Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Αρμένιος ιστορικός Χαΐκ Ντεμογιάν αθωώνει τον Μουσταφά Κεμάλ για την Αρμενική Γενοκτονία


Η Σαμπιχά Γκιοκτσέν, διασωθείσα αρμενοπούλα της Γενοκτονίας, υιοθετήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε αναφερθεί στην κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της προσέγγισης Αρμενίας-Τουρκίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. Ο "πάγος έσπασε" με την ιδιωτική επίσκεψη του προέδρου Γκιούλ στο Εριβάν και οι επαφές -μυστικές και φανερές- συνεχίζονται, με πιο πρόσφατη την τριμερή συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Αρμενίας-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, στη Νέα Υόρκη.
Ενώ όμως περιμένουμε τις εκπλήξεις από τον τομέα της πολιτικής, αυτές μας έρχονται από τον τομέα της επιστήμης και συγκεκριμένα της ιστορίας.
Ο διευθυντής του Μουσείου-Ινστιτούτου Γενοκτονίας του Εριβάν, ιστορικός
Χαΐκ Ντεμογιάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, όχι μόνο αθωώνει τον Μουσταφά Κεμάλ για το θέμα της συμμετοχής του στο σχεδιασμό και την τέλεση της Γενοκτονίας 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, αλλά τον ανακυρήσσει ήρωα, αναφέροντας ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία πιστοποιούν ότι ο δήμιος των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έσωσε εκατοντάδες ή και χιλιάδες Αρμενίους από το μαχαίρι των συναδέλφων του αξιωματικών του νεοτουρκικού κομιτάτου.
Η άποψη αυτή του Αρμένιου ιστορικού στηρίζεται στη μαρτυρία κάποιου διασωθέντος Αρμενίου, ο οποίος είπε ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, ταξιδεύοντας με το τρένο, είδε ένα καραβάνι Αρμενίων με προορισμό την έρημο Der Zor της Συρίας, όπου χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμενίων. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Μουσταφά Κεμάλ τους ρώτησε γιατί είναι συγκεκντρωμένοι και όταν εκείνοι του είπαν ότι πήραν διαταγή να φύγουν από τα σπίτια τους και να επιβιβαστούν στο τρένο. Τότε ο Κεμάλ τους διέταξε να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Για να μην κατηγορηθούμε για προκατάληψη, ασφαλώς, αν υπάρχει μαρτυρία θα πρέπει να εξεταστεί. Όμως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν αντίθετος με τις γενοκτονίες. Ίσα-ίσα, όταν ανέλαβε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους γενοκτόνους, το 1919, συνέχισε το έργο της "εκκαθάρισης" της Ανατολίας από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, ενώ η θετή του κόρη, Σαμπιχά Γκιοκτσέν (Sabiha Gökçen), η πρώτη γυναίκα αεροπόρος της Τουρκίας, ήταν ορφανό αρμενικής οικογένειας που επέζησε της Γενοκτονίας.
Άλλωστε, αυτό το "εθνικό μυστικό" αποκάλυψε ο Χραντ Ντινκ και το πλήρωσε με τη ζωή του, στην ουσία από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ, αφού η φασιστική ιδεολογία του ζει και βασιλεύει στη γειτονική χώρα και συνεχίζει να οπλίζει χέρια δολοφόνων και γενοκτόνων.
Έχουμε δει πολλά στην ιστορία και τη διεθνή πολιτική, να μην το δούμε κι αυτό, παρότι δεν έχουμε και πολύ το δικαίωμα εμείς οι Έλληνες να διαμαρτυρόμεθα για το θέμα, αφού εμείς πρώτοι τιμούμε τον σφαγέα του Ελληνισμού με καταθέσεις στεφάνων στο μαυσωλείο του από Έλληνες επισήμους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χαΐκ Ντεμογιάν στα τουρκικά στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: