Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Oι κάτοικοι του Διπόταμου Ριζαίου προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ξενοδοχείοRidos Termal Otel

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα κατασκευής 16 υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην κοιλάδα του Διπόταμου (İkizdere) του νομού Ριζαίου και στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων στην προοπτική αυτή.
Οι προσπάθειες αποτροπής της κατασκευής των φραγμάτων σε μια περιοχή που θεωρείται ως μια από τις 200 οικολογικές νησίδες του πλανήτη που πρέπει να προστατευθούν, συνεχίζονται.
Οι τοπικοί φορείς του Διπόταμου συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Ridos Termal Otel, που βρίσκεται στο χωριό (Ilıca) στην περιοχή του Διπόταμου και συζήτησαν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι τοπικοί φορείς, σε περίπτωση που εξαντληθούν οι δυνατότητες που τους δίδει το εσωτερικό δίκαιο για την αποτροπή του σχεδίου κατασκευής των φραγμάτων, που θεωρείται ότι θα προκαλέσουν ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Στην περίπτωση αυτή οι κάτοικοι του Διπόταμου δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο δήμαρχος του Διπόταμου (İkizdere), Hasan Köseoğlu, ο πρόεδρος του Συλλόγου İkizdere, Kadem Ekşi, ο δικηγόρος Yakup Şekip Okumuşoğlu και κάτοικοι από τα 28 χωριά και τους 12 οικισμούς της κοιλάδας του Διπόταμου.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου İkizdere, Kadem Ekşi, στο παρελθόν είχε σχεδιαστεί η κατασκευή πέντε υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην κοιλάδια Ποτάμια (Güneysu) του Ριζαίου, σχέδιο που ακυρώθηκε μετά από πρωτοβουλίες του δημάρχου των Ποταμιών.
Από τα Ποτάμια κατάγεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: RADIKAL

Δεν υπάρχουν σχόλια: