Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η Λευκάδα τιμά τον Προσφυγικό Ελληνισμό: Αφιέρωμα στον Ελληνισμό του Πόντου


Μετά τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, ένα μέρος από τους πρόσφυγες έφτασε στο νησί της Λευκάδας και εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην πόλη της Λευκάδας. 85 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Δήμου Απολλωνίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λευκάδας, το νησί θα τιμήσει τον Προσφυγικό Ελληνισμό της Μικράς Ασίας με εκδηλώσεις Μνήμης και Γιορτής.
Στόχος είναι να κρατηθούν άσβηστες οι μνήμες και οι πολιτιστικές παραδόσεις αιώνων που συνεχίζουν οι νέες γενιές του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται στα πλαίσια του καθιερωμένου Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων στην περιοχή της Βασιλικής, όπου νέοι και νέες από διάφορες χώρες παίρνουν μέρος στους αγώνες ιστιοπλοΐας, ιστιοσανίδας (Σέρφιν) καταμαράν slalom, freestyle, παιδικό slalom κ.α.
Φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Ποντιακό Ελληνισμό με στόχο τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν αφιερώματα σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας όπως τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία κ.α.
Θα πάρουν μέρος Ποντιακά Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και θα τιμηθούν πρόσωπα που με το έργο τους τιμούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Καλούμε όλους τους φίλους της Λευκάδας και του Ποντιακού Ελληνισμού να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις Μνήμης και Γιορτής, που θα μας συνδέσουν με τον ομφάλιο λώρο της αρχαίας ελληνικής μήτρας.
Ακολουθεί συνέντευξη του δημάρχου Απολλωνίων Λευκάδας Γιώργου Λογοθέτη για τις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού στη Λευκάδα.
Για μια ακόμα φορά ο Δήμος Απολλωνίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν ολόκληρο το νησί της Λευκάδας. Αυτή τη φορά ο Δήμος θα τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό αν και όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Λογοθέτης στο Δήμο δεν υπάρχουν δημότες με Ποντιακές καταβολές.
Για τις εκδηλώσεις το φεστιβάλ και τους στόχους της προσπάθειας συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Απολλωνίων Γιώργο Λογοθέτη, π. πανεπιστημιακό δάσκαλο, π. διευθυντή Τηλεόρασης ΕΤ3 και βιογράφο του παγκόσμιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ερώτ. Το Καλοκαίρι του 2009 ο Δήμος Απολλωνίων προγραμματίζει εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Το εύλογο ερώτημα είναι: Πως ένας Δήμος που δεν έχει δημότες με προσφυγικές καταβολές αποφασίζει να ασχοληθεί με τέτοια θέματα;
Απάντηση: Με τον Ποντιακό Ελληνισμό ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά στη Σουηδία όταν εργαζόμουν στην Σουηδική Τηλεόραση. Ως δημοσιογράφος ταξίδευα στις πόλεις όπου ζούσαν Έλληνες μετανάστες καταγράφοντας τα προβλήματά τους αλλά και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις των προγόνων τους.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αγάπη και η αφοσίωσή τους στα ήθη και στα έθιμα που μετέφεραν και κρατούσαν ζωντανά ακόμα και στην Σουηδία.Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις εμπειρίες που ζήσαμε όταν βιντεοσκοπούσαμε ένα Ποντιακό γάμο για την Σουηδική Τηλεόραση σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας.
Ήταν χειμώνας με αρκετό χιόνι και οι κατάπληκτοι Σουηδού έβλεπαν εκατοντάδες Έλληνες από όλη τη Σουηδία να συνοδεύουν τους νεόνυμφους τραγουδώντας και χορεύοντας στους χιονισμένους δρόμους. Και μετά βέβαια το ατέλειωτο γλέντι παρουσία του Σουηδού δημάρχου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Στη συνέχεια με δικές μου πρωτοβουλίες η Σουηδική Τηλεόραση παρουσίαζε συχνά τον Ποντιακό Ελληνισμό της Σουηδίας με εκπομπές και ρεπορτάζ ώστε κάποιοι να νομίζουν ότι το όνομά μου είναι Λογοθετίδης, δηλαδή ποντιακό όνομα αντί Λογοθέτης.

Ερώτ. Ποια ήταν η πιο σημαντική επαφή με τους Πόντιους;
Απάντηση: Θα αναφέρω δύο παραδείγματα:
Το πρώτο όταν στη Σουηδία ήρθε ο τραγουδιστής Χρύσανθος, ένας ζωντανός τότε θρύλος. Για τους Πόντιους ο Χρύσανθος και ο Καζαντζίδης αποτελούν το θεϊκό δίδυμο που δίνει ζωή στις ιστορικές και πολιτιστικές μνήμες των προγόνων τους. Κάναμε τότε μια εκπομπή μαζί του που αποδείχτηκε ότι είναι η μόνη τηλεοπτική εκπομπή που υπάρχει για τον Χρύσανθο !
Το δεύτερο ήταν οι προσωπικές εμπειρίες με τον επιφανή Πόντιο συγγραφέα και ερευνητή Γιώργο Ανδρεάδη, σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στις περιοχές της Μικρασιατικής ενδοχώρας όπου ήκμασε ο Ποντιακός Ελληνισμός.
Για το ταξίδι αυτό που μας οδήγησε μέχρι τα σύνορα με την Αρμενία, στην πόλη Άνιον, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αρμενίας, έχω γράψει σειρά από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά.
Ήταν ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι στη γη της Μικράς Ασίας, όπου μεγαλούργησε η μεγαλοσύνη του ελληνικού πνεύματος πάνω από 2.600 χρόνια!

Ερώτ. Ποιος είναι ο στόχος των εκδηλώσεων στη Λευκάδα;
Απάντηση: Θέλουμε να τιμήσουμε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού. Να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και συγχρόνως να αναδείξουμε τις πολιτιστικές αξίες του λαού μας. Οι πρόγονοι και οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Φτάνει να διαβάσουμε τι έγραψε στο μήνυμά του για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, ο Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Πολιτείας κ. Μάϊκλ Άτκινσον όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Οι Έλληνες Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, είναι οι φύλακες της φλόγας και κληρονόμοι του ανεκτίμητου και μοναδικού πολιτισμού τον οποίο και διατήρησαν αναλλοίωτο κάτω από αντίξοες, διώξεις, πολέμους και ειρήνη, σε καιρούς δόξας και σκλαβιάς, για τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Κανένα από αυτά τα γεγονότα, ούτε και η τραγική και βάρβαρη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να σβήσουν την λάμψη και το φως που εκπέμπει ο Ποντιακός Πολιτισμός, μια εσωτερική φλόγα που γέννησε το θαύμα των Ελληνικών επιτευγμάτων και τον κλασικό Ελληνικό Πολιτισμό.
Οι Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, μακροχρόνια με αγάπη και σεβασμό, διατήρησαν και διέδωσαν, με αγάπη και σεβασμό, την πολιτιστική κληρονομία τους και χάρη σε αυτό, η Νότια Αυστραλία αισθάνεται και είναι πιο πλούσια.”
Αυτό πιστεύουμε και εμείς στη Λευκάδα. Ότι δηλαδή η επαφή μας με τον προσφυγικό Ελληνισμό θα μας δυναμώσει περισσότερο ως Λευκαδίτες αλλά και ως μέρος του Έθνους.

Ερώτ. Την προσπάθεια του Δήμου Απολλωνείων στηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ Λευκάδας. Ήταν εύκολο να τους πείσετε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις;
Απάντηση: Καθόλου. Ο Νομάρχης Λευκάδας κ. Αραβανής συμφώνησε και πρότεινε το θέμα να γίνει υπόθεση όλου του νησιού. Θα αναλάβει μάλιστα να ενημερώσει συναδέλφους του Νομάρχες από την Μακεδονία και Θράκη όπου υπάρχει Ποντιακό στοιχείο και να τους καλέσει στην Λευκάδα, όπως θα καλέσουμε και δημοσιογράφους και προσωπικότητες με ποντιακές καταβολές.
Με λίγα λόγια εκείνες τις μέρες ολόκληρη η Λευκάδα θα ζει τον παλμό της Ποντιακής Ψυχής με χορούς, τραγούδια, διαλέξεις από τον Γιώργο Ανδρεάδη κ.α. Αισιοδοξούμε ότι θα φιλοξενήσουμε και την σημαντική έκθεση που έχει δημιουργήσει ο πανεπιστημιακός Κώστας Φωτιάδης.

Ερώτ. Οι εκδηλώσεις θα αφορούν μόνο το 2009;
Απάντηση: Όχι. Στόχος μας είναι όπως ο Δήμος Απολλωνίων κάθε χρόνο να οργανώνει εκδηλώσεις για τον Προσφυγικό Ελληνισμό και τον Ελληνισμό της Διασποράς, όπως για την Καππαδοκία, την Σμύρνη, την Ανατολική Ρωμυλία, τις παραδουνάβιες περιοχές, τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας κ.α.
Μην ξεχνάτε ότι η Λευκάδα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ανάδειξη των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα αναδείξουμε στη συνέχεια.

Ερώτ. Πως σχετίζονται οι εκδηλώσεις με το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ του Δήμου Απολλωνίων;
Απάντηση: Το Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων που φέτος κάνει δυναμική παρουσία, συμπληρώνεται από τις παράλληλες εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Συμβολικά θα έλεγα ότι η θάλασσα που χαρακτηρίζει τον Πόντο μια και η ίδια η λέξη σημαίνει θάλασσα, είναι και ο συνδετικός κρίκος της όλης προσπάθειας. Η θάλασσα δεν έχει σύνορα και τα νερά της μεταφέρονται σε όλα τα πλάτη της γης!
Τα ίδια νερά που έλουαν τις παραλίες του Πόντου κατά την αρχαιότητα μπορεί να είναι ίδια νερά που βρέχουν τα Ιόνια και τη Λευκάδα σήμερα. Εκτός λοιπόν από την ιστορία και την παράδοση, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παίρνουν μέρος στα θαλάσσια αθλήματα, και τα βράδια θα απολαμβάνουν τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο λιμάνι τη Βασιλικής και στα χωριά του νησιού!

Ερώτ. Είναι έτοιμοι οι Λευκαδίτες για να συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια;
Απάντηση: Πιστεύω ότι η Λευκαδίτικη παράδοση θα δώσει ένα μεγάλο παρόν στις εκδηλώσεις και θα υποδεχτούν τους επισκέπτες πρώτα ως φίλοι και μετά ως επισκέπτες. Αυτό θα ενδυναμώσει και τις σχέσεις Λευκάδας και Βόρειας Ελλάδας μια και οι περισσότεροι θα έρθουν από την Μακεδονία και Θράκη. Και θα ήθελα να επιμείνω στο τελευταίο.
Δηλαδή η φιλοξενία και η γενναιοδωρία να έχει τον πρώτο ρόλο και μετά όλα τα άλλα. Άλλωστε οι Μακεδόνες γενικά είναι άτομα που εκτιμούν πολύ τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ερώτ. Και μία ερώτηση που δεν αφορά το Δήμο. Πληροφορηθήκαμε ότι το βιβλίο σας για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε και στην Κινέζικη γλώσσα ! Πως και οι Κινέζοι ανακάλυψαν τον Μίκη;
Απάντηση: Είναι γεγονός ότι η έκδοση του βιβλίου στην Κίνα μας ξάφνιασε όλους ακόμα και τον ίδιο τον Μίκη ! Αυτό αποδεικνύει την τεράστια αξία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη σε διεθνές επίπεδο. Αισιοδοξούμε ότι το βιβλίο θα ανοίξει δρόμους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε διάφορους τομείς όπως τον πολιτισμό, τουρισμό κ.ά.
Πηγή: epontos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: