Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων τίμησε τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο


Με μία ειδική εορταστική βραδιά, χθες το βράδυ, στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου της, που διεξάγεται από το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ) τίμησε ένα δικό της «παιδί», τον Πόντιο «Γκαγκάριν», όπως τον αποκαλούν, τον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Κυπαρισίδης, ο πρώην Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και των ποντιακών οργανώσεων.

Ειδικός προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.

«Απόψε τιμούμε τον συμπατριώτη μας που ανέβασε στα άστρα τον ποντιακό ελληνισμό», είπε ο πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ Δημήτρης Τομπουλίδης τονίζοντας ότι μόνο ενωμένοι οι Έλληνες του κόσμου θα μεγαλουργήσουν, βάζοντας ψυχή και λεβεντιά.

«Εδώ είμαστε όλοι Έλληνες», είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Κασσίμης επισημαίνοντας ότι μας τιμά όλους η παρουσία και οι πράξεις του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου. Ενός ανθρώπου που μας έκανε όλους περήφανους γιατί πετώντας για την άλλη πατρίδα του, στο διάστημα, κουβάλαγε μέσα στη ψυχή του την Ελλάδα και πάνω από όλα ήταν περήφανος και το έλεγε.

Ο κ. Κασσίμης σε ανάμνηση της βραδιάς προσέφερε στον κοσμοναύτη ένα κλασικό αντίγραφο με το έμβλημα της ελληνικής πολιτείας.

Ο υφυπουργός συνεχάρη επίσης τους πρωτεργάτες του συνεδρίου αλλά και όλα τα μέλη τω ποντιακών οργανώσεων ανά τον κόσμο που έκαναν, όπως είπε, την τελευταία διετία πολύ μεγάλα βήματα για την ένωση των Ποντίων σε διεθνές επίπεδο.

Στην σημασία της ένωσης των δυνάμεων όλων των Ποντίων, ένα εγχείρημα που άρχισε το 2006 και υλοποιείται στο παρόν έκτακτο συνέδριο, αναφέρθηκε και ο κ. Νιώτης συγχαίροντας τους συντελεστές.

Μια «περιήγηση» στο διάστημα, έτσι όπως «φαίνεται» μέσα από τις επιστημονικές ανιχνεύσεις με τα ισχυρότατα σήμερα δορυφορικά τηλεσκόπια της ΝΑΣΑ, προσέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, στην ομιλία του, με θέμα «Από τον Ίκαρο στην Κοσμολογία».

Μια γεύση από το εξάμηνο που έζησε στην εξάμηνη παραμονή του στο διάστημα, έδωσε αναλυτικά μέσα από την προβολή εικόνων, ο τιμώμενος κοσμοναύτης, ο οποίος εξέφρασε το όνειρό του στο επόμενο διαστημικό ταξίδι Ελλάδα και Ρωσία να δουλέψουν μαζί. Ο ίδιος εξέφρασε και ένα παράπονο προς την Ελλάδα που, όπως είπε, δεν εκτιμά όσο θα έπρεπε το δυναμικό του ποντιακού ελληνισμού εδώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: