Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

08-07-2008: “Τιμητική εκδήλωση για τον κοσμοναύτη ελληνικής καταγωγής Θεόδωρο Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλο”

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης τίμησε σήμερα το πρωί τον πρώτο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Πόντιο ομογενή από τη Ρωσία, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.

Ο κ. Κακλαμάνης του απένειμε τιμητική πλακέτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προώθηση των αξιών του οικουμενικού ελληνισμού και τις κατακτήσεις της ελληνικής ομογένειας. Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος χάρισε δύο κάδρα με φωτογραφίες στο Δήμαρχο Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της βράβευσης του ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Βάζοντας στη βαλίτσα σας την ελληνική σημαία, βάζετε και έναν λαό ολόκληρο και τον ταξιδεύετε εκεί όπου δεν έχει τη δυνατότητα να πάει. Γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και πρεσβευτή της χώρας μας στο διάστημα. Στο πρόσωπό του τιμούμε και ολόκληρη της ελληνική ομογένεια και ειδικά ένα από τα πλέον ηρωικά της κομμάτια, αυτό του Ποντιακού Ελληνισμού. Η συλλογική μας μνήμη καθορίζει και τη συλλογική μας ταυτότητα. Και είναι πάντα προτιμότερο να γνωρίζουμε ποιοι ήμασταν και τι περάσαμε για να ορίσουμε καλύτερα ποιοι θέλουμε να γίνουμε και που θέλουμε να φτάσουμε".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, η οποία εκ μέρους του προέδρου της, κ. Δημήτριο Τομπουλίδη, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε στην αντιπροσωπεία της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. τη διοργάνωση πορείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αθήνα, αντίστοιχη με εκείνες που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις, όπως τη Μόσχα, προκειμένου όλοι οι Έλληνες και κυρίως η νέα γενιά να γνωρίσουν και να ενθυμούνται αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο να ενταχθεί από του χρόνου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Αττικού Άλσους μια βραδιά αφιερωμένη στην Ποντιακή μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: