Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

«Ηνώθη και πάλι η γη του Πόντου με τον ουρανόν»

Του απεσταλμένου μας στην Τραπεζουντα Nίκου Παπαχρήστου

Τα ανοίγματα της κυβέρνησής του προς τις μειονότητες υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την κριτική που δέχθηκε από εθνικιστικούς κύκλους για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. «Φίλοι μου, τι έγινε; Ηρθαν, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία τους και αναχώρησαν. Πόσοι άνθρωποι; 1.500 - 2.000. Τι χάσαμε; Στην πραγματικότητα κερδίζουμε», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, μιλώντας σε επιχειρηματίες το απόγευμα της Κυριακής και υπενθύμισε ότι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «δεν φοβούνταν τέτοια πράγματα». Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός συσχέτισε τα ανοίγματα της κυβέρνησής του με τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Ελληνα πρωθυπουργό “πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα”, αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», σημείωσε ο κ. Ερντογάν εκτιμώντας ότι «οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς». Λίγες ώρες πριν, στο όρος Μελά εκτυλίχθησαν συγκινητικές εικόνες. Χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της γης έφτασαν στην Τραπεζούντα για να παρακολουθήσουν την πρώτη Θεία Λειτουργία ύστερα από 87 χρόνια στον Ναό που προσεύχονταν οι πρόγονοί τους. «Ηνώθη και πάλιν, μετά από εννέα περίπου δεκαετίας, η αγιοτόκος και αγιοτρόφος γη του Πόντου με τον ουρανόν!» σημείωσε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός. Σήμερα σταματούν “τα δάκρε τη Παναΐας” καθώς υποδέχεται εδώ πολυάριθμα τα παιδιά της “εκ δυσμών, και βορρά, και θαλάσσης, και εώας”», είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τους δρόμους και τα δρομάκια και τες ανωφέρειες και τες πλαγιές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο όπου η Παναγία η Σουμελιώτισσα θρονιασμένη εκεί ψηλά -εδώ ψηλά, στάζει το ιερό δάκρυ γύρω από προσευχές και λιβανωτά- όπως έγραφε ο νοσταλγός προ 90 ακριβώς ετών» .

Στον αύλειο χώρο της Μονής μπόρεσαν να εισέλθουν, με ειδική πρόσκληση, περίπου 500 προσκυνητές και 130 εκπρόσωποι ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, ενώ χιλιάδες άλλοι, παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα στην Παναγία Σουμελά από γιγαντο-οθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε κοντινές πλατείες. «Το προσκύνημά μας αυτό ας είναι μία επί πλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς», ευχήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος αργότερα, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε, μίλησε με θετικά λόγια για τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. «Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο».

«Επιστροφή» στη γη των πατέρων τους

Η προχθεσινή Θεία Λειτουργία έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες Ποντίους να «επιστρέψουν» στη γη των πατέρων τους. Δακρυσμένοι οι περισσότεροι άγγιζαν της μορφές των αγίων στις τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής σε μια προσπάθεια να συνδεθούν με το παρελθόν τους. «Ηρθα από την Αυστραλία για να προσευχηθώ στο Μοναστήρι που έρχονταν οι γονείς μου. Οι γονείς της γυναίκας. Οι γονείς τους», είπε στην «Κ» ο κ. Τάσος, 75 ετών, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του έκαναν το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής. «Δεν το περίμενα ότι θα ζήσω για να λειτουργηθώ εδώ και από τον Πατριάρχη μας. Δεν το περίμενα», κατέληξε ιδιαίτερα συγκινημένος ο ομογενής από την Αυστραλία.

Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: