Σάββατο, 9 Αυγούστου 2008

Υπάρχουν Έλληνες στην εμπόλεμη ζώνη στη Γεωργία και την ΟσετίαΣτην πόλη Γκόρι της Γεωργίας, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τσχινβάλι, πρωτεύουσας της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας, κατοικούν μερικές δεκάδες οικογένειες Ελλήνων, ενώ λειτουργεί και σύλλογος της ελληνικής κοινότητας. Η πόλη Γκόρι βομβαρίζεται από χθες από την αεροπορία και το πυροβολικό της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των Ελλήνων της πόλης και της περιοχής.
Οι Έλληνες της Γεωργίας εγκαταστάθηκαν εκεί από διάφορες περιοχές του Πόντου κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα, άλλες φορές για οικονομικούς λόγους και τις περισσότερες για να αποφύγουν την οργή των Οθωμανών, κυρίως μετά από ρωσοτουρκικές συρράξεις.
Οι πλειοψηφεία των Ελλήνων της Οσετίας εγκαταστάθηκαν εκεί την περίοδο 1918-1920, από τα ελληνοποντιακά χωριά του Καρς, μετά την απόδοση της περιοχής από τη Ρωσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των απογόνων εκείνων των ανθρώπων κατοικεί σήμερα στην πόλη Βλαδικαυκάς, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: