Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Το εβραϊκό λόμπι έκλεισε το μάτι στην Άγκυρα!

του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ
23 Δεκεμβρίου 2010
Η κατάσταση στην Άγκυρα ήταν πολύ τεταμένη από τις αρχές της εβδομάδος. Το αρμενικό λόμπι πέρασε στην επίθεση για να κατορθώσει να βάλει ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό στην Τουρκία. Χωρίς να περιμένει τις παραδοσιακές κινήσεις που κάνει κάθε χρόνο τον Απρίλη (23 Απριλιου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σ.τ.μ.), προσπάθησε να πείσει τους υποστηρικτές του, για
να περάσει το νομοσχέδιο που αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατά τη διάρκεια της αλλαγής καθηκόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν γραφόταν αυτό το άρθρο, ακόμα δεν είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτέλεσε με όλη την κυριολεξία ένα τεστ δοκιμής και των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και της στάσης του εβραϊκού λόμπι. Όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον τη στάση της γραφειοκρατείας της Ουάσιγκτον και του εβραϊκού λόμπι, που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έβαλε πυρ ομαδόν εναντίον της Τουρκίας.
Οι Αρμένιοι, με μια πολύ σωστή κίνηση από πλευράς συγκυρίας, δοκίμασαν την τύχη τους.
Οι σημαντικοί υποστηρικτές τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων ηττήθηκαν και έδιναν τη θέσ τους στους Ρεπουμλικάνους. Η πρόεδρος της Βουλής, Πελόσι, ήταν ένα από τα ονόματα της εμπιστοσύνης τους. Θα μπορούσε να φέρει προς έγκριση και το νομοσχέδιο της Γενοκτονίας τις τελευταίες συνεδριάσεις της βιυλής, πριν αναλάβουν οι νεοεκλεγέντες.
Ένας επι πλέον λόγος που επέτρεπε την αισιοδοξία τους, ήταν το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον φυσούσαν σφοδροί άνεμοι εναντίον της Τουρκίας και το εβραϊκό λόμπι που στο παρελθόν υποστήριζε την Τουρκία, τον τελευταίο καιρό έβαλλε πυρο ομαδόν εναντίον της Τουρκίας.
Θα πρέπει ναπεριμένουμε μέχρι την τελευτία ημέρα για να μάθουμε αν ο Αρμένιοι πέτυχαν το στόχο τους. Όμως έχουμε βγάλει από τώρα ένα συμπέρασμα. Και αυτό είναι το γεγονός ότι το εβραϊκό λόμπι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα βήμα εναντίον της Τουρκίας.
Η πιο ισχυρή οργάνωση του λόμπι, το AIPAC, παρόλες τις εκκλήσεις των Αμρενίων, παρέπεινε σιωπηλό. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να χαλάσουν τον κόσμο. Δεν το έκαναν.
Το γιατί, μου το εξήγησε ένας αμερικανός παρατηρητής:
“Το εβραίκό λόμπι δεν θέλει να διαραγούν εξ ολοκλήρου οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ. Για το λόγο αυτό συμπεριφέρεται διστακτικά. Επειδή γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που χάσουν την Τουρκία, το δικό τους κράτος θα είναι αυτό που θα χάσει τα περισσότερα, συμπεριφέρονται μετά προσοχής. Πιστεύουν ότι μετά από λίγο καιρό θα ξεπεραστεί και η κρίση του Μαβί Μαρμαρά".
Διερχόμαστε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο.
Το νομοσχέδιο αυτό καθορίζει και τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα απέναντι στην Τουρκία.
Αυτό το θέμα ας το αφήσουμε για αύριο.
Πηγή: ΙΝΤΕΡΝΕΤ-ΧΑΜΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: