Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Δεκάχρονη μαύρη επέτειος στο ελληνόφωνο Μπέσκιοϊ Σουρμένων


Το κέντρο του Μπέσκιοϊ όπως είναι σήμερα

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που μετά από θεομηνία τα νερά του Μοναχού ποταμού παρέσυραν στο διάβα τους μεγάλο μέρος του Μπέσκιοϊ (Beşköy). Από την καταστροφική μανία των νερών του Μοναχού ποταμού, στις 7 Αυγούστου 1998, έχασαν τη ζωή τους 47 ελληνόφωνοι κάτοικοι της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι το Μπέσκιοϊ είναι το εμπορικό κέντρο μιας ορεινής περιοχής που ακτοικείται αποκλειστικά από ελληνόφωνους μουσουλμάνους. Οι κάτοικοι αυτοί, που διατηρούν στο ακέραιο τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου, κατοικούν στα χωριά: Άσπαλο και Φουτσανί (Büyük Doğanli), Αρχάγγελος (Kücük Doğanli), Μεζιρέ (Yilmazlar), Όχσοχο (Dağardi), Καλλίστη (Konuklu), Πετριτάντων (Emirgan).
Εμείς εκφράζουμε τη συμπαθειά μας στους συγγενείς των νεκρών και σε όλους του κατοίκους της περιοχής, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κατορθώνουν να διατηρούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό του Πόντου.
Μια εικόνα για το Μπέσκιοϊ και τον πολιτισμό του μπορείτε να πάρετε αν κάνετε μια πλοήγηση στην ιστοσελίδα: www.beskoyluyuz.biz

Δεν υπάρχουν σχόλια: