Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008

Συνεχίζεται το πρόβλημα με την επίσκεψη του Αχματινετζάν στην Τουρκία

του Σάββα Καλεντερίδη

Η ιρανική πλευρά απέρριψε τη φόρμουλα που πρότεινε η τουρκική πλευρά, για να ξεπεραστεί η άρνηση των Ιρανών να δεχτούν κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ.
Το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών επιμένει να γίνει η επίσκεψη του Αχματινετζάν στην Άγκυρα και ζητά η συνάντηση με τον πρόεδρο Γιούλ να γίνει στο προεδρικό μέγαρο και όχι σε ξενοδοχέιο ή άλλο χώρο. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής δεν θα υπάρξει επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου στον τάφο του Κεμάλ.
Στη συνέχεια οι Ιρανοί διπλωμάτες ζητούν να επισκεφθεί ο Αχματινετζάν την Κωνσταντινούπολη και να προσευχηθεί σε ένα από τα ισλαμικά τεμένη της Πόλης, ημέρα Παρασκευή.
Όπως φαίνεται, οι Ιρανοί, σε επίπεδο συμβολισμού, επιδιώκουν αφ' ενός την ακύρωση στην πράξη του πρωτοκόλλου που προσπαθούν να επιβάλουν οι Τούρκοι στους ξένους επισήμους, σύμφωνα με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η επίσημη επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Κεμάλ. Να σημειωθεί ότι το "υποχρεωτικό" πρωτόκολλο έχουν ανατρέψει ήδη οι Σαουδάραβες, αφού και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Κεμάλ.
Αφ' εταίρου, με την επίσκεψη του Αχματινετζάν σε ισλαμικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης ημέρα Παρασκευή, θέλουν να δείξουν την πολιτική τους βούληση για ουσιαστική επέκταση του ισλάμ στην παλαιά πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τελικά, μετά την εμπλοκή στα ανωτέρω θέματα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιρανού ηγέτη στην Τουρκία.
Δεν λέμε ότι συμφωνούμε με το καθεστώς της Τεχεράνης, ούτε με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Αχματινετζάν, δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε τη σημασία που δίνουν οι Ιρανοί σε θέματα ιστορίας και συμβολισμών.
Ακούει κανείς στην Αθήνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: