Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Επικίνδυνη για τη λαϊκή συνείδηση στην Τουρκία η "Πολίτικη Κουζίνα"


H κωμόπολη Κόραλλα, μεταξύ Τραπεζούντας και Κερασούντας

Το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Τραπεζούντας (TTSO) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου διοργάνωσε το κινηματογραφικό φεστιβάλ "Δέκα Χωριά, Δέκα Ταινίες".
Στα πλαίσια του φεστιβάλ έγιναν προβολές κινηματογραφικών ταινιών σε διάφορα χωριά των νομών Τραπεζούνας, Κερασούντας, Ριζαίου, Άρτβιν, Αργυρούπολης και Παϊπούρτης.
Όταν η ταινία "Πολίτικη Κουζίνα" προβλήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του χωριού Ισμαήλμπεϊλί (İsmailbeyli), της επαρχίας Κοράλλων (Görele) Κερασούντος, οι χωρικοί αντέδρασαν, με πρώτο και καλύτερο τον κοινοτάρχη του χωριού, Μουσταφά Καράντεμιρ (Mustafa Karademir), ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους:
"Μας είπαν ότι θα προβληθεί μαι ταινία για την Ευρωπαΐκή Ένωση, αλλά δεν μας είπαν τίποτε σχετικό με το περιεχόμενό της. Και ενώ εμείς περιμέναμε να δούμε μια ταινία που θα μας δείξει πως είναι τα αναπτυγμένα χωριά της Ευρώπης, είδαμε μια ταινία που έδειχνε τους Έλληνες που έφυγαν από την Κωντσαντινούπολη και ότι ακόμη δεν την έχουν ξεχάσει και την έχουν στο νου τους".
Ο συνταξιούχος μετανάστης Σουλεϊμάν Κιλίτσασλαν (Süleyman Kılıçaraslan) τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της ταινίας είναι προπαγανδιστικό, δήλωσε:
"Η Ε.Ε. δίνει κάποια λεφτά και κάνει τη δική της προπαγάνδα. Αντί να μας δείξουν μια ταινία που να μας εξηγεί το πώς εξασφαλίζεται η ανάπτυξη στα χωριά της Ε.Ε., μας έδειξαν μια ταινία η οποία μας κάνει να σκεφτόμαστε και να νοιώθουμε ότι αδικήσαμε τους Έλληνες. Άσε που ακούγεται συνεχώς στην ταινία η λέξη Κωνσταντινούπολη, αντί του Ισταμπούλ. Η ταινία δραματοποιεί την αναγκαστική φυγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Και τη δραματοποιεί με τέτοιο τρόπο, που μας κάνει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ενόχους και να τους λυπόμαστε. Εκτός αυτού, θεωρώ ότι είναι λάθος να προβάλλεται μια ταινία που έχει εικόνες από την εκκλησία και τη χριστιανική λειτουργία. Επί πλέον, μας προβάλλουν και διαφορετικά ήθη και έθιμα από τα δικά μας".
Ο Τζεμάλ Κιλίτσασλάν (Celal Kılıçarslan), που ασχολείται με τη γεωργία δήλωσε:
"Γιατί μας δείχνουν μια ταινία που έχει ως θέμα τον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη; Με τέτοιες εκδηλώσεις θέλουν να μπερδέψουν τη σκέψη μας;"
Απαντώντας στο θέμα που δημιουργήθηκε με την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας, ο συντονιστής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης του επιμελητηρίου Τραπεζούντας, Γιακούπ Καρπούζ (Yakup Karbuz), δήλωσε:
"Οι ταινίες προβάλλονται στα πλάισια του Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου της Ε.Ε. Στο χωριό Ισμαήλμπεϊλί, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν συμπατριώτες μας που έχουν ζήσει ως μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, η ευρωπαϊκή κουλτούρα δεν είναι ξένη σε μας. Ελπίζω οι δραστηριότητες αυτές να μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο θέμα της Ευρωπαίκής Ένωσης".
Μπορεί το θέμα να έχει και την κωμικοτραγική του πτυχή, όμως μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε σε ποιά κατάσταση έχει φέρει την τουρκική κοινωνία η μισαλοδοξία, ο φανατισμός και η έλλειψη ανοχής και διαλόγου.
Φυσικά, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά αγνοί, αφού με τις δηλώσεις τους ομολογούν ότι ήδη νοιώθουν αισθήματα ενοχής για αυτά που έκανε η Τουρκία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, όμως τελικά πιστεύουν ότι δεν είναι αλήθεια, ότι όλα αυτά είναι προπαγάνδα των Ελλήνων και ότι προτιμούν να ζουν στο δικό τους κόσμο, τον κόσμο του κεμαλικού ισλαμοφασισμού.
Το γεγονός είναι ενδεικτικό του δρόμου που έχει να διανύσει η τουρκική κοινωνία, για να γίνει από μια κοινωνία άρνησης και κουκουλώματος των διωγμών και των γενοκονιών, σε μια κοινωνία που θα είναι ανοιχτή στη συνεννόηση, την ανοχή και τη συνεργασία με τους "άλλους".

Πηγή: http://www.rizegazete.com/haber.php?haber_id=434

Δεν υπάρχουν σχόλια: