Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ένας νεκρός στρατιώτης στην Κερασούντα, σε συμπλοκές με αντάρτες του ΡΚΚ


Χάρτης του νομού Κερασούντας (πάνω) και των νομών της περιοχής του Ευξείνου Πόντου

Ένας μόνιμος λοχίας έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής μονάδας του τουρκικού στρατού με ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ, στο οροπέδιο (παρχάρι) Κιουμπέτ της Κερασούντας, που βρίσκεται στο μέσον περίπου της απόστασης του δρόμου Κερασούντας-Νικόπολης (Giresun-Sebinkarahisar).
Από την περίοδο της άνοιξης του 2008 ομάδες Κούρδων ανταρτών προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν στον Εύξεινο Πόντο, στους νομούς Κοτυώρων (Ordu), Κερασούντας (Giresun) και Αργυρούπολης (Gunushane), δημιουργώντας μάλιστα, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, και τη Στρατιωτική Διοίκηση Ανταρτών Ευξείνου Πόντου.
Τους προηγούμενους μήνες μάλιστα έγιναν ορισμένες συμπλοκές, με νεκρό και αρκετούς τραυματίες από πλευράς του τουρκικού στρατού, τις οποίες αποφύγαμε ως ιστολόγιο να δημοσιεύσουμε, για να μην δημιουργηθεί κλίμα φόβου στους Έλληνες που ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Στη σημερινή συμπλοκή έχασε τη ζωή του ο μόνιμος λοχίας Μουράτ Γκιουρέλ (Murat Gürel), που καταγόταν από την Σαμσούντα.
Μετά τη συμπλοκή έκλεισε ο δρόμος Κερασούντας-Νικόπολης, ενώ στην περιοχή μεταφέρθηκαν δυνάμεις του στρατού, για να εξουδετερώσουν την ομάδα των ανταρτών, που υπολογίζεται ότι αποτελείται από 5-6 άτομα. Η επιχείρηση των μονάδων του τουρκικού στρατού δυσχεραίνεται από την πυκνή ομίχλη που επικρατεί στην περιοχή.
Το ΡΚΚ έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν να ανοίξει το μέτωπο του Ευξείνου Πόντου, συνεργαζόμενο με ένοπλες αριστερές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αναζητώντας λαϊκή στήριξη κυρίως ανάμεσα στους αλεβιτικούς πληθυσμούς που κατοικούν στους νομούς Ευδοκιάδος (Tokat), Αμάσειας (Amasya), Σεβάστειας (Sivas), Κοτυώρων (Ordu) και Αργυρούπολης (Gumushane).

Δεν υπάρχουν σχόλια: