισμένους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία.
Ακολούθησε αναφορά στην πολιτική της Ελλάδος, μετά το 1923 με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών και ιδιαίτερη αναφορά «στις αδικίες εις βάρος των Ελλήνων».
Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη «τα πράγματα για την περίοδο 1974-2008 είναι πολύ χειρότερα. Τα θύματα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο οι Έλληνες της Θράκης, της Πόλης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου. Τα θύματα είμαστε όλοι εμείς, οι Έλληνες πολίτες, που στην ουσία υποχρεωνόμαστε εκ των πραγμάτων, λόγω εσφαλμένων πολιτικών χειρισμών, να αποδεχτούμε μια νέα σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, στη λογική του νεοοθωμανισμού και του νεοραγιαδισμού. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση σήμερα, που η Ελλάδα αντί για κατήγορος και διεκδικητής, είναι απολογούμενη, στη λογική αυτού που λέει ο λαός μας: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας κλέβουν και το βόδι».
Ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Ινφογνώμων», συνεχίζοντας την ανάλυσή του στάθηκε στην προσέγγιση των δύο λαών «ακόμη και ξαναγράφοντας -χωρίς όμως να παραχαράσσουμε- την ιστορία. Και φυσικά, ανάμεσα στις προσπάθειές μας αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθεί η προσέγγιση και η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και η ιστορική συνεννόηση ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Όμως, η - κυριολεκτικά χωρίς κανένα αντάλλαγμα - άτακτη υποχώρηση της Ελλάδος σε όλα τα μέτωπα (Κουρδικό, Κυπριακό, Ποντιακό, Σκοπιανό κ.λπ.), τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις ανθελληνικές και άκρως επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα και την ενότητα της χώρας μας πολιτικές της στην Κύπρο, τη Θράκη, το Αιγαίο, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη λεγόμενη Τσαμουριά, δεν συνιστούν κινήσεις καλής θέλησης, με σκοπό την εξομάλυνση των ΕλληνοΤουρκικών σχέσεων, αλλά βαρύτατο ολίσθημα, τις συνέπειες του οποίου θα κληθούμε να πληρώσουμε, όταν ίσως οι πρωταγωνιστές αυτής της πολιτικής δεν θα είναι ενεργά πολιτικά πρόσωπα».Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική υποστήριξης της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη, ο κ. Καλεντερίδης τη χαρακτήρισε «ορθή, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία στο δρομολόγιο αυτό προς την πλήρη ένταξη θα προβαίνει σταδιακά σε μόνιμου χαρακτήρα αλλαγές, παραχωρήσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν στο τέλος της διαδικασίας μια χώρα που τουλάχιστον δεν θα συνιστά απειλή εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα». Συμπλήρωσε δε ότι «στις παραχωρήσεις και τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να συμπεριληφθούν προσεκτικά μια σειρά από θέματα, όπως η επίλυση του Κυπριακού, τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του Πατριαρχείου και των Ελλήνων της Πόλης της Ίμβρου και της Τενέδου, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας και τα ζητήματα αστικής φύσεως που πιθανόν να υφίστανται, η απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μας, με την παραβίαση των δικαιωμάτων των Πομάκων και των Αθιγγάνων της ελληνικής Θράκης, που εκτουρκίζονται βίαια από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, υπό την ακατανόητη ανοχή της ελληνικής πολιτείας. Τέλος θα πρέπει να εξασφαλιστεί ως ένα από τα πρώτα βήματα ένα ζήτημα που διαχρονικά προσδίδει στρατηγικό βάθος και εξασφαλίζει την επιβίωση της ίδιας της Ελλάδας. Το ζήτημα του Αιγαίου, που αποτελεί τον πνεύμονα του Ελληνισμού».
Κλείνοντας ο κ. Καλεντερίδης έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Αν όλοι αυτοί, οι ταγοί του Έθνους μας, που με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων μας, έφεραν διαχρονικά στη σημερινή κατάσταση, είναι σε θέση να κοιτάξουν στα μάτια τον κάθε Έλληνα και ειδικά εμάς τους Πόντιους, τους Κυπρίους, τους Θράκες, τους Κωνσταντινουπολίτες, τους Σμυρνιούς που συνωστίζονταν...».
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Κ. Σαμουρέλης, Μιχ. Τσακίρης, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κ. Γιαννούλας, Μ. Μπανιός, η πολιτευτής του ΛΑΟΣ κ. Ελένη Αξιόγλου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Γ. Ρούστας
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: