Σάββατο 25 Απριλίου 2009

"Παράλογος ο φόβος της Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων"

Η Τουρκία εμμένει στη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των ΑρμενίωνBildunterschrift: Η Τουρκία εμμένει στη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων και η προσπάθεια προσέγγισης Τουρκίας - Αρμενίας καθώς και η κατάσταση στο Πακιστάν είναι τα θέματα των σχολίων στον σημερινό ευρωπαϊκό τύπο.
"Η Τουρκία και η Αρμενία συμφώνησαν από χθες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους", παρατηρεί η Berliner Zeitung:
"Η Αρμενία παραιτείται από την προϋπόθεση που έθετε μέχρι τώρα: δηλαδή να αναγνωρίσει πρώτα η Τουρκία τη γενοκτονία των Αρμενίων και μετά να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Το χθεσινό βήμα επετεύχθη και λόγω της προσεκτικής πολιτικής της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης που προχωρά με το δόγμα 'όχι προβλήματα με τους γείτονες'. Δόγμα που αφορά όχι μόνον την Αρμενία, αλλά και το Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, αν και η αντιπολίτευση κατηγορεί συχνά γι' αυτή την τακτική την κυβέρνηση Ερντογάν για προδοσία και εθνική μειοδοσία. "
"Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την αλήθεια και διεξάγει έναν απεγνωσμένο αγώνα κατά του όρου 'γενοκτονία' των Αρμενίων, παρά την προσπάθεια προσέγγισής της με την Αρμενία και παρά την επιθυμία της να παίζει ρόλο τοπικής περιφερειακής δύναμης", διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με αφορμή την σημερινή 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων:
"Η Τουρκια μπορεί στον αγώνα της για την μη αναγνώριση της γενοκτονίας να κερδίζει που και που κάποια μάχη, όμως έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Έστω και αν σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα δεν πει την λέξη γενοκτονία, κάποτε, κάποιος Αμερικανός πρόεδρος θα πει ότι το 1915 η σφαγή των Αρμενίων ήταν γενοκτονία. Και ασφαλώς δεν πρόκειται ούτε τότε, ούτε σήμερα να καταποντιστεί η Τουρκία γι' αυτό τον λόγο, αλλά ούτε διακυβεύεται η εδαφική της ακεραιότητα, όπως φοβούνται πολλοί. Ο φόβος της Άγκυρας για ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την γενοκτονία είναι παράλογος και τον πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα."
Πηγή: www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: