Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Γενοκτονία και Μελκονιάν


Η Αρμενική Σχολή Μελκονιάν στην Λευκωσία. Ήταν και είναι η μεγαλύτερη Αρμενική σχολή στην Κύπρο και συμπεριλαμβάνει νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, εξατάξιο Γυμνάσιο, καθώς επίσης και οικοτροφείο αφού σ΄αυτό διαμένουν πολλά παιδιά που φοιτούν εκεί από άλλες χώρες. Η Σχολή Μελκονιάν μετατρέπεται σε ερείπια κατά τους βομβαρδισμούς του 1974 από τουρκικά αεροπλάνα παρά το γεγονός ότι είναι κατ΄εξοχήν ΜΗ στρατιωτικός στόχος.
Η συνύπαρξη των λέξεων Γενοκτονία και Μελκονιάν σ’ αυτό το σύντομο σημείωμα δεν είναι τυχαία, αλλά σκόπιμη ενέργεια του γράφοντος. Η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη Μικρά Ασία πριν από 95 σχεδόν χρόνια, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από την Τουρκία ούτε και δυστυχώς από πολλές άλλες χώρες που νοιάζονται, δήθεν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους ώθησε το μεγάλο ανθρωπιστή και οραματιστή Καραμπέτ Μελκονιάν να ιδρύσει πριν από 83 τόσα χρόνια αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μελκονιάν, για να στεγάσει -και στέγασε με επιτυχία- εκατοντάδες Αρμενίους που γλίτωσαν από τη σφαγή.
Η 24η Απριλίου ορίστηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και όσοι θέλουν να μην ξεχνούν αυτό το βάρβαρο μαζικό έγκλημα, έχουν υποχρέωση να συμβάλουν όχι μόνο στην αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά και στη διατήρηση της κουλτούρας της γλώσσας και της ιστορίας των Αρμενίων, γιατί αποτελούν και αυτά μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, και γιατί τόσο η κληρονομιά όσο και η αρμενική γλώσσα κινδυνεύουν. Το αίτημα για σωτηρία και επαναλειτουργία του Μελκονιάν, το οποίο οι Αρμένιοι της Κύπρου υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μήνυμα σ' εμάς τους Έλληνες αδελφούς των, να συνδράμουμε όπως μπορούμε. Και πιστεύω ότι μπορούμε.
Διότι, υιοθετούντες και υπογράφοντας το αίτημα, βοηθούμε στη διατήρηση και ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας της πατρίδας μας, μέλη της οποίας είναι και οι φίλοι, συνεργάτες και αδελφοί μας Αρμένιοι, οι οποίοι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κυπριακή κοινωνία. Η παγκόσμια αρμενική κοινωνία και εμείς εδώ στην Κύπρο οφείλουμε, στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές, να έχουμε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως το Μελκονιάν, να κοσμεί τον τόπο μας και να δίδει την ευκαιρία στους Αρμενίους, όχι μόνο της Κύπρου, να διδάσκονται τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, προβάλλουμε την Κύπρο μας ως προοδευτικό, πολυπολιτισμικό τόπο και τονίζουμε τη συμπαράστασή μας.
Σημερινή,
Ελεύθερος Πολιορκημένος

Δεν υπάρχουν σχόλια: