Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Tελετή για τα 100στά γενέθλια της Σάνο Χάλο


Σε μια λιτή τελετή που οργάνωσε προς τιμή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία και το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Αμερικής «Παναγία Σουμελά» στο Γουέστ Μίλφορντ, η Σάνο Χάλο, η γιαγιά του Πόντου, γιόρτασε το περασμένο Σάββατο τα 100α γενέθλιά της. Ως δώρο γενεθλίων, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα, ήρθε πριν λίγες μέρες από την Ελλάδα η είδηση ότι χάρη στις ενέργειες πολλών παραγόντων του ποντιακού στοιχείου και με τη βοήθεια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η Σάνο και η κόρη της Θία Χάλο έλαβαν την ελληνική υπηκοότητα. Περιστοιχιζόμενη από την οικογένειά της, τα παιδιά, τα αδέρφια, τα εγγόνια και τα δισέγγονα η Σάνο Χάλο, που συμβολίζει τον αγώνα και τις θυσίες μια ολόκληρης γενιάς, έσβησε τα κεράκια στην τούρτα, διατηρώντας ζωντανή την ελπίδα ότι η θυσία των ανθρώπων του Πόντου κάποια μέρα θα αναγνωριστεί και μαζί της θα δικαιωθούν οι αγώνες ενός ολόκληρου λαού. «Εύχομαι στον καθένα από εσάς να γίνει 100» είπε η Σάνο Χάλο, αποδεχόμενη την αγάπη και το ενδιαφέρον όλων όσων παρευρέθηκαν. Κι όταν τη ρώτησαν οι παρευρισκόμενοι ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, εκείνη ψύχραιμη και με ύφος στοργικό επεσήμανε: «Δεν έχω μυστικό...». Όμως, λίγο μετά, είπε κι ένα τραγούδι στα Ελληνικά, έτσι όπως το είχε μάθει στη γη των προγόνων της. Δίπλα της, η κόρη της Θία, που κατέγραψε στο βιβλίο «Ούτε καν το όνομά μου», την ιστορία του ξεριζωμού του ποντιακού στοιχείου, που αποτελεί πολύτιμο στοιχείο στην γενικότερη προσπάθεια προβολής και αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Κοντά της και ο Χάρι Σις ο άνθρωπος που γνώρισε την Σάνο και την βοήθησε να ξαναζήσει το παρελθόν της, δίνοντας στοιχεία και χάρτες για τη γη των γονιών της. «Είναι η γιαγιά που δεν είχα ποτέ», τόνισε.
Οικοδεσπότης της ζεστής αυτή τελετής, ήταν ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος και υποδέχτηκε την τιμώμενη με λόγια αγάπης και ευθύνης για ό,τι συμβολίζει και εκφράζει η Σάνο Χάλο. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας χαιρετισμό απηύθυναν ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γιώργος Τσιλφίδης, και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Μολοχίδης, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, νυν πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ και εκ μέρους του συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, ο κ. Στέφανος Αμανατίδης. Όλοι οι χαιρετισμοί εμπεριείχαν το μήνυμα αγάπης και σεβασμού για μια γυναίκα σύμβολο θάρρους και επιμονής, για μια επιζήσασα της Ποντιακής Γενοκτονίας, για ένα κοριτσάκι που στην πορεία θανάτου από τον Πόντο προς τη Μέση Ανατολή έχασε όλη την οικογένειά της, ακόμη και το όνομά της, για να ριζώσει στην Αμερική και μέσα από τη θαυμαστή μνήμη της και την πένα της κόρης της Θία να παρουσιάσει στην ανθρωπότητα μια γενοκτονία που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Στην Σάνο απονεμήθηκε και ειδική πλακέτα εκ μέρους των διοργανωτών της τελετής. Όπως έγινε γνωστό, μήνυμα για την επέτειο των γενεθλίων της αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Σε μήνυμά της προς την Σάνο Χάλο, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Αγη Μπαλτά, επεσήμανε τα εξής: «Θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχές για τα 100στά γενέθλια της Σάνο Χάλο, η οποία συγκεντρώνει όλες εκείνες τις ιδιότητες που έχουν κάνει τους Έλληνες –παρά τις όποιες δοκιμασίες- να δημιουργούν ένα σπουδαίο πολιτισμό και μια μακρόχρονη ιστορία. Κατάφερε να μετατρέψει την τραγωδία σε μια γιορτή της ζωής. Μέσα από τις στάχτες της αγαπημένης της πατρίδας ξεπήδησε η ζωή στη νέα της πατρίδα. Αλλά ποτέ δεν ξέχασε και ποτέ δεν επέτρεψε και σε εμάς να ξεχάσουμε. Ας γίνει η ίδια το παράδειγμα που θα καθοδηγεί την ζωή μας και τις πράξεις μας». Ξεχωριστή στιγμή για τους καλεσμένους ήταν η εμφάνιση του χορευτικού του Ποντιακού συλλόγου «Πόντος» του Νόργουολκ του Κονέκτικατ, που στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας με τον Νίκο Μιχαηλίδη, συνέχισαν τους χορούς που είχαν ξεκινήσει με την υποδοχή της Σάνο. Και κάποια στιγμή κατάφεραν να παρασύρουν και την ίδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

ΣΔΥΔΔΑ είπε...

ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΝΤΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΣΑΝΟ..
ΓΙΑΓΙΑΚΑ ΜΟΥ ΕΊ΄ΚΙΤΙ..