Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Πόντιοι και ...πόντιοι

του Σάββα Καλεντερίδη
Στις 15 Αυγούστου του 2008, 500-600 φλογεροί Πόντιοι βρέθηκαν στην Παναγία Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο και προσκήνυσαν στην ιερή μονή, που τα τελευταία 85 χρόνια έχει στερηθεί τους πιστούς και τα πανηγύρια της, λόγω της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών.
Ανάμεσα στους Έλληνες που βρέθηκαν στο ιερό μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του, ήταν εκείνοι που κινήθηκαν με πρωτοβουλία και έξοδα του Ιβάν Σαββίδη και εκείνοι που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη Σουμελά, απλά για να γιορτάσουν το Δεκαπενταύγουστο σε εκείνο τον ιερό τόπο.
Τις ημέρες εκείνες ήταν στην Τραπεζούντα και μερικά άλλα λεωφορεία με επισκέπτες από την Ελλάδα. Μερικοί που τους καθοδηγούσαν, θεώρησαν φρόνιμο να μεταφέρουν τη διχόνοια των παραγόντων του οργανωμένου ποντιακού χώρου αλλά και τους "φόβους" των τουρκικών αρχών ασφαλείας στους επισκέπτες και αποφάσισαν να μην επισκεφθούν τη Σουμελά την ημέρα της γιορτής της, δηλαδή στις 15 Αυγούστου, αλλά μια μέρα πριν ή μια μέρα μετά.
Επειδή ο στόχος της αναφοράς μας στο θέμα δεν είναι να εκθέσουμε ανθρώπους, αλλά συμπεριφορές, απλά σημειώνουμε ότι ο ραγιαδισμός δεν ήταν ποτέ ίδιον των πραγματικών Ποντίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: