Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Οι κάτοικοι του Διπόταμου είναι αντίθετοι με την κατασκευή υδροελεκτρικού σταθμού στον τόπο τους




Η περιοχή του Πόντου είναι γνωστή για τα αμέτρητα ποτάμια και ρέματα που τη διαρρέουν και χύνονται στον Εύξεινο Πόντο, γεγονός που οφείλεται στο υψηλό επίπεδο βροχοπτώσεων, που είναι από τα υψηλότερα στην Ανατολία.
Τα ποτάμια και τα ρέματα, με τις κοιλάδες που διαρρέουν, είναι ένα μέρος της ανείπωτης ομορφιάς του Πόντου και οι κάτοικοι της περιοχής συχνά αντιδρούν σε σχέδια εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού με την κατασκευή φραγμάτων / υδροηλεκτρικών σταθμών, με τη λογική ότι αυτά καταστρέφουν την ομορφιά και την οικολογική ισορροπία του ποντιακού τοπίου.
Στην περιοχή Διπόταμος (İkizdere) του Ριζαίου έχει προγραμματιστεί η κατασκευή τέτοιων φραγμάτων, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι κάτοικοι του τόπου.
Συγκεκριμένα, σε διαδήλωση που έλαβε χώρα στο Διπόταμο, στις 7 Αυγούσου 2008, και διοργάνωσαν οι σύλλογοι ΤΕΜΑ, İkizdere Derneği και το ίδρυμα της Φύσης (Doğa Vakfı) έλαβαν μέρος 7.000 άτομα από τα 28 χωριά της περιοχής. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κατασκευή του φράγματος θα καταστρέψει το περιβάλλον και το φυσικό κάλος της περιοχής, που είναι εκπληκτικό.
Στην περιοχή του Διπόταμου, που υπάρχουν 28 χωριά και 12 οικισμοί, είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστούν 16 φράγματα / υδροηλεκτρικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 1.344 GWH.
Στο νομό Ριζαίου, στις κοιλάδες Διπόταμος, Σένος (Senoz) και Φιντικλί (Fındıklı) έχει σχεδιαστεί η κατασκευή 62 φραγμάτων / υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ετήσιας παραγωγής 5.3 δισεκατομμυρίων KWS.
Και φυσικά, αν και δεν είχαμε καμία αμφιβολία γι' αυτό, στη διαδήλωση ήσαν παρόντες οι οργανοπαίχτες με τις λύρες (κεμεντζέ) και τους άσκαυλους (τουλούμ) και οι χοροί πήραν κι έδωσαν.
Αυτός είναι ο Πόντος και οι Πόντιοι.

Πηγή: http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=892578&Date=08.08.2008&CategoryID=85

Δεν υπάρχουν σχόλια: