Ακριβώς έξι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν στη ρωσική Δημοκρατία της Βορείου Οσετίας στον Καύκασο, εγκαινιάστηκε σήμερα στη μαρτυρική πόλη ένα νέο υποδειγματικό σχολείο, στην ανέγερση του οποίου πρωταγωνίστησαν το ελληνικό και νορβηγικό ΥΠΕΞ και η τοπική ελληνική κοινότητα.
Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, φορτωμένη με τη βαριά θύμηση της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων, που κατέληξε στο θάνατο 336 εξ αυτών, ανάμεσά τους 186 παιδιών, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων και ειδικότερα του ηρωικού καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Ιβάν Κανίδη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από τους ισλαμιστές τρομοκράτες υπερασπιζόμενος τους μαθητές του και αρνούμενος ως το τέλος να τους εγκαταλείψει, αν και του προτάθηκε αυτή η διέξοδος.
Προς τιμήν του 74χρονου ομογενούς, το όνομα του οποίου έγινε θρύλος και παράδειγμα προς μίμηση στη Ρωσία, το νέο σχολείο πήρε το όνομά του και πρώτος του διευθυντής ορίστηκε ο γιος του, Κωνσταντίνος.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων του σχολείου, που άρχισε από φέτος να λειτουργεί κανονικά, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Β. Οσετίας, Ταϊμουράζ Μαμσούροφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Εspen Eide, και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Μιχάλης Σπινέλλης, ενώ στην τελετή συμμετείχε χορευτικό συγκρότημα των Ελλήνων ομογενών του ιδιαίτερα δραστήριου τοπικού συλλόγου, που χόρεψε ποντιακούς χορούς και τραγούδησε ελληνικά τραγούδια.
Ελλάδα και Νορβηγία χρηματοδότησαν την κατασκευή του σχολείου προσφέροντας από 2,5 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη, στο σχολείο θα φοιτούν έως και 200 μαθητές μελλοντικοί αθλητές, με έμφαση στο ποδόσφαιρο, εκ των οποίων 72 οικότροφοι. Οι εγκαταστάσεις του κρίνονται υποδειγματικές για ολόκληρη την περιοχή, ενώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή του από την τοπική εταιρεία «ΒλαντΣτρόι», ιδιοκτησίας του προέδρου του ελληνικού Συλλόγου, Γιούρι Ασλανίδη, εισέπραξε τα συγχαρητήρια όλων των επισήμων, που ξεναγήθηκαν εντυπωσιασμένοι στους χώρους του.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όσους μας βοήθησαν να βγούμε από το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από τη δήθεν οργάνωση «Αλληλεγγύη» και πρώτα απ' όλα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρόσωπο του κ. Σπινέλλη στο τελικό στάδιο, και στον Χρήστο Σοφιανίδη από την Ένωση «Αργώ» της Καλλιθέας», δήλωσε ο Γ. Ασλανίδης, ικανοποιημένος που η σημαντική αυτή πρωτοβουλία υλοποιήθηκε.
Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Σπινέλλης επισκέφθηκε χθες και κατέθεσε λουλούδια στο παλιό σχολείο του Μπεσλάν και στο μνημείο-νεκρόπολη των θυμάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου