Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Σύλληψη ιερωμένου στον Εύξεινο Πόντο

Τα ερείπια της επιβλητικής γεωργιανής εκκλησίας Τιμπέτ, στο χωριό Τζεβιζλί του Σαβσάτ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Ένας Γεωργιανός ιερωμένος και 21 Γεωργιανοί (3 άνδρες, 18 γυναίκες) συνελήφθησαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή, στην απείρου φυσικού κάλους κωμόπολη Σαβσάτ, του νομού Άρτβιν, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας.
Ο Γεωργιανός ιερωμένος Kakhaber Kiknaveldze εισήλθε πριν από τρεις μέρες στην τουρκική επικράτεια από την συνοριακή πύλη Τούρκγκιοζου, της επαρχίας Ποσόφ του νομού Αρνταχάν (Türközü, Posof, Ardahan), με το υπ' αριθ. IUR 299 αυτοκίνητο και τέλεσε δοξολογίες και λειτουργίες σε διάφορες εκκλησίες του νομού Αρτβίν. Να σημειωθεί ότι στο Αρτβίν σώζονται περί τις είκοσι γεωργιανές εκκλησίες, οι περισσότερες του 10-12ου αιώνα, της περιόδου των Βαγρατιδών (για περισσότερα βλέπε Ανατολικός Πόντος, Σάββα Καλεντερίδη, Εκδ. ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ).
Σήμερα και ενώ ο Γεωργιανός 33χρονος παπάς περιφερόταν στο χωρίο Τζεβιζλί, όπου σώζεται γεωργιανή εκκλησία Τιμπέτ, η στρατοχωροφυλακή τον συνέλαβε, μαζί με την 21μελή συνοδεία του και τους οδήγησε στο τμήμα για να δώσουν καταθέσεις. Μετά τη λήψη της κατάθεσης ο παπάς πλήρωσε πρόστιμο 125 λίρες Τουρκίας και αφέθηκε ελεύθερος, αφού υποχρεώθηκε να βγάλει το ράσο.
Οι χωρικοί του Τζεβιζλί δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι Γεωργιανοί επισκέπτες της εκκλησίας Τιμπέτ μοίραζαν στα παιδιά του χωριού γλυκά και στους μεγάλους το ευαγγέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: