Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Η Thea και η Sano Halo είναι ούτως ή άλλως κορυφαίες Ελληνίδες. Η χορήγηση σ΄ αυτές της ελληνικής υπηκοότητας είναι μια πολιτική πράξη ήθους, αλήθειας και δικαιοσύνης

Kύριε Υπουργέ

Επιθυμώ να σας θέσω ένα θέμα, που το θεωρώ θέμα ΤΙΜΗΣ για την Ελλάδα, την πατρίδα μου.

Όταν οι πρόγονοί μου ( ήταν πολύ λιγότεροι από τους μισούς) σώθηκαν από την τουρκική Γενοκτονία του Κεμάλ και ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σήμερα, 90 περίπου χρόνια μετά από αυτό το «Ολοκαύτωμα εν ροή», θα αναγκαζόμουν εγώ ένας από τους επιβιώσαντες της Γενοκτονίας, να ζητώ από τον υπουργό των Εσωτερικών της Πατρίδας μου, να πράξει το αυτονόητο:

Να δώσει την Ελληνική υπηκοότητα στις δυο ιέρειες της Ποντιακής Εθνικής μνήμης, στην μητέρα Σάνο που επιβίωσε μεταξύ ελαχίστων συγχωριανών της μέσα από τις λευκές πορείες θανάτου προς την Ανατολή και στην κόρη Θέα Χάλο που μ’ εκείνο το μοναδικό της βιβλίο «Ούτε τ’ όνομά μου» που συγκλόνισε πριν από λίγα χρόνια τις Η.Π.Α., περιέγραψε με μοναδικό τρόπο αυτή την εμπειρία της, οδηγώντας στη συνέχεια σε σειρά αναγνωρίσεων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από πολιτειακά κοινοβούλια των ΗΠΑ. Και στα χρόνια που ακολούθησαν, έκανε σκοπό της ζωής της να κάνει σ’ όλο τον κόσμο γνωστό το έγκλημα, φτάνοντας μέχρι το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τα μελέτη των Γενοκτονιών (I.A.G.S.), που το Νοέμβριο του 2007 πείστηκε από τα σημαντικά τεκμήρια που κατέθεσε και προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Ελπίζω εσείς και οι σύμβουλοί σας να καταλαβαίνετε για τη σημασία αυτού του γεγονότος.

Εμείς οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας κύριε υπουργέ, δεν ζητάμε εκδίκηση.

Ζητάμε μόνο την αναγνώριση του εγκλήματος από τον δολοφόνο, ως μια ελάχιστη εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.

Γιατί αν ο Kεμάλ και τα όργανά του λογοδοτούσαν για τα εγκλήματά τους, μην αμφιβάλετε ότι δεν θα υπήρχε ούτε Γολοντομόρ των Ουκρανών, ούτε εβραϊκό ολοκαύτωμα.

Εμείς, οι δίκαιοι, που αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας, στην ουσία αγωνιζόμαστε για την αποτροπή των επόμενων Γενοκτονιών.

Και σε αυτή την προσπάθειά μας, θέλουμε όχι αντίπαλο, αλλά συμπαραστάτη το κράτος δικαίου το ελληνικό!

Πριν από ένα μήνα περίπου κύριε Υπουργέ ήμουν σε μια πραγματικά κορυφαία εκδήλωση - ως προς το περιεχόμενο, τους στόχους και το αποτέλεσμά της - φορέων του ποντιακού ελληνισμού στην Κομοτηνή, στην ημερίδα «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική».

Αισθάνθηκα ντροπή και αηδία κύριε Υπουργέ, ακούγοντας τη Thea Halo, αυτή την πραγματικά μεγάλη Ελληνίδα και άνθρωπο, να ζητά να χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα σ΄ αυτή και στην -98χρονη σήμερα- μητέρα της. Τη μητέρα της, την οποία ο παριστάμενος τ. Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε «Διαχρονικό σύμβολο του θριάμβου της ζωής και της ελευθερίας απέναντι στο ρατσισμό και τη βία, που στέκεται δίπλα στην Άννα Φρανκ, ως ισοδύναμο σύμβολο αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα»

Έτσι απαντούν οι πολιτικοί κύριε Υπουργέ.

Δεν περιμένουν να τους το ζητήσει κανείς, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Δεν σας το ζητάμε λοιπόν, έχετε υποχρέωση, χωρίς καμιά πρόφαση, χωρίς καμιά καθυστέρηση, να χορηγήσετε άμεσα την ελληνική υπηκοότητα στη Thea και στη Sano Halo.

Αναμένουμε με αγωνία να πράξετε το αυτονόητο.

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

1 σχόλιο:

ATHENA είπε...

ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΕΣ ΚΥΡΙΕΣ...