Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Εκδήλωση στην Αθήνα για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

Με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, λέγοντας ότι η 24η Απριλίου είναι μέρα ορόσημο για την Αρμενία, που τιμά τους 1,5 εκατ. Αρμένιους που σκοτώθηκαν από τους νεότουρκους.
Ο κ. Μπεντροσιάν κατήγγειλε επίσης την Ελληνική Αστυνομία για τη στάση που τήρησε κατά την πορεία που έκανε η αρμενική κοινότητα της Ελλάδας την Παρασκευή προς την πρεσβεία της Τουρκίας και έκανε λόγο για «άνωθεν εντολές».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι ακόμη και στις μέρες μας τίποτα δεν είναι δεδομένο και θα πρέπει συνεχώς να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και την Ελευθερία.
Είπε ακόμη ότι η μνήμη, το χρέος και η εγρήγορση είναι οι τρεις κίονες που στηρίζουν τον αγώνα του αρμενικού λαού.
Ο κ. Παύλοπουλος απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Μπεντροσιάν ζήτησε συγνώμη για τη στάση της αστυνομίας λέγοντας ότι «θέλω να ζητήσω συγνώμη για τα επεισόδια. Αυτός ο τόπος με όλες τις κυβερνήσεις του ήταν και θα παραμείνει δίπλα στον αγώνα του αρμενικού λαού. Δεν δόθηκε καμιά άνωθεν εντολή, ήταν μια ατυχής στιγμή για την οποία απολογούμαι δημόσια».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πίστεψε από την αρχή την γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς έπεσε θύμα της προπαγάνδας της Τουρκίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση των Ελλήνων στον λαό της Αρμενίας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Μπεγλίτης στην ομιλία του είπε ότι οι Αρμένιοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας, επισημαίνοντας ότι όλοι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν. Είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με δεσμούς μνήμης για τραγικές περιόδους, καθώς έπεσαν θύματα της ίδιας βαρβαρότητας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν για τη ΝΔ ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, για το ΚΚΕ η βουλευτής Λίλα Καφαντάρη και για το ΛΑΟΣ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Απόστολος Παπαμίχος, ενώ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης χαιρέτισαν ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Αθήνα Βαχράμ Καζογιάν και η Άννυ Απκαριάν εκπροσωπώντας την αρμενική νεολαία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, βουλευτές, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκκλησίας, και της Αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο και αρμενικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: