Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Μήνυμα της Γ.Γ. του ΣΑΕ, δρος κας Όλγας Σαραντοπούλου, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό. Σήμερα, μαζί με τους Έλληνες απανταχού της γης, αποτίνουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα, αλλά και στους ανθρώπους εκείνους που άφησαν πίσω την πολυαγαπημένη πατρίδα, για να διασκορπιστούν στις πέντε ηπείρους, φέροντας μαζί τους μια κληρονομιά, την κληρονομιά της αρχέγονης κοιτίδας του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία.

Ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες, χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Ταυτόχρονα όμως, από τις στάχτες του παρελθόντος, ξεπήδησε η ελπίδα, μια νέα αρχή για τους πρόσφυγες στην μητέρα γή οδήγησε στην άνθιση της μικρασιατικής κοινότητας. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες μικρασιατικής καταγωγής ρίζωσαν στην ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η Ελλάδα στην νεώτερη ιστορία της χρωστά πολλά στους απογόνους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου που έφεραν μαζί τους τις γεύσεις, τις αναμνήσεις, την ιστορία δύο απο τις σημαντικότερες και πολύτιμες κοινότητες του Ελληνισμού.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, η Ελλάδα διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου και οι σκιές του παρελθόντος δεν αμβλύνουν τις αντιθέσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στον ευρωπαϊκό ιστό και η χώρα μας στηρίζει αυτήν την προοπτική. Συνάμα όμως, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, αντιλαμβανόμαστε την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, αξιώνουμε τον σεβασμό στην ελληνική μειονότητα που έχει απομείνει στην Τουρκία, μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας που δεν απαρνούνται την πατρίδα των παππούδων και των πατεράδων τους, και που παλεύουν να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, τα σχολεία και τις εκκλησίες τους. Οι λιγοστές ψυχές της Ίμβρου και της Τενέδου, άλλοτε θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας, επιθυμούμε να αποκατασταθούν στην πατρίδα τους. Η Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής της πορείας, οφείλει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του Μικρασιατικού, του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως εχουν πράξει οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις γενιές των Ελλήνων που θα φέρουν την ευθύνη της συνέχειας του Πολιτισμού μας, των αξιών και των αρχών του Ελληνισμού, εμείς, οφείλουμε να τους δώσουμε την αλήθεια, την ιστορική αλήθεια δίχως πάθος, αλλά με ηθος.

Βιέννη, 14 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: